Kolme vinkkiä Krakovaan

Juhannuksen jälkeisenä tiistaina suuntasin ystäväni kanssa Varsovaan ja sieltä yhden yön jälkeen Krakovaan, jossa vietimme kolme päivää. Molemmissa kaupungeissa on rutkasti käsityöläisoluita tarjoavia ravintoloita, joista esittelen Krakovan kolme kiinnostavinta ja bonuksena yhden Varsovasta.

Szklanki

Kun reissun loppupuolella mietimme matkan parasta olutpaikkaa, mainitsimme molemmat ensimmäiseksi Szklankin. Kärkeen Szklankin nosti tunnelma: viihtyisä sisäpihan varjoinen patio, ystävällinen palvelu, sopiva määrä asiakkaita ja maltillisella voimakkuudella soitettu miellyttävä taustamusiikki veivät pitkälle. Szklankin olutlista ei ollut mitenkään poikkeuksellinen, mutta tarjontaa oli aivan riittävästi.. Viihtyisiä sisäpihoille rakennettuja patioita on Kazimierzin alueella useampiakin, ja näistä ainakin Artefakt Cafe on pistäytymisen arvoinen.

Wezze Krafta

Wezze Krafta oli ainoa olutravintola, jossa kävimme matkan aikana kahdesti. Wezze Kraftaan veti erityisesti laaja hanavalikoima ja kiinnostavat NEIPAt. Wezze Krafta vaikutti olevan myös muiden oluiden ystävien suosiossa: sateisena keskiviikkoiltana porukkaa oli mukavasti, mutta aurinkoisena perjantaina laaja patio oli viimeistä jakkaraa myöten täynnä. Wezze Krafta ja Szklanki ovat molemmat Kazimierzissa, jossa on valtavasti kiinnostavia baareja ja ravintoloita. Olutpainotteisista ravintoloista piipahduksen arvoisia ovat ainakin Craftownia, Domowka ja Nowy Kraftowy. Kazimierzista on myös lyhyt kävelymatka vanhaan kaupunkiin, joten Krakovaan matkaavan kannattaa varata majoitus Kazimierzista.

Krakovassa pyöriessä kiinnitin huomiota siihen, että olutravintoloissa ei ollut tarjolla isojen puolalaisten panimoiden lagereita, vaan halvimmat tuopit olivat poikkeuksetta tšekkiläisiä pohjahiivaoluita esimerkiksi Holbalta, Litovelilta ja Svijanylta. Saisipa Roosteristakin Sandelsin sijaan Svijanska Desitkaa! Yllättävää oli myös se, että black IPAa oli tarjolla useammassakin paikassa. Tälle suvelle black IPAn kunnianpalautus ei enää taida ehtiä, mutta toivottavasti Suomeen saadaan paahteinen BIPA-kesä -24!

Swiat Piwa

Swiat Piwa on koko Krakovan ainoa Untappd Verified Venue. Pienessä pullokaupassa/baarissa oli muutama jakkara sisällä ja jokunen lisää jalkakäytävällä, joten ruuhka-aikoina tila käynee nopeasti ahtaaksi. Hanaoluita on tarjolla vain kuusi, mutta pullo- ja tölkkitavaraa on Untappd-listauksen mukaan noin 800. Puolalainen tapa näytti olevan se, että baareissa pienen ja ison tuopin hintaero on melkein olematon, mutta Swiat Piwassa pienen ja ison lasin litrahinnassa ei ollut merkittävää eroa. Kazimierzin tavoin myös vanhassa kaupungissa riittää oluttarjontaa. Janonsa voi Swiat Piwan lisäksi käydä sammuttamassa esimerkiksi BroPubissa, Multi Qltissa tai House of Beerissä.

Bonusvinkki Varsovaan: Pinta Warsawa

Reissumme starttasi Varsovasta, josta jatkoimme yhden yön jälkeen junalla Krakovaan. Vaikka Varsovan tapaista metropolia ei yhdessä illassa saakaan haltuun ja vaikka Beyoncen konsertti söi kaupungin majoituskapasiteetin ja teki hostellihuoneestakin törkeän kalliin, poikkeaminen Varsovassa oli erinomainen idea varsinkin, kun junailu Varsovasta Krakovaan oli varsin leppoisaa. Matka taittui nopeasti, junassa oli hiljaista ja siistiä ja ravintolavaunun käsityöläisolut maksoi noin kolme euroa!

Varsovassa tiiviillä alueella vilkkaimman turistikeskittymän läheisyydessä oli monenlaista baaria, mutta ehdimme piipahtaa vain Hoppinessissa, Jabeerwockyssa ja Pintan Varsovan toimipisteessä. Näistä viimeisin on sellainen, johon mieluiten menisin uudestaan, sillä Pintan Hazy Discovery -sarjan Minas Gerais ja Wellington taisivat olla koko matkan parhaat oluet. Vaikka oli tiistai-ilta, vajaan kahden miljoonan asukkaan kaupungissa näytti riittävän ryysistä kaikkiin kolmeen testaamaamme ravintolaan, joten varsinkin viikonloppuisin kannattaa harkita pöytävarausta, jos ei halua joutua jonottamaan.

-Jarmo

Leave a Reply