Tämän viikon torstaina Roosterissa järjestettiin Paihalasin (vaiko Paihalaksen?) Samulin isännöimä Paihalas-tasting. Kun Oulussa tapahtuu jotakin olueen liittyvää, Humaloidut tietysti osallistuu ja raportoi.
Maisteltavana olivat kesällä ilmestynyt Spring Being -saison, viime vuoden marraskuussa julkaistu And the Lake Sighed, eilen virallisesti ilmestynyt Talk to the Wind ja keväällä julkaistu Corner Guy. Maistelun jälkeen testasin vielä Hard Fall -uutuutta, kun sitä oli tarjolla desin pullokaatona.
Tasaisen laadukkaan kattauksen paras olut oli mielestäni ensimmäisenä testattu Spring Being, joka on helposti juotava ja kevyt, mutta sitruksisuus, hienoinen yrttisyys ja kevyt happamuus pitävät oluen kiinnostavana. Kesällä tuoretta olutta maistelleet pöytäseuralaiset olivat sitä mieltä, että muutama kuukausi on miellyttävästi pyöristänyt oluen terävimpiä särmiä.
Toisena maistettu And the Lake Sighed kuulosti olevan monen suosikki. Minä pidin siitä, miten yllättävästi kokoelma villiyrttejä muodostaa aprikoosin suuntaan nyökkäävän makumaailman. And the Lake Sighed on tuntuvan hapan, mutta jättää jälkeensä makeahkon loppulaskun. Tuorein pullote Talk to the Wind on myös hapan, melko kuiva ja hitusen mausteinen. Tammitynnyröintikin on aistittavissa. Myös Talk to the Wind on mainio olut, ja todennäköisesti muutama kuukausi pullokypsytystä parantaa menoa entisestään.
Maistelun viimeisenä testattu Corner Guy on muuta kolmikkoa selvästi tummempi ja Flanders Rediin viittaavana myös selkeästi makumaailmaltaan muista erottuva. Kirsikka, luumu ja jopa pieni suklaisuus sopivat hyvin happamaan ja kuivaan runkoon. Maistoin Corner Guyta ihan tuoreeltaan keväällä, ja nyt se maistui vielä paremmalta. Maistelun jälkeen testaamani Hard Fall tuntui edeltänyttä nelikkoa suoraviivaisemmalta ja vielä asteen verran esimerkiksi esimerkiksi Talk to the Windia happamammalta. Ajattelin ostaa Hard Fallia pullollisen kotiin ja maistella myöhemmin uudelleen tilanteessa, jossa alla ei ole neljää villihiivaolutta.
Maistelun lomassa Samuli kertoi esimerkiksi oluiden taustoista ja Paihalasin tulevaisuuden suunnitelmista. Keväällä on odotettavissa pohjoisen marjoilla maustettuja villihiivaoluita, kun mustikka, puolukka ja hilla ovat ymmärtääkseni ja muistaakseni jo löytäneet tiensä tynnyreihin, ja myös variksenmarjalla maustettua villihiivaolutta taitaa olla jossain vaiheessa luvassa. Tähän mennessä ilmestyneet Paihalas-oluet ovat kypsyneet loppuun ajetuissa punaviinitynnyreissä*, mutta Sodankylässä muhii olutta nyt myös viski-, konjakki- ja ginitynnyreissä. Luvassa siis entistäkin monipuolisempia makumaailmoja.
Jos nykyinen hallitus pysyy pystyssä syksyyn asti, oletettavissa on, että köyhien kyykyttämisen, rasismin hyväksynnän ja lietsonnan sekä koulutusleikkausten lisäksi luvassa on myös verkkokauppamahdollisuuden avaaminen panimoille. Jos tämä odotettu uudistus toteutuu, Paihalas käynnistää pulloklubin, joka tarjoaa jäsenilleen kahdesti vuodessa kaikki Paihalas-uutuudet sekä vain pulloklubilaisille tehtyjä pieneriä. Paikkoja on alkuun tarjolla vain 150 kappaletta, joten kannattanee liittyä Paihalasin postituslistalle tai seurailla panimoa Instagramissa, jotta saa uutiset tietoonsa ensimmäisten joukossa.
Paihalasin uutuudet Talk to the Wind ja Hard Fall ovat viikonlopun ajan tarjolla Roosterissa desin pullokaatoina. Oulussa oluet voi myös ostaa kotiin maistettavaksi ainakin Roosterista ja Pekurin Supermarketista.
*Kiinnostava yksityiskohta oli se, että näistä punaviinitynnyreistä ei ole tarkoitus saada olueen viinin vivahteita eikä mielellään juuri tammisuuttakaan. Hätäisempi voisi ajatella, että tässä tapauksessa oluita olisi sama kypsytellä terästankeissa, mutta näin ei ole, koska tammitynnyrit päästävät juuri sopivan vähän happea olueen, jotta Bretta-hiiva kukoistaa ja jaksaa tehdä taikojaan.