Oluen ystävän Rooma

Vaikka Rooma on paljon muutakin kuin olutkohde, italialaisten käsityöläisoluiden tarjonta Roomassa on niin laaja ja laadukas, että kiinnostavaa maisteltavaa riittää pitkänkin loman tarpeisiin. Seuraavaksi pieni katsaus Rooman oluttarjontaan.

Brewdog Roma

Rooman Brewdog-baari sijaitsee Colosseumin lähellä, joten se on turistille helppo kohde. Hanassa on 10 Brewdogin omaa olutta ja 10 vierailijaa, mutta pullo- ja tölkkivalikoima vaikutti huomattavasti pienemmältä kuin Brewdogeissa yleensä. 

Hintataso on Rooman yleiseen hintatasoon nähden kalliihko, mutta suomalaisittain ihan kohtuullinen: vierailevat oluet maksoivat noin vitosen ja annoskoko oli reilut 3 desiä (2/3 pint). Tarjolla oli myös maistelulautasia ja yllättävän maistuvaa ruokaa. Lisäksi palvelu oli ystävällistä myös englanniksi. Paikka on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi Helsingin tai Tampereen Brewdog-kuppilat, joten viikonloppuisin on varmasti ahdasta.

Ajantasaisen olutlistan näkee Untappdista.

Ma Che Siete Venuti A Fa ja Bir & Fud

Prairie Artisan Ales ja LoverBeer

Ma Che Siete Venuti A Fa ja Bir & Fud sijaitsevat Trasteveressä käytännössä vastapäätä toisiaan. Ensin mainittu on kaupungin maineikkain olutravintola, jossa on 16 hanapaikkaa ja nopealla vilkaisulla laadukkaita oluita myös pullokaapeissa. Ma Che Siete Venuti A Fa on melko pieni kuppila, joten istumapaikan löytäminen voi olla haaste. Onneksi oluen voi nauttia tuopista myös baarin edustalla. Hanalista on nähtävillä Untappdissa.

Bir & Fud tarjoaa nimensä mukaisesti olutta baarin etuosassa ja ruokaa peremmällä. Ravintolassa on 24 hanaa ja olutsuositus ruokalistan jokaiselle annokselle. Huomioitavaa on se, että tarjolla todella on vain olutta ja ruokaa, joten viiniä ruokajuomaksi kaipaava joutuu etsimään jonkin toisen ravintolan. Tähän tarkoitukseen suosittelen ainakin lähistön Dar Poeta -pizzeriaa. Bir & Fud on myös Untappdissa.

Saisonia Bir & Fudissa

Luppolo Station

Luppolo Stationista jäi mukavimmat muistikuvat. Sunnuntaina alkupäivästä tarjolla oli erinomainen brunssi, kiinnostavia hanaoluita ja erinomaista palvelua. Ravintolan pullovalikoimaan oli valikoitu hyvällä maulla vain kypsytystä kestäviä oluita, soureja, belgejä ja imperial stouteja, joten Luppolo Stationilla olisi viihtynyt pitempäänkin. Hana- ja pullovalikoimaa voi ihastella Untappdista.

Rooman nähtävyyksiä tutkiessa tulee nälkä ja jano. Turistien suosimilla alueilla hyvän ravintolan löytäminen ei ole itsestäänselvyys, joten ruoka- ja juomapaikkoja kannattaa selvitellä jo etukäteen. Tässä kolme vinkkiä: Vatikaanin lähistöllä sijaitsevassa Knick Knack Yodassa oli erinomaisia hampurilaisia, muutama pienpanimo-olut hanassa ja iso valikoima vinyylilevyjä, joita baarimikko soitti joutaessaan. Bread-In puolestaan tarjosi edulliseen hintaan leipiä ja paikallisia oluita Piazza Navonan ja Pantheonin vieressä ja Fontana di Trevin kupeessa Pane e Salamessa tarjolla oli maittavia juusto- ja leikkelelautasia, mahtavia leipiä, iso valikoima viinejä ja muutama pienpanimo-olutkin jääkaapissa. Pane e Salame näyttää Tripadvisorissa olevan Rooman ravintoloista seitsemänneksi kiitellyin, joten pieneen jonottamiseen kannattaa varautua.

Pienpanimobuumi jatkuu vahvana Italiassakin. Olutkuppiloissa oli tarjolla IPAa ja monenlaista hapanta, mutta stouteja huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

Suomessa tunnetuimpia italialaisia panimoita taitavat olla Baladin, jonka Open Baladin -panimoravintolan jätin ensi kertaan, LoverBeer ja CRAK, mutta Rooman matkalla kannattaa tutustua myös esimerkiksi Rebel’s Breweryn, Ritual Labin ja Jungle Juice Brewingin tuotteisiin.

Jarmo

Leave a Reply