
Tiesitkö, että tämän blogin lukijana elät mitä ilmeisemmin olutkuplassa? Sain ajatuksen kuplan olemassaolosta, kun mietin Suomen etämyynti kuvioiden järjettömyyttä. Ota hyvä olut ja nosta jalat ylös – nyt puhutaan poliitikkaa.
Ymmärrys ja empatia ovat avaimia oman ajattelun kehittämiseen. Ajatus olutkuplasta lähti liikkeelle yksinkertaisesta ajatuksesta: sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen ei mitä ilmeisemmin ole ilkeä, paha tai tyhmä ihminen. Itseasiassa veikkaisin kaverin olevan näiden vastakohta.
Tästä huolimatta olen tuopin äärellä kironnut Ismoa ja STM:n vastuuministereitä enemmän kuin kehtaan myöntää. Miksi Ismo ei tajua EU:n vapaakauppaa ja haluaa kiusata ihmisiä? Asianhan pitäisi olla kaikilla tavoin itsestään selvä: viinaa saa tilata netistä kotiin ja EU takaa tavaran vapaan liikkuvuuden. Ja näin toki asia on käytännön tasolla pitkään ollutkin.
Aloin pohtimaan, miltä Ismo Tuomisen silmiin keskustelu alkoholin etämyynnistä näyttää. Asia on julkisuudessa ja olutkuplassa kietoutunut esimerkiksi Rikhard Sjöbergin tapaisten kansalaisaktiivien ympärille. Twitterissä asiasta ovat Rikhardin lisäksi meuhkanneet muun muassa kansanedustajat Mikko Kärnä ja Sinuhe Wallinheimo (palataan heihin myöhemmin). Tämän lisäksi muutamia oikeusasiantuntijoita on mediaan haastateltu, mutta ne ovat jääneet sivujuonteeksi.
Minä uskon, että Ismo Tuomisen mielestä etämyynnin kieltäminen on sekä loogista että moraalisesti oikein. Sjöbergin kaltaiset kansalaisaktiivit näyttäytyvät hänelle pienten liberaali/libertaari siiven piipitykseksi, missä ei ole oikeasti kysymys edes alkoholista vaan suuremmasta ideologisesta kamppailusta valtion harjoittamaa säätelyä vastaan.
Uskon, että Tuominen ajattelee puhuvansa kansan enemmistön suulla, kun hän yrittää suojella suomalaisia kotiinkuljetettavalta viinalta. Hän saattaa olla oikeassa. Jutelkaapa huviksenne olutkuplanne ulkopuolella alkoholin etämyynnissä. Viinan tilaaminen kotiin näyttäytyy yllättävän useassa sosiaalisessa piirissä moraalittomana ja turhana asiana, jolla ei oikeastaan ole mitään väliäkään, kunhan se on kielletty.
Vanhempani ovat syntyneet 1940-luvulla ja vanhemmat sisarukseni 1970-luvulla. Heidän maailmankuvassaa viinaa ei tilata kotiin ja vaikka asiasta heidän kanssaan on useaan kertaan puhuttu, eivät he ole tarttuneet tuumasta toimeen. Alkoholi ja sen hankkiminen on osittain yhä tabu. Asiaa ei muuta se, että sinulla on useampi watsapp-ryhmä oluttilausten sumplimiseen ja paikallinen UPS-lähetti tuntee sinut nimeltä. Ismolla on kansan hiljainen hyväksyntä
Puhutaan seuraavaksi toisesta alkoholikeskustelun saatanasta tai vähintään pääpirusta, nimittäin Pekka Puskasta. Olutkuplalle Pekka Puska näyttäytyy kieltolakiin jämähtäneeltä vanhukselta, joka pääsi tuurilla eduskuntaan. Ihmiseltä, jonka mielipiteitä ei pidä ihan tosissaan kuunnella.
Vaikka Puskan nouseminen varasijan varasijalta eduskuntaan 2017 meinasi torpata koko alkoholilain uudistuksen, on Pekka Puskalla omat ansionsa. Olutkuplalle Pekka näyttäytyy raittiusseuran manaamalta demonilta, mutta hän oikeasti vakavasti otettava poliitikko. Hän oli Pohjois-Karjala-projektin kasvot ja on ollut mediassa puhumassa kansanterveysasioista kohta puoli vuosisataa. Vaikka Puskan kanssa olen lähes kaikesta eri mieltä, niin hänellä on kannuksia puhua alkoholista kansanterveydellisestä näkökulmasta.
Kannukset ovat tässä avainsana. Ismo Tuominen ja Pekka Puska ovat vakavasti otettavia hahmoja, mitä ei voi sanoa kaikista olutkuplan asiaa ajavista henkilöistä.
Tässä vaiheessa voimme palata Kärnään ja Wallinheimoon. Erityisesti Kärnän mediapersoona on niin kärkäs, että hän saattanut tehdä alkoholin etämyynnissä enemmän hallaa kuin hän edes ymmärtää. Olen Kärnän alkoholikannanotoista täysin samaa mieltä, mutta niiden esiin tuominen tilaamalla netistä lavallinen viinaa ja siitä Twitterissä leveily ei ole se paras tapa asiaa edistää.
Toisekseen Kärnä on Twitter-imagollaan syönyt omaa uskottavuuttaan, joka heijastuu hänen ajamiinsa asioihin. Ulostulot esimerkiksi lihansyönnin ja metsästyksen suhteen ovat välistä niin absurdeja, että miehestä ei ota selvää, kuinka tosissaan hän milloinkaan on. Hänestä on tullut meemipoliitikko. Tämä meemipoliitikko on myös alkoholin etätilaamisen äänekkäin kannattaja Arkadianmäelle. Sellainen voi olla helppo siirtää marginaaliin.
Alkoholin etämyyntiasia tarvitsisi taakseen uskottavampia poliitikkoja, koska vastapuoli on (pl. Räsänen) uskottava. Alkoholin puolustaminen on vain Suomessa herkkä aihe, eikä siihen varmasti moni uskalla tarttua.
Käydään vielä yksi asia läpi. Ongelman ydin on mielestäni se, että olutkupla ja Tuomisen ja Puskan terveyskupla puhuvat vain periaatteessa samasta aiheesta. Edustamani olutkupla puhuu yksilön- ja yrittämisenvapaudesta ja terveyskupla kansanterveydestä. Todellista vuoropuhelua näiden kuplien välillä ei synny, ennen kuin aletaan puhua oikeasti samasta asiasta.
– Sampo
P.S. Mikko Kärnä, kun kuitenkin luet tämän: Vaikutat tyypiltä, jonka kanssa olisi mukava juoda kaljaa. Jos joskus eksyt Ouluun, niin pistä viestiä?