Tekijät

Sampo

Olutharrastukseni alkoi suurin piirtein yhtä aikaa pienpanimobuumin kanssa, eli noin vuonna 2012.

Tämän jälkeen olen lukenut oluesta, vieraillut panimoilla, tehnyt olutta ja siinä välissä myös juonut muutaman tuopillisen.

Lempiolueni tulevat Belgiasta. Lambicit, sourit, trappistit ja blond alet saavat suun napsumaan vuodenajasta riippumatta.

Myös suomalaiset pienpanimo-oluet maistuvat. Lähiseuturakkaana ihmisenä liputan Maistilan ja Sonnisaaren puolesta.

Olutharrastajana olen kokeileva traditionalisti. Erilaisuus ja uutuus eivät ole minulle itseisarvo. Perinteet on kuitenkin tehty rikottavaksi. Omnipollolla ja Rochefortilla on omat hyvät puolensa.

Ennen olueen hurahtamista olen harrastanut viskejä, jotka ovat yhä lähellä sydäntäni.

Untappd:

Viskiblogi:
https://justpeatit.blogspot.com/

Jarmo

Ensimmäinen askel: 2000-luvun alkupuolella kotikylän kuppilassa juodut Lapparit alkoivat jossakin vaiheessa maistua ihan hyvältä. Taidan tykätä oluesta!

Toinen askel: Edellisestä oivalluksesta innostuneena tutkiskelin Valintatalon aika vaatimattomia oluthyllyjä ja tutustuin tummaan Kozeliin. Tämähän on parempaa kuin Lappari!

Kolmas askel: Yliopistoaikoina 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen jälkipuoliskolla maistoin kaikki läheisen Alkon “erikoisoluet”. Vaikka Alkon olutvalikoimat olivat tuohon aikaan huomattavasti nykyistä suppeammat, en uskalla luvata, että muistikuvani on täysin totta. Kiinnostus olueen oli kuitenkin vahvaa. Suosikkejani noilta vuosilta olivat ainakin Harviestounin Old Engine Oil, Heroldin Bohemian Black Lager ja tietysti Koffin portteri.

Nykyisin olen oluiden suhteen melko kaikkiruokainen: arvostan klassikoita mutta tykkään myös mehuipoista ja jälkkäristouteista. Eniten ilahdun isoista oluista ja vahvoista mauista.

Untappd:
https://untappd.com/user/JarmoN

Juha

Oma innostuneempi olutharrastus alkaa jostain opiskeluajoilta, ja norjalaisen Nognen oluista joita Alkon hyllyyn silloin saapui. Niissä oli jotain spessua jota kelpasi nuoren biokemistin ihmetellä.

Nykyisin maku on aika avoin, ehkä vähän vetäen sinne perinteisempään suuntaan. Hyvä saksalainen lager, brittien maltaisemmat herkut, Belgian sourit, IPA ehkä mielummin sieltä west coastin suunnasta kuin mehuna. Mutta kaikista suunnista ja modernimmeistakin otteista löytyy herkkuja.

Ennenkaikkea taidan olla olutfiilistelijä, akateemisen maistelun vastapainona. Pelkälle oluelle joku kaveri – kaveri, kirja, lehti, se juuri koettu teatteriesitys, vaikka sitten kotona kalsarisillaan hyvä peli. Silloin on mukavinta.