Europe Is Our Playground

Untappd-kaveriani vapaasti lainaten ja suomentaen: en halua maksaa 30–70 prosenttia enemmän oluesta, joka on keskimäärin 0–15 % parempaa. Toteamuksessa on kyse amerikkalaisen ja eurooppalaisen NEIPAn hinnasta ja laadusta, ja siitä on helppo olla samaa mieltä. Ei pelkästään siksi, että jenkki-NEIPA tuppaa olemaan arvokasta, vaan ennen kaikkea siksi, että eurooppalaisen NEIPAn taso on noussut huomattavan korkealle.

Rekisteröidyin Untappdiin vuonna 2014 ja varhaisimpia merkintöjäni selaamalla huomaan nopeasti, että korkeimmalle arvottamieni ipojen joukossa (Ska Brewingin Modus Hoperandi, Sierra Nevadan Torpedo, Foundersin Centennial, Stonen Ruination, Ballast Pointin Sculpin jne.) yksittäiset eurooppalaiset, kuten Omnipollon Nebuchadnezzar ja Brewdogin Jackhammer, ovat iloisia mutta harvoja poikkeuksia. NEIPAksi luokiteltuja oluita* alkaa Untappd-listallani tulla vastaan harvakseltaan vuodesta 2017 alkaen** ja reilummin kevään 2018 Amerikan reissusta lähtien. Uskotte varmaan, kun sanon, etteivät muutaman vuoden takaiset ensimmäiset eurooppalaiset NE-kokeilut ylensä pärjänneet vertailussa esimerkiksi The Veilille, Other Halfille, Industrial Artsille ja Equilibriumille, vaikka Stigbergets oli jo tuolloin hämmentävän lähellä. Tänä päivänä tilanne on onneksi toinen.

Olutharrastaja tuppaa olemaan kiinnostunut siitä, kuinka hyvältä olut maistuu, ja yleensä myös siitä, kuinka paljon olut maksaa. (NE)IPAn kohdalla merkittävä tekijä on myös se, kuinka tuoretta olut on. Yhdysvallat on kaukana, joten olut ei tule Ouluun tuoreena, ellei sitä kuskata Eurooppaan lentorahtina, mikä ei tietenkään ole ilmaista. Mielestäni suomalaiselle olutharrastajalle NEIPAn hinta, laatu ja tuoreus kohtaavatkin parhaiten Oulun, Lappeenrannan, Espoon, Helsingin, Naantalin ja Tuusulan läheisyydessä, koska ainakin näissä kaupungeissa on laatupanimo, josta voi hakea tuoretta, hyvää ja verrattain edullista sumujuomaa growlerissa kotiin tai siitä voi joissakin tapauksissa myös nauttia panimon ravintolassa. Muillekaan suomalaisille olutharrastajille tilanne ole toivoton, sillä hyvää NEIPAa tehdään nykyään ympäri Eurooppaa, esimerkiksi Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Hollannissa, Latviassa, Puolassa, Irlannissa, Espanjassa ja Englannissa, ja tätä olutta voi aivan laillisesti ja hyvillä mielin tilata kotiovelle niin paljon kuin jaksaa maistella. Euroopan sisällä vaihtelua on enemmän hinnassa (puolalaiset melkein ilmaisia, latvialaiset edullisia mutta britit jo aika kalliita), kuin laadussa, joka kovimmilla tekijöillä on tasaisen varmaa.

Myönnän toki, että lisään nettikauppatilauksiini satunnaisesti myös hypetettyjä Ameriikan neipoja, että sorrun joskus myös maksamaan kovia hintoja olutravintoloiden jenkkitarjonnasta ja että olisin valmis köyhtymään verrattain paljon, jotta pääsisin maistamaan Pliny the Youngeria, Heady Topperia tai mitä tahansa Tree Houselta ja Monkishilta, mutta toisaalta oululaisten panimoiden tarjonta ja helposti saatavilla olevat Arpusit, Cloudwaterit ja vastaavat riittävät minulle ihan hyvin. Olisihan siinä pieni pettymyksen mahdollisuus, kun huomaisi, että JJJULIUSSS! onkin “vain” olutta.

Jarmo

*Untappd-luokittelu oli tuolloin(kin) varsin kirjavaa, sillä IPA – American ja IPA – Imperial/Double näyttää olevan monen NEIPAn kategoria.

**Sonnisaaren Humalajan ensimerkintä on tosin lokakuulta 2016.

Leave a Reply