Kulaus: Behemoth Sacrum ja Triumviratus

Bändioluita on moneen lähtöön. Nykyään tuntuu, että jokaisella vähänkään isommalla nimellä on oma olut/viini/viski, ja hyvä niin. Enemmän on enemmän.

Bändioluiden mukana on tullut myös minusta hiukan arveluttavia sivujuonteita. Bändioluina on muun muassa julkaistu jo markkinoilla olevia oluita, mutta bändin omalla etiketillä. Myös lopettaneen bändin nimen laittaminen oluen etikettiin on minusta outoa. Toki ymmärtääkseni molemmat näistä esimerkeistä menivät Suomessa kaupaksi, ja markkinataloudessa idean hyvyys testataan loppupeleissä kuluttajan lompakolla.

Puolassa matkatessani olen pariin otteeseen törmännyt puolalaisen Behemothin oluisiin. Browar Perunin suunnittelemat juomat edustavat minulle bändioluiden parempaa puolta: uniikki reseptiikka, hienot etiketit ja pulloissa jotain muuta kuin perinteistä lageria tai pilssiä.

Tällä kertaa parempi puolisko toi tuliaisena kaksi pulloa Perunin ja Behemothin yhteistyön hedelmiä. Molemmat oluet olen jo kertaallen maistanut, mutta mikäs näitä on uudelleen juodessa. Lisäksi Belgi-IPA Sacrum on huomattavasti tuoreempi kuin ensi kertaa sen juodessani.

Browar Perun Behemoth Sacrum Belgian IPA 6,2 %

Väriltään punertavan ruskea. Ei juuri vaahtoa. Hyvässä mielessä hiivavetoinen nenä. Mausteinen, mutta mallasrunko tuoksuu ja maistuu. Katkerot leikkaavat kivasti makeuden. Ruohoinen ja sitruunainen. Tasapainoinen ja iso IPA.

Tyylipuhdas Belgi-IPA, jonka joi mielellään. Humala oli vahvasti läsnä, mutta ipaksi silti erittäin hiivavetoinen esitys, josta itse tykkäsin. Toisena lasiin päässyt Triumviratus lupasi hiukan toisenlaisia elämyksiä. Kaveriin on lyöty mukaan muun muassa aroniaa ja passionhedelmää.

Browar Perun Behemoth Triumviratus 6,4 %

Näyttää ruusunmarjamehulta. Pihlajanmarjamaista happamuutta, jota on taitettu hiukan makeilla trooppisilla hedelmillä. Katkeroakin löytyy. Kuivuu ikeniin. Syksyinen lehtikasa, jossa mukana ylikäyneitä marjoja.

Marjojen ja hedelmien vaikutus lipsahtaa hieman liian käyneen puolelle minun makuun. Tulee mieleen kotiviinimäski ja se ei ole kiva se. Ensipuraisulla silti mielenkiintoinen tuttavuus. Pihlajanmarjaiset nootit miellyttivät. Jonkun toisen suuhun voi olla erinomainen olut, itsellä lipsahti tällä kertaa keskinkertaisuuden puolelle.

Kahdesta maistetusta Sacrum ehdottomasti parempi olut. Behemoth-oluista voin varauksessa suositella myös Perunin kanssa tehtyä Bafomethia. Kyseisestä imperial stoutista on ilmestynyt myös tynnyrikypsytetty versio, jota en valitettavasti ole vielä päässyt maistamaan. Seuraavalla Puolan reissulla pitää kärkkyä.

Bändin vierailusta panimolle on muuten tehty tyylikäs video. Kannattaa katsoa.

Sampo

Leave a Reply