Olet varmaan kuullut puhuttavan rescue- eli hävikkiruoasta? Esimerkiksi ResQ Club -palvelu tarjoaa mahdollisuutta ostaa, ainakin mainospuheidensa mukaan roskiin päätymässä olevaa, ravintolaruokaa edullisesti. Palvelu käyttää ruoan ostamisesta muotoilua ”pelastaa”.
Lisäksi tiedämme ainakin rescue-koirat, joita voit ”pelastaa” kaupungin kaduilta sohvalle takkatulen ääreen esimerkiksi Pietarista tai Viipurista jonkinlaista maksua vastaan.
Miten olisi rescue-olut? Siis että saisit ”pelastaa” olutta, joka uhkaa joutua viemäriin! Kyllä. Tämä on jo keksitty. Helsingistä löytyy pubi, jonka liiketoiminta perustuu tähän hävikkioluen myyntiin.
Vierailimme kyseisessä Kulmakippola-nimisessä pubissa loppukesästä. Paikalla oli kuppilan edullisuuteen ja lauantai-iltaan nähden melko vähän ihmisiä.
Myynnissä oli siis olutta, joka esimerkiksi oli pian menossa vanhaksi tai jonka pakkaamisessa oli tapahtunut jonkinlainen virhe. Esimerkiksi oluttankkien tai -tölkkien paineistus saattoi olla epäonnistunut, etiketeissä saattoi olla vikaa tai myyntipakkaus oli vähän virheellinen.
Kiinnostava konsepti erityisesti kukkarolle, sillä hyvällä tuurilla kylmäkaapista tai hanasta saattaa löytää aarteita edullisesti.
Käyttäjäkokemus oli kaksipiippuinen. Toisaalta oli hienoa, että vähemmällä rahalla sai enemmän hyvää olutta. Toisaalta jo ostaessaan tiesi, että ostamani tuote ei todennäköisesti ole täyttä priimaa. Konkreettisesti tämän huomasi siinä vaiheessa, kun kyyppari laski hanajuomaa monta minuuttia tai viimeistään siinä vaiheessa, kun hän työnsi kouraan avatun tölkin ja lasin ja sanoi, että hän ei ala sitä tässä tiskillä kaataa, koska se vaahtoaa niin paljon. Kaatele itse rauhassa siellä pöydässä. Ja kyllä sitä vaahtoa tulikin. En suosittele kiireiselle.
Jos siis suuntaat Punavuoreen, kannattaa pitää mielessä, että valikoima voi olla ihan mitä vain ja, että joskus määrä korvaa laadun ja joskus ei.
Tuomo