Kirjan ja oluen päivä

Tammikuun paukkupakkasilla mieli alkaa kaivata kesän kohtuulliseen lämpöön. Kirja laukkuun, pyörä alle, ja Nallikarin aallonmurtajalle. Tai sitten patiolle, sadepäivänä sinne pubin nurkkapöytään, sillä onhan se nyt sillä lailla, että hyvä kirja ja kelpo olut on yhdistelmistä yksi parhaita.

Hyvää luettavaa parin oluen kaverina on minulle sellainen yksinkertainen, pieni tila, jossa on hetken tyytyväinen. Kotipölyt on puhalleltu päältä, ja saa nollata. Viileä tuoppi mukavan näköistä juotavaa, mukava asento, kirja auki. Mallasjuoma tökkii mukavasti makunystyröitä, alkoholi tasoittaa aivojen poimuja sen verran, että teksti soljuu mukavasti silmien läpi sielun sopukoihin. Muutama sivu eteenpäin, luetun funtsintaa, hörppy ja keskittyminen hetkeksi olueen. Ja takaisin kirjan pariin. Toimii. Joskus lukeminen muuttuu sosiaaliseksi tapahtumaksi, kun vastaan tulee tuttuja, eikä sekään ongelma ole.

Kisko-oluen kanssa on matkattu junalla kohti etelää, samalla kerraten Venäjän vallankumouksen käänteitä. Aavikkoplaneetan valtapeleihin sukellettu helteisellä patiolla lagerin kanssa. Ensifiilikset uudesta sarjakuvasta on otettu samalla uuden IPA:n ensipuraisun kanssa. Parasta kirjan ja oluen aikaa vuodesta itselle on se, kun pyörällä mukavasti liikkeelle pääsee.

Varsinaista olutkirjallisuutta ei ole tullut yleensä tässä yhteydessä luettua – ehkä pitäisi! Varsinkin, kun ihan viime vuosilta löytyy kiinnostavaa suomalaista olutkirjallisuutta, kuten vaikka Mikko Salmen Olut!, tai Anikó Lehtisen ja Maria Markuksen Olutreissu Suomi. Poikkeuskin tähän toki löytyy – M.A. Nummisen klassinen Baarien mies on toki hyllyssä asti, ja oikeassa ympäristössään hyväksi todettu. Hienoja tarinoita ajasta joka ei enää palaa.

Eli kun alkuvuoden pimeys ja kylmyys alkaa ahdistaa, pakkaan mukaan yöpöydältä jotain keskeneräistä, ja haen hetken lämmikettä toisaalla. Valoa kohti mennään, ja pian se paras kirjan ja oluen aika taas koittaa!

Beer is the mind-killer. Beer is the little-death that brings total obliteration. I will face my beer. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the beer has gone there will be nothing. Only I will remain.

Leave a Reply