Todellisuus on useinkin keksittyjä höpöjuttuja ihmeellisempää, mutta mitä sanotte tästä: Sodankylässä on villihiivaoluisiin erikoistunut panimo, joka julkaisi ensimmäiset kolme oluttaan kesäkuun alussa ja jonka ensimmäisten oluiden Untappd-keskiarvot ovat kirjoitushetkellä 4,45:n ja 4,65:n välissä! Kun kuulin Paihalas Brewerysta Craft Beer Oulun jälkimainingeissa, epäilin aluksi, että ymmärsin jotakin pahasti väärin. Ei kai Sodankylässä voi olla muuta kuin sotilaskodin munkkeja ja paikallisbaarin drinkkejä, joiden tarkoitus ei ole maistua hyvältä, vaan saada aikaan mahdollisimman täysipainoinen humaltuminen lyhyenkin iltavapaan puitteissa. Kaikki ensimmäisessä virkkeessä mainittu on kuitenkin todellisuutta Paihalas Brewerylle, joten Humaloidut halusi selvittää, mikä on homman nimi. Ääneen pääsee panimoa pyörittävä Samuli.
“Ajatus villioluisiin keskittyneestä panimosta heräsi jo yli 5 vuotta sitten. Tämän ajan olen käyttänyt koe-erien tekemiseen ja opiskeluun. Jättäydyin pois päivätöistäni maaliskuussa 2022, jonka jälkeen olen keskittynyt panimon pyörittämiseen kokopäiväisesti.
Aloitin oluen valmistuksen pienessä mittakaavassa 6 vuotta sitten, mutta toden teolla aloin tekemään olutta muutettuani Sodankylään 3,5 vuotta sitten. Täällä oli tilaa enemmän kuin Helsingin opiskelijakämpässä. Sain Coolhead Breweryltä vanhan rommitynnyrin testieriin, ja olut kypsyi autotallissa 15 kuukautta. Oluen tekemistä olen opiskellut netistä. Hyviä vinkkejä villioluesta kiinnostuneille on Milk the Funk Facebook-ryhmä sekä Michael Tonsmeiren American Sour Beers –kirja ja hänen bloginsa Mad Fermentationist.
Paihalaksella on kolme pääkohderyhmää: olutharrastajat, fine dining -ravintolat ja paikalliset asiakkaat. Olutharrastajat ovat innostuneet oluesta kovastikin, vaikka oluita on vielä aika rajallisesti saatavilla Suomessa. Muutama viikko sitten kävin esittelemässä oluita Ravintola Palacessa, Grönissä, Nollassa ja Luovuus kukkii kaaoksessa ja vastaanotto keittiömestareilta sekä sommeliereilta oli todella hyvä! Lisäksi avajaisviikonloppuna panimolla kävi lähemmäs 300 sodankyläläistä, mikä on pienessä kunnassa todella paljon. Voi sanoa että vastaanotto on ollut hyvä!“
Paikallisuuden korostaminen on selvästi yksi lähtökohdista, kun käytätte lähiseudun yrttejä ja marjoja, Pehkolan maltaita sekä tietysti Sodankylän pohjavettä. Onko suunnitelmissa ottaa käyttöön myös paikallisia luonnonhiivakantoja?
“Tämän hetkiset oluet on tehty pääosin erilaisilla Bootleg Biologyn labrahiivoilla. Tänä kesänä on tarkoitus tehdä muutamat kokeet paikallisten villihiivakantojen käytöstä.”
Tyylikkäät etiketit, numeroidut pullot ja esimerkiksi englanninkieliset nettisivut saavat ajattelemaan, että oluet on suunnattu myös isojen markkinoiden olutharrastajille. Millaisia suunnitelmia teillä on tulevaisuuden varalle?
“Lähivuodet on tarkoitus pysyä vielä pienenä ja testailla eri versioita. Pullojulkaisuja tulee 2-3 vuodessa, ja tämän vuoden seuraava pullojulkaisu tulee jouluksi. Tarkoitus on saada oluita myös villioluiden harrastajien käsiin ympäri Eurooppaa sekä fine dining -ravintoloihin Pohjois-Euroopassa.”
Tällä hetkellä Paihalas Breweryn tuotteita on myynnissä ainakin Sodankylän panimokaupassa, Oulussa Mallaskellarissa, Tampereella Tuulensuussa ja Helsingissä Juovassa, Palacessa sekä pian myös Pienessä. Kotiovelle Paihalasin oluita saa piakkoin tilattua Pien Webshopista.
Humaloidut ei ole vielä ehtinyt Paihalas Breweryn tuotteita maistamaan, mutta kahden lappilaisen sydäntä lämmittää aina, kun Napapiirin pohjoispuolella osataan, uskalletaan ja onnistutaan! Kaikkea hyvää Paihalas Brewerylle!
-Jarmo
P.S. Sodankylässä juhlitaan tänä viikonloppuna elokuvafestareita, ja Sodankylän bussiasemalta lähtee ilmainen kuljetus Paihalas Breweryn panimolle tänään perjantaina ja huomenna lauantaina klo 12.00-17.50.