Olen yrittänyt kevään aikana päästä, vähän huonona aamupalojen syöjänä, taas kaurapuuron makuun. Täyttävää, ja terveysvaikutuksetkin ovat melko selvät. Samalla jostain syystä on kauran muukin käyttö tarttunut silmään, kun hoksasin belgiklassikko Tripel Karmelietinkin olevan käytettävän suhteen osaksi mallastettua kauraa.
Jos vaikka reinheitsgebotia katsoo, niin oluen valmistusaineet ovat vesi, ohramallas ja humala (ja toki hiiva, vaikkei sitä mikrobiologiahaasteisina vuosisatoina vielä suoraan hoksattu). Hiilihydraattilähteeksi toki istuu mukavasti ja perinteisesti vehnäkin, ja itsellä on aina viehättänyt kokeilla millaista sävyä ruis antaa olueen. Ja toki tosiasia on, että myydyimpien oluiden listalla maailmassa on melkoinen määrä oluita, joiden tavoitemakuun se neutraalin harmiton riisi tai maissi varmasti sopii.
Vehnäoluiden ja witien luonne on toki omanlaisensa, vaikka se weissen banaani onkin hiivan ja vehnävoittoisen käymistavaran yhteispeliä. Rukiista tulee myös ensimmäisenä mieleen makuhavainto, yleensä sellainen pähkinäinen, rusinainen, mausteinen. Kaurasta sensijaan ei äkkiseltään saa mieleensä makua, ja oma käsitys olikin että sen hyödyt tulevat vastaan ennenkaikkea pehmeänä suutuntumana. Kaurasta ja oluesta tulee oluttyyppinä ensimmäisenä mieleen toki oatmeal stout. Siellä ne tummat ohramaltaat hoitavat isomman osan makulastista, ja nyt kun mietin vaikkapa tässä kevään aikana juotua Tujun Porridge Forresteria kaura taisi ennenkaikkea tehdä kokemuksesta ultrapehmeän.
Aiheesta tietoa kaivellessa tuli vastaan esimerkiksi Scott Janishin blogissa juttu, joka aika pultit ja mutterit -tasolla kävi läpi juuri näitä kauralla olueen haettuja piirteitä, tutkimusviitteiden kanssa, ja samalla myös kauran käyttöön liittyviä haasteita panoprosessin kanssa. Hauskasti kauran vaikutus suurin vaikutus oluen suutuntumaan tulee juuri siitä samasta beetaglukaanista, joka tutkimusten mukaan on kauran verenpainetta ja kolesterolia laskevien vaikutustenkin takana!
Muissa kuin stouteissa kauran käyttöä ei sitten oikeastaan ole suoraan huomioinut, ellei asiaa erikseen ole lähtenyt tarkistamaan. Yllättävän usein lopulta sen pienen kauralisän on löytänyt esimerkiksi jostain suussa erittäin miellyttävästä sumukaljasta. Suuntuntuma tekee paljon, joten toivottavasti näihin törmää jatkossakin!