Panimoiden Suomi

Hätäinen otos Salama Brewingin panimokaupasta

Kesälomareissun etapilla Turusta Mathildedaliin (Matildaan) pysähdyin Sauvolle, jonka K-marketissa huomasin olutta Sauvon panimotupa -nimiseltä tuottajalta. Pohjoisen poikana en edes tiennyt, että on olemassa paikkakunta nimeltä Sauvo, mutta sitä en millään olisi osannut arvata, että kahden ruokakaupan kylässä on myös 7-vuotias panimo. Suomi on puolillaan panimoita, ja se on hyvä!

Reilun viikon kesälomareissulla oluet ja panimot eivät olleet päällimmäisenä mielessä, mutta ehdin silti käydä neljässä panimomyymälässä. Seuraavaksi jokunen sana jokaisesta.

Iso ja perinteikäs Koskipanimo

Koskipanimon panimomyymälä on Panimoravintola Plevnan tiloissa Finlaysonin alueella. Ravintolassa oli perjantai-iltana ruuhkaista, mutta pienehkölle olutkioskille ei ollut jonoa. Homma toimi jouhevasti: valitse haluamasi oluet, nappaa ne kainaloon ja suuntaa tiskille jonottamaan. Mieli olisi tehnyt ostaa Siperiaa niin sanotusti koko rahalla, mutta pysyttelin kohtuudessa: yksi Siperia ja yhteensä kuusi olutta. Koskipanimo ei säntäile trendityylien perässä, mikä näkyy esimerkiksi uutuustuotteiden tyylilajeissa – tarjolla on lageria ja höyryolutta. Plevnan hintataso on vähintään kohtuullinen: esimerkiksi Siperia maksoi alle neljä euroa, kun Alkossa hinta nousee päälle kuuden euron.

Mathildedal – kyliltä turisteille

Mathildedaliin saavuin sunnuntaina puolen päivän jälkeen ja heti leivoksen, suklaiden ja kahvin jälkeen suuntasin kyläpanimon myymälään. Asiakkaita riitti ja olut oli mennyt kaupaksi – arviolta puolet oluista oli myyty loppuun. Onneksi Seppä-stoutia ja Vimma-barley winea oli jäljellä, joten ei harmittanut, varsinkaan, kun saman pihapiirin Terho-ravintolassa oli hanasta tarjolla Kevät-saison, Pirske-belgiale ja viisi muuta olutta sekä pari siideriä. Kyläpanimon kevyimmät oluet (pilsit, saison ja sellaiset) kärsivät mielestäni turhasta varovaisuudesta, mutta aurinkoisena päivänä kauniissa miljöössä olisin valmis antamaan anteeksi isompiakin puutteita.

Varoituksen sana Mathildedalin matkaa suunnitteleville: satamaravintolaa lukuun ottamatta kylän kaikki palvelut sulkevat ovensa jo kuudelta myös kesäsunnuntaisin.

Ilman humalaa Fiskarsissa

Fiskarsiin (Fiskariin) suuntasin suoraan Mathildedalista ja olin ruukkien keskellä maanantaina jo ennen puolta päivää. Fiskarsin panimomyymälässä oli laajat valikoimat olutta, siideriä, vaatetusta ja jokunen olutkirjakin. Fiskars ei ole suurimpia suosikkejani, mutta Foeder One ja Sanskrit Freak -hapanolut kuulostivat erittäin mielenkiintoisilta. Panimon takapihan Ägräs taproom näytti viihtyisältä ja olisi kyllä houkutellut, mutta ajomatkaa oli vielä edessä.

Huippu-IPAa Salamalta

Fiskarisista matka jatkui Porvooseen ja kun reittiopas näytti, että Salama Brewingin tilat ovat melkein reitin varrella, Salaman panimomyymälässä piti pysähtyä, koska Salaman oluita olen päässyt maistamaan vain harvakseltaan, vaikka kehuja olen kuullut runsaasti.

Matkan myöhemmillä pysäkeillä maistelin ison osan Salamalta kerätystä saalista ja on todettava, että Salama osaa sekä IPAt että happamat niin mallikkaasti, että panimo on helppo nostaa suomalaisten tekijöiden kärkijoukkoon Cool Headin, Maistilan, Sonnisaaren, Olarin ja Tujun seuraksi. Varsinkin Jawzilla-DIPA on sen tason olut, ettei sen tarvitse yhtään häpeillä esimerkiksi Garagen, Stigbergetsin, FrauGuberin ja muiden isompien eurooppalaisten seurassa. Oululaisia olutihmisiä ilahduttanee se, että Salama Brewing on tulossa Oulun SOPPiin elokuun lopussa.

Loppusanat

Vielä suhteellisen vähän aikaa sitten panimo, varsinkin suomalainen pienpanimo, oli mielestäni aina kiinnostava ja vierailun arvoinen. Koska nykyisin panimoita on valtavasti ja koska kotikulmiltanikin saa laatuoluita kolmelta panimolta, näin ei enää ole. Esimerkiksi Kuopion seudulla on ainakin kaksi panimoa, ja jätin käymättä niissä molemmissa, vaikka aikaa olisi kyllä ollut. Samoin kävi myös esimerkiksi Kemiönsaaren Kimitolle, Turun Kakolalle, Kotka Steam Brewerylle ja monille muille ajoreitin varrelle sattuneille panimoille. Ehkä ensi kerralla!

Olutkellari on keräänyt kaikki Suomen pienpanimot kartalle. Saman on tehnyt myös suomenpienpanimot.fi. Molemmista kartoista on varmasti iloa kotimaan reissua suunnitellessa.

Oluita riitti Ouluun asti.

Jarmo

Leave a Reply