Vieraskynä: Ratikkaretki Kultaiseen apinaan ja takaisin Kujaan

Ratikka toi Tampereelle ainakin yhden hienon muutoksen. Nimittäin nyt olutturistin on helppoa ja nopeaa pistäytyä legendaarisessa pub Kultaisessa apinassa Hervannassa. Aiemmin mukavuudenhaluinen mallasmatkailija on tyytynyt pyörimään keskustassa, mutta ratikka teki siirtymästä yhdeksän kilometrin päähän sen verran näppärää, että pitihän sitä kokeilla.

Hämeenkadun päästä kolmosratikan kyytiin ja maisemia ihailemaan. Hakametsään asti maisema on mukavan urbaani, mutta sen jälkeen vaunun valtaa pimeys. Ikkunan takana näkyy vain mustaa ja sade piiskaa lasia. Toivon, että ratikka ei jätä välille.

Kultainen apina on toiminut vuodesta 1990

Reilun 20 minuutin päästä tuleekin jo pysäkki Opiskelija. Hyppään ulos ja kävelen parisataa metriä. Siellähän Apina näkyykin. Astun sisään. Rokki soi ja mieleni valtaa välittömästi kotoisa tunnelma. Hanalista on sopivan pitkä ja monipuolinen, nurkassa seisoo jääkaapillinen omaa maahantuontia rapakon takaa ja päättämisvaikeuksien kanssa painiva voi nostaa lapulla perinteisen sian säkistä.

Koska tavallaan pidän ideasta, että voin saada hyvän oluen sokkona ja ehkä hieman normaalia edullisemmin, nostan lapun. Sorin Madonna on kuitenkin pieni pettymys, kun silmäilen samalla hanalistaa. Ensi kerralla taidan jättää possun pussiin.

Baarimikko suostuu tekemään maisteluannokset listan mehuipoista. Lisäksi testaan vielä omaa maahantuontia. Lasiin löytyy amerikkalainen Cushwan Pop-up Helicopter. Tätä kaappia voisi tyhjentää pitempäänkin. Viihdyn niin hyvin, että ratikan kertalipun vaihtoaika menee umpeen. Onneksi uuden saa kätevästi Nysse-sovelluksella. Paluumatka sujuu yhtä jouhevasti.

Kujan kattava lista

Perinteistö Kultaista apinaa uudempi tulokas Tampereen pubiskenessä on Beer shop & bar Kuja, joka on avautunut syksyllä entisen Brewdogin tiloihin Ratinaan. Liiketilahan on melko kompakti, joten sisustuksellisia muutoksia ei ole valtavasti lähdetty tekemään. 65 asiakaspaikkaa ja ympärivuotinen terassi. Hanavalikoima on mellevä, ja lauantai-iltana erityisesti ipojen ystävää hellitään. Alefarm on kaapannut muutaman hanan ja muista löytyy esimerkiksi latvialaista Ārpusia ja tietysti espoolaista Salama Brewingiä, sillä Salama on mukana baarin taustajoukoissa. Illan ratoksi paikalla on dj soittamassa levyjä. Tupaan on saatu loihdittua oikein mukava tunnelma.

Tuomo

Leave a Reply