Varikko on vihdoin auki

Sitä on toivottu, sitä on odotettu, sitä on pyydetty ja nyt se on: Varikko Panimo aukaisi tällä viikolla ovensa. Avajaisviikolla panimoravinteli on auki torstaina, perjantaina ja lauantaina. Kannattaa tsekata panimon someista tarkat tiedot, tai ihan https://varikkopanimo.fi/

Humaloidut pääsi tarkistamaan tilukset keskiviikon kutsuvierastilaisuudessa. Käydäänpä tunnelmat läpi.

Lyhyesti Varikosta, jos homma ei ole tuttu. Kyseessä on Sonnisaaren ja Maistilan “jäämistön” yhteisprojekti, johon hypännyt mukaan Oulun ravintolaskenen tyyppejä. Eli takana on sitä Mika Aaltolan perään kuuluttamaa osaamista, taitoa ja rohkeutta.

Varikon omistajaporrasta.

Kyseessä on siis panimo sekä panimomyymälä ja -ravintola, joka sijaitsee Oulun kaupungin vanhalla varikolla. Aluetta on kunnostettu ja tiloissa toimii muun muassa kuntosali. 

Keskiviikkona Varikon hallituksen puheenjohtaja ja osakas,  Milja “Maistatustusmuikkeli” Seppälä toivotti ihmiset tervetulleiksi ja kuultiinpa muutama sana myös toimitusjohtaja Joni Harjulta (ex-Maistila). 

Tilaisuus sisälsi käytännössä rentoa hengailua ja panimon tuotteisiin tutustumista. Avajaisiin oli saatu hanaan seitsemän olutta, jotka edustivat juotavia perustyylejä. Ipa-johdannaisia, lageria, yksi souri ja yksi witbier. Itselleni maistui parhaiten kuivahumaloitu lager Wishing Well, Maistilan MangoTangon innoittama MangoDjango sekä West Coast IPA Länsituuli.

Avajaisten inventaari.

Utelin myös Riku Harjun (ex-Maistila) ja Timo Kanniaisen (ex-Sonnisaari) lempioluet valikoimasta ja tekijät itse liputtivat Green Riff West Coast IPA:n perään. Käykääpä maistamassa ja kertokaa, mikä itselle maistui parhaiten!

Varikon suhteen oluen laatu ja maku ei ole mietittynät hetkeäkään, mutta entäpä muut oheistuotteet? Itselle panimon omien lonkeroiden ja limppareiden löytyminen hanasta pääsi yllättämään. Yllätys oli myös tuplasti positiivinen, sillä ne olivat todella hyviä. Mandariini-veriappelsiini limonadi oli samaan aikaan maistuvaa ja raikasta, olematta turhan makea. 

Lonkeropuolella hapankirsikkalonkero sai osakseen ihmettelyä, sillä jos kirsikka maistuu niin tämä oli nyt sitä suunmyötäistä tavaraa. Eräs entisen oululaisen olutkaupan pitäjä kommentoi osuvasti: “tätä kun saadaan pulloon, niin ensi kesänä ei kukaan ei enää edes muista ananaslonkeroa”.

“Lonut” olivat positiivinen yllätys.

Sekä lonkerot että limonadit tehdään Varikon itse valmistaman siirapin pohjalta, joka sitten sekoitellaan tarvittaviin hiilihappojatkeisiin. Hatunnostot tästä!

Baarista näytti löytyvän myös perus viinit, drinkkitarpeet sekä kattava viskivalikoima, joten pelkkää olutta, limpparia ja lonkeroa ei tarvitse hörppiä.

Sitten se ruoka. Se oli pizzaa ja toimivaa sellaista. En tiedä, kuin tilaisuuden tarjoilut heijastavat itse avajaisviikonlopun listaa, mutta mielestäni äpöstelyt olivat maistuvia. Bonuksena liharajoitteiset kävijät on huomioitu hyvin, joten Varikko on oiva paikka aloittaa sipsikaljavegaanin ura. 

Känkky a’la Varikko.

Kanniaisen Timo pyöräytti ihmisiä myös itse panimon puolella. Tärkeimpinä infoina jäi mieleen keittolaistetot, jotka ovat noin tuplat verrattuna kavereiden aiempiin panimoihin. Lisäksi teknisempi laitteisto mahdollistaa nopeamman panoprosessin ja kypsytyskapasiteettia oli reilusti. Tila on myös niin suuri, että kasvunvaraa on. 

Timo Kanniainen esitteli kannuja.

Tässä blogissa on Maistilan kavereita haastateltu sen verran usein, että päätin napata vielä Kanniaisen Timolta muutamat kommentit “on the record” avajaistunnelmista.

Millä perusteilla päädyitte juuri näihin oluisiin, jotka nyt ovat tarjolla?

“Mietittiin tietysti, että mitä me halutaan olla. Haluttiin laajasti eri tyylejä, eli piti olla ipaa, souria ja tietysti myös lageria. Ja toki piti miettiä, että mikä menee pizzan kylkeen. Meillä on kattava viskivalikoima, joten jokaiselle oluelle on myös mietitty viskipari. Osa tuotteista on myös tarkoitus tarjota ketjujakeluun ja siten olisivat osa sitä tulevaisuuden core rangea.”

Tuleeko ruokapuoli olemaan pelkkää pizzaa vai onko muutakin mietittynä?

“Se on nyt se päätuote. Tottakai koko ajan kehitetään sitäkin puolta. Varmasti tulee jotain pienempää annosta tarjolla, tällaista snäksi-tyylistä. Katsotaan mihin se kehittyy!”

Miten myymälä, mitkä suunnitelmat sen suhteen on?

“Tölkkejä tulee myyntiin heti, kun saadaan tölkityskone asennettua. Asentaja tulee maanantaina, joten toivottavasti jo ensi viikolla. Growleria tulee olemaan 0,75 lasipullona. Niitä pitäis olla nyt jo viikonloppuna tarjolla. Käytännössä lähes kaikkea, mitä on hanassakin, pitäisi saada myös growleriin.”

Ei voi välttyä ajatukselta, että tässä on Sonnisaaren ja Maistilan parhaat palat yhdessä. Onko niitä vanhoja suosikkeja tulossa tuotantoon?

“Ei me olla sitä itsekään täysin  linjattu. Lähtökohtaisesti me ollaan uusi panimo. Toki ne vanhat oluet ovat vain tuotenimiä ja meillä on ne kaikki reseptit olemassa. Kyllähän siitä voi jotain päätellä, että meillä MangoDjango-niminen sour tuolla hanassa. Lähtökohtaisesti ei kuitenkaan olla ainakaan heti vanhoja oluita tuomassa tuotantoon.”

Mitkä on nyt fiilikset, kun Varikon ovet ovat vihdoin auki?

“En oo vielä edes kerennyt miettiä koko asiaa. 5 minuuttia ennen tämän tilaisuuden alkua viilasin vielä hintatauluja puuviivalla, joten ei ole oikein vielä asiaa edes ymmärtänyt. Mutta kyllähän tässä yhden oluen voi tän kunniaksi ottaa.”

Toivotettakoon Varikolle menestyksekästä matkaa. Itse aion identifioitua “kantikseksi”.

Leave a Reply