Oulu Brewing Company ja Electric Moustache DIPA

Elämmekö olutblogien auringonlaskun aikaa?

Ne vie meidän työt! Nimittäin tekoäly vie tietotyöläisten työt ja vie opiskelijat turmioon. Mutta viekö tekoäly oluen olutbloggarin kädestä? Humaloidut otti selvää!

Testasin ChatGPT:llä yleisimpiä olutblogeista löytyviä tekstityyppejä ja tulokset olivat hulvattomia. Lähdetään liikkeelle onnistuneimmista teksteistä. Näin ChatGPT runoili, kun pyysin arvion Orvalista.

Ulkonäkö: Orvalin väri on kuparinen ja samea, ja siinä on runsas, kestävä valkoinen vaahtokruunu.

Tuoksu: Oluesta nousee voimakas, mausteinen tuoksu, jossa on makeita hedelmäisiä ja sitruksisia aromeja sekä hieman maanläheisiä ja mausteisia nuotteja.

Maku: Orvalin maku on monivivahteinen ja voimakas. Siinä on makeita hedelmiä, kuten persikkaa ja appelsiinia, mutta myös mausteisia ja hieman maanläheisiä vivahteita. Olut on keskitäyteläinen ja hyvin hiilihappoinen, ja jälkimaku on pitkä ja kuiva, jossa mausteiset ja hieman kitkerät aromit jäävät mieleen.

Kokonaisuus: Orval on monimutkainen ja haastava olut, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä sen maistamiseen. Se sopii erinomaisesti yhdistettäväksi voimakkaiden juustojen, kuten sinihomejuuston ja kovien juustojen kanssa, mutta myös rasvaisten ruokien, kuten liharuokien, kanssa. Orval on myös erinomainen olut, jota voi nauttia yksinään tai yhdessä hyvien ystävien kanssa nautiskellen sen monimutkaisesta makuprofiilista.

Yllättävän paljon löytyy sitrushedelmiä tekoälyn mielestä Orvalista, mutta noin muuten teksti menisi täydestä. Allekirjoituukseen “Arde” ja Olutpostiin niin menisi täydestä.

Suomen alkoholipolitiikasta AI:lla on jakaa hyviä pointteja, mutta faktat ovat hiukan hukassa. Mutta kukapa noita prosentteja niin tarkkaan syynääkään?

Suomen alkoholipolitiikka on erittäin rajoittavaa verrattuna muihin Euroopan maihin, ja se on herättänyt keskustelua ja kritiikkiä monien suomalaisten keskuudessa. Erityisesti oluen osalta, Suomessa on ollut pitkään rajoitus, että kauppojen myymien oluiden enimmäisalkoholipitoisuus on ollut 5,5%. Tämä rajoitus on äskettäin lieventynyt hieman, ja nyt kaupoista voi ostaa myös 5,5-7,5% vahvuisia oluita.

Omasta mielestäni olisi hyvä, että Suomen alkoholipolitiikkaa tarkasteltaisiin uudelleen ja arvioitaisiin sen tehokkuutta ja vaikutuksia. Monien mielestä rajoitukset ovat liian tiukkoja ja eivät estä alkoholin haitallista käyttöä, vaan ainoastaan siirtävät sen esimerkiksi rajan yli naapurimaihin tai harmaalle markkinalle. Toisaalta, alkoholilla on merkittäviä terveysriskejä ja on tärkeää rajoittaa sen saatavuutta etenkin nuorille.

Kaikkein onnistuneimman tekstin AI taikoi tulevan vuoden top5-oluttrendeistä.

  1. Kevyempien oluiden suosio: Kuluttajat ovat viime vuosina kiinnostuneet vähäkalorisemmista ja kevyemmistä oluista, ja tämä trendi saattaa jatkua tulevana vuonna.
  2. Juomasekoitukset: Olutcocktailit ja -sekoitukset ovat yhä suositumpia, ja tällä trendillä on mahdollisesti jatkoa tulevana vuonna.
  3. Paikallisuus ja kestävä kehitys: Kuluttajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita paikallisista panimoista ja kestävän kehityksen näkökohdista, ja tämä trendi voi jatkua myös tulevana vuonna.
  4. Sour-oluiden suosio: Hapanoluet ovat olleet jo jonkin aikaa suosittuja, ja niiden suosio voi jatkua tulevana vuonna erityisesti trooppisten makujen, kuten passionhedelmän ja mangon, kanssa.
  5. Alkoholittomien oluiden lisääntyvä kysyntä: Alkoholittomat oluet ovat kasvattaneet suosiotaan, ja tämä trendi voi jatkua tulevana vuonna kuluttajien terveystietoisuuden kasvaessa.

Sitten niihin todellisiin helmiin. Pyysin tekoäly kertomaan viime vuoden top 5 oluet Suomesta ja lista on vähintäänkin kummallinen. Spottaa viisi virhettä!

  1. Maku Brewingin Electric Moustache DIPA: Tämä Double IPA on voittanut useita palkintoja Suomessa ja se on yksi Maku Brewingin suosituimmista oluista.
  2. Bryggeri Helsinki’s Hopsmasher IPA: Tämä intensiivinen IPA on erittäin suosittu Bryggeri Helsingissä ja se on voittanut useita palkintoja kansainvälisissä olutkilpailuissa.
  3. Sonnisaaren Sticky Haze NEIPA: Tämä New England IPA on voittanut useita palkintoja Suomessa ja se on yksi Sonnisaaren suosituimmista oluista.
  4. Teerenpelin XPorter: Tämä tumma portteri on voittanut useita palkintoja Suomessa ja se on yksi Teerenpelin suosituimmista oluista.
  5. Pyynikin Triple Vahva Pale Ale: Tämä vahva pale ale on voittanut useita palkintoja Suomessa ja se on yksi Pyynikin suosituimmista oluista.

Ei muuta sanoa kuin hattua nostaa, että näin paljon on panimot palkintoja napanneet. Ilmeisen pienistä eristä myös kyse, kun en ole yhteenkään vielä törmännyt.

Sitten se todellinen testi. Tämä blogi ei juuri listaile maistelunootteja tai top5-listoja vaan keskittyy olutkulttuuriin. Miten AI luonnehtii Oulua olutkaupunkina?

Oulun olutkulttuuri on viime vuosina kasvanut merkittävästi ja monipuolistunut huomattavasti. Alueella toimii useita pienpanimoita, joista tunnetuimpia ovat ainakin Teerenpeli, Sonnisaari ja Oulu Brewing Company. Näiden panimoiden tuotteita löytyy paikallisista ravintoloista ja baareista, joissa onkin tarjolla laaja valikoima erilaisia oluita eri panimoilta ympäri Suomen.

Lisäksi Oulussa järjestetään vuosittain useita olutaiheisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Oulun Olutfestarit ja Pohjois-Suomen Olutmessut, joilla on mahdollista tutustua monipuolisesti eri panimoiden tuotteisiin ja maistella uusia ja erikoisia oluita. Oulun Olutfestareilla on myös perinteisesti jaettu vuoden olut -palkintoa paikallisen panimon parhaalle oluelle.

Oulussa toimii myös useita olutkerhoja, jotka kokoontuvat säännöllisesti maistelemaan erilaisia oluita ja keskustelemaan olutkulttuurista. Näiden kerhojen kautta on mahdollista tutustua uusiin oluttyyleihin ja jakaa kokemuksia muiden oluen ystävien kanssa.

Kaiken kaikkiaan Oulun olutkulttuuri on kehittynyt huomattavasti viime vuosina ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia oluen ystäville. Panimoiden valikoimat ovat kasvaneet ja paikalliset oluttapahtumat ovat suosittuja. On hienoa nähdä, että myös pohjoisessa Suomessa on vahva olutkulttuuri ja että alueella on useita aktiivisia oluen ystäviä ja panimoita.

Hienostihan se osaa Suomea, mutta valitettavasti lähes jokainen fakta on jutussa väärin. Eli ainakin vielä Humaloidut voi huokaista helpotuksesta ja jatkaa ihan valitsemallaan, inhimillisellä, tiellä.

–Sampo

Leave a Reply