Hyvän oluttastingin monet kasvot

Pääsin pitkästä aikaa ohjatulle panimokierrokselle. Nyt kalenterissa ei ollut mitään extremeä vaan pääsin avecina seuraamaan, miten Varikon panimokierros hoituu. Miltä lähipanimon panimokierros näyttää?

Oulun ekonomit olivat siis varanneet Varikolta kierroksen, joka markkinointiin panimokierroksena, oluttastingina ja yritysesittelynä.

Puikoissa oli Milja “Maistatusmuikkeli” Seppälä ja ryhmä ohjattiin taproomista ihastelemaan varsinaisen panimon kippoja ja kattiloita. 

Sinänsä ilta eteni hyvin perinteisellä kaavalla. Maistoimme neljä panimon olutta, Milja kävi panimon historian läpi, tutustuttiin ihan oluen tekoon prosessina, jonka jälkeen oli aikaa kysellä ja ihmetellä. Varikon tapauksessa oluet ovat hyviä ja Milja luonteva ja asiantunteva esittelijä, joten kokonaisuus on kunnossa. Yksi ajatus illasta jäi mieleen, jota haluan mutustella enemmän: hyvä oluttasting voi rakentua monella tavalla.

Kun ollaan panimon tiloissa, lasissa olevan oluen kodissa, on minusta hyvä ratkaisu, että olutta ei liikaa analysoida. Milja kävi nopeasti läpi, minkälaisista oluista oli kyse, mutta oluen maistamisen kanssa ei lähdetty kikkailemaan. Tärkeintä oli nauttia oluesta ja miljööstä, ei tarttua witbierin tai lagerin makunyansseihin.

Tämä toimi erityisesti seurassa, jossa suurin osa ei käytä vapaa-aikaansa olutta maistellen ja ihmisillä on uskallusta kysyä ja ihmetellä ääneen. Kun porukasta nousi ihmettelyjä, että miksi jokin maistuu joltakin, tai miten jokin olut eroaa toisesta oluesta, näihin sai vastauksen. Kun maistelu etenee yleisön tarpeiden ja toiveiden avulla, ollaan mielestäni asian ytimessä. Luennot ja kalvosulkeiset voi säästää niille “tosi harrastajille”, ja tuskin moni meistäkään niistä ihan oikeasti nauttii. 

Tietysti tämä ei toimi, jos porukka on tuppisuuna. Onneksi ensimmäisen oluen jälkeen tämä ei ole yleensä ongelma edes Suomessa.

Tämän kokemuksen perusteella uskallan suositella Varikon panimokierroksia ainakin yrityksille ja yhdistyksille. Itsellä jäi parin viikon takaiset viski-olut-karkelot välistä, joten Varikon näkemys harrastajille suunnatusta tastingista on vielä testaamatta.

Yksi kehitysehdotus Varikolle on kuitenkin heittää: tällainen heikon selän omaava alkoi kaipaamaan kovasti tuolia reilun tunnin seisoskelun kohdalla. Oisko vaikka semmosen kokoontaitettavat puutarhatuolit toimiva ratkaisu? 

Leave a Reply