After work -kulttuurin kunnianpalautus 

Kävin hiljattain hiukan pidemmällä työreissulla. Normaalisti olen työreissuilla yksikseni, mutta tällä kertaa porukkaa oli mukana enemmän ja työpäivät päättyivät aina lausahdukseen: “Mennäänkö kaljalle?”. 

Vaikka käytäntö kuulostaa tieltä Sodomaan ja Gomorraan, on tämä teksti after work -kulttuurin puolustuspuhe. 

Sosiologit ovat pitkään tienneet ihmisten tarvitsevan eräänlaisia markkereita helpottamaan siirtymistä sosiaalisista tilanteista toisiin. Ei ole sattumaa, että saunassa jutut eroavat normijutustelusta. Kutsu kahvipöytään vie yleensä keskustelun eri urille kuin ennen pöytään siirtymistä. Työpäivän jälkeinen huurteinen toimii puolestaan siirtymäriittinä työn ja vapaa-ajan välillä.  

Vaikka olen ollut ruoan ja juoman kulttuurisista käyttötarkoituksista ollut pitkään tietoinen, jäi työreissu mieleen hyvänä muistutuksena niiden tärkeydestä. Jutun aiheet toki työporukalla pysyivät löyhästi työhön liittyvänä, mutta edessä oleva olutlasi tasa-arvoistaa puhujia ja tittelit ja asemat jäävät osittain taka-alalle.  

Pandemian jälkeen tällainen työkavereiden kanssa käyty seurustelu ja eräänlainen metakeskustelu on myös jäänyt vähemmälle, sillä Teams-yhteyden kautta hoidetaan lähinnä niitä oikeita töitä. Hyvähenkinen juoruilu, rupattelu ja teoretisointi on tärkeä osa toimivaa työkulttuuria. Afterit ovat hyvä paikka tähän. 

Työn- ja vapaa-ajan välinen markkeri ei myöskään tarvitse olla kaljaa. Jos sinut pyydetään kahville, voit juoda teetä, ja jos sinut pyydetään kaljalle, voit juoda limpparia. Tärkeintä on sosiaalinen markkeri, jonka roolia ruoka- ja juoma toimittavat.  

Toivon, että tätä ei tarvitse herran vuonna 2023 kenelläkään teroittaa, mutta juomaan painostaminen on junttia ja tyhmää – erityisesti aftereilla. Jos joku haluaa “kaljalla” ottaa teen, niin asiaa ei tarvitse kommentoida ja voi olla esimerkiksi hiljaa. 

Aftereilla voi olla hyvä myös unohtaa hetkeksi oluthifistely ja mennä paikka edellä. Hyvä miljöö on kattavaa hanavalikoimaa tärkeämpää. Toisaalta, työporukkaa voi välistä innostaa kokeilemaan uusia paikkoja ja viedä heitä kokeilemaan paikkakunnan parempia olutpaikkoja. Kunhan keskiössä on yhteisöllisyys uusien untappd-merkkien sijaan, ollaan hyvillä kantimilla. 

Tämän puheenvuoron myötä haastan kaikki tänään after work -kaljalle!  

–Sampo

Leave a Reply