Testissä Jallukalja

Kesäiset olutdrinkit ovat olleet ainakin allekirjoittaneen huulilla, kiitos piinaavan helleaallon. Koska Beer Americanoa ei jaksa koko aikaa litkiä, on pitänyt etsiä uusia tuttavuuksia.

Somessa on tullut vastaan mielenkiintoinen viinidrinkki, jossa valkoviiniin (Savignon Blanc) tai kuohuviiniin sotketaan pakastettuja jalapenon paloja. Puhutaan niin viraalista ilmiöstä, että Helsingin Sanomatkin uutisoi aiheesta: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000011252115.html

Tämä sai miettimään voisiko moinen sekoilu toimia myös oluen kanssa. Asiastahan piti ottaa selvää.

Otin testiryhmään kaksi olutta, koodinimillä “perusbulkki” ja “humalapommi”. Lähikauppa tarjosi näihin kategorioihin Sofieron ja Tujun Space Venturan. Myös jalapenoja löytyi irtotavarana, joten kaikki ainekset saatiin kasaan samalla reissulla. Mielessäni nimesin drinkin jallukaljaksi. Jos joku tietää, että tälle yhdistelmälle on jo jokin virallinen nimi olemassa, niin kommentoikaapa!

Reseptiikaltaan jallukalja on yhtä yksinkertainen kuin viinistä tehtävä serkkunsa. Leiko jalapenot siivuiksi ja laita pakkaseen. Kun palat on viilentyneet, napataan chilit lasinpohjalle ja kaljaa päälle.

Ennen maistelunootteja huomio chilistä. Jos laitettaisiin kaikki olueen käytetyt mausteet janalle, niin chili olisi minun kirjoissa mediaanin huonommalla puolella. Jos oluessa on hirveänä poltetta, se tuo mieleen närästyksen ja toisaalta chili tuo usein mukanaan ikäviä kasvisia nootteja, jotka muistuttavat syksyn lehdistä ja vihreästä paprikasta (jota vihaan). 

Onnistuiko jallukalja kiertämään nämä sudenkuopat?

Ensimmäisenä on todettava, että en suosittele tätä kompoa lagerin kanssa. Sofieron perusbulkilla drinkistä nousi esiin juuri mainitsemani vihreä paprika. Lopun polte on lagerissakin mukavalla tasolla, eikä tuo mieleen närästystä. Tuntuu mukavasti huulilla ja kurkunpäässä. Tuoksua jalapenot parantavat.

Tujun neipan kanssa kompo oli taas yllättävän hyvä. Mehuhumalat lienee peittävät jalapenon kasvimaisuuden ja mukana tulee vain mukava polte ja tietty lisäraikkaus. Toki Spave Ventura on erinomainen olut ilman kikkailujakin, joten siinä ja tässä onko tämä vaivan väärti. Uteliaille mielille ja chilipäille uskallan silti suositella.

Loppuun todettakoon, että tulisuus oli jalapenoilla mukavan lempeä. Jäin silti miettimään, miltä tämä kompo maistuisi tiukemmalla chilillä? Toppilan Supermarketissa olisi ollut myös Carolina Reapereitä irtotavarana, jotka olisivat olleet varmasti melko kokemus.

Leave a Reply