Vieraskynä: Tyttöjen ilta – oluen ja juuston maistelua Juomapuohessa

Oulussa tarjoutui mahdollisuus osallistua naisten olut ja juusto -maisteluiltaan. Konsepti vaikutti mielenkiintoiselta, joten päätin ilmoittautua.

Juomapuohi Shop & Barin Reeta Kallio on lanseerannut naisten olutkerhon, jonka puitteissa järjestetään maisteluita naisille. Ensimmäisellä kerralla teemana olivat olleet hapanoluet, nyt toisella kerralla 16.10. teema oli oluiden ja juustojen parittaminen. Reetan mukaan ideana on rennolla meiningillä, naisporukalla maistella oluita. Osallistuja ei siis tarvitse oluttietämystä eikä kokemusta maisteluista – jota aika monella maistelijalla kuitenkin oli.

Varsinainen maistelu kesti noin tunnin ja sisälsi neljä olutta ja juustoa. Kuulimme Reetalta muun muassa tastingin koontiperiaatteista, oluen ja juuston parituksesta – nautinnollisia olivat etenkin tarinat epäonnistuneista paritusyrityksistä – ja oluttyyleistä sekä niiden taustasta.

Herkuttelua intiimisti naisten kesken

Lyhyen kyselyn perusteella useimmat naisista olisivat voineet osallistua ihan mihin tahansa oluttastingiin, mutta moni mainitsi, että ”tyttöjen iltaan” oli kuitenkin matalampi kynnys osallistua. Eräs nuori nainen oli saanut mukaansa myös äitinsä, joka ei yleensä juo oluita, viettämään äiti-tytär-aikaa.

Puheissa vilahtivat myös esimerkiksi muistikuvat olutharrastajista, joiden mielestä – usein naisten suosiossa olevat – sour alet eivät ole edes oluita ja jotka tykkäävät kertoilla muun muassa anekdootteja vierailuistaan jos missäkin, ilman että kommentit aina liittyisivät edes tastingin aiheeseen. Naisporukalla kokoontuminen oli siis osan mielestä hieman vapauttavampaa, ja kaikilla olikin pienessä porukassa useita tilaisuuksia kommentoida makupareja.

Monen kanssa puheeksi tuli se, että naisten tastingiin oli hieman matalampi kynnys ilmoittautua, mutta suurempi syy tähän tastingiin osallistumiseen oli kuitenkin Juomapuohi ja Reeta. Juomapuohen tiedettiin olevan pieni paikka, jolloin tasting olisi myös pienehkö ja intiimi. Lisäksi monelle henkilökunta oli tullut tutuksi ostos- tai juomareissun aikana.

Entäs juustot, olivatko ne painava syy tulla tastingiin? Aika moni kommentoi, että olisi voinut tulla ilman juustojen tarjoamaa houkutinta, mutta täytyy itsekin myöntää, että juusto ja olut -tasting kiinnostaa hieman enemmän kuin pelkkä olutmaistelu. Osalla oli kuulemma kotona juustoista pitäviä miespuolisia puolisoita, jotka olivat kateudesta vihreitä kun, eivät itse päässeet osallistumaan.

Maisteluillan opit

Opimme maistelussa yhtä sun toista hyödyllistä. Tässä vinkkejä niille, jotka ovat suunnitelleet juusto- ja olutillan järjestämistä:

  • Kumpikaan tuote ei saisi jyrätä toista maullaan
  • Kannattaa aloittaa miedommista ja edetä vahvempiin makuihin
  • Mieti, haluatko maistella pelkät juustot vai hankitko myös keksejä ja leipää sekä hilloa
  • Alkuperäinen idea paperilla tietystä oluesta ja juustosta ei välttämättä toimikaan siinä vaiheessa kun yhdistää tuotteet ja maistaa kombinaatiota, joten jos hankit vaikkapa neljä juustoa, kannattaa suunnittelutilanteeseen varata huomattavasti useampi olut testattavaksi
  • Voit kokeilla tekniikkaa “siemaise olutta, maistele juustoa, hörppää olutta päälle”
  • Kannattaa itse maistelussa maistella ristiin juustoja eri oluiden kanssa
  • Juustoa ei tarvitse kovin isoa kimpaletta henkeä kohden
  • Suunnittelu on osa hupia

Lopuksi maistelumuistiinpanot:

Pari 1. Mieto ja turvallinen, mutta herkullinen aloitus

Juusto: Le Gruyère depuis 1655, tarjoiltiin pelkkänä hammastikulla

– kova keltainen juusto, hieman suolainen, hieman kellarimainen/maamainen, mutta hedelmäinen jälkimaku

Olut: Bohemia ruotsalaiselta O/O Brewingiltä

– kevyt saison, hiiva maistui selkeästi, mutta ei pistävästi ja toi olueen mausteisuutta, tölkin koristeellista ulkonäköä kehuttiin, itselle uusi panimo

Parin toimivuus: Tämä aloituspari oli miedoin kombinaatio, mutta toimi hyvin. Reeta ajatteli hieman kellarimaisen juuston ja maalaisoluen sopivan hyvin yhteen, ja yleinen maistelijoiden mielipide oli sama. Juusto oli aika perus, mutta tastingissa, jossa keskityttiin makuun, tuntui yllättävänkin vahvalta. Yhdistelmä oli enemmän kuin osiensa summa. Tämän parin kova perusjuusto sopi mielestäni erittäin hyvin yhteen kaikkien oluiden kanssa.

Pari 2. Valkohome ja vehnä

Juusto: Le Rustique Camembert, tarjoiltiin suolakeksillä

– suht mieto, kermainen ja kevyesti tuoksuva valkohomejuusto, jonka löytää marketeistakin puurasiassa

Olut: Gans Weiss saksalaiselta Gänstaller Brau-panimolta

– mieto vehnäolut, monen mukaan ”ei banaaninen”, mutta itse en ole vehnäoluiden suuri ystävä, joten itselle sekä tuoksu että maku oli selkeästi banaaninen

Parin toimivuus: Tämäkin yhdistelmä oli mielenkiintoinen ja sinänsä toimiva, mutta jäi tässä maistelussa neljänneksi. Koska en itse varsinaisesti vehnäoluita rakasta, juusto mielestäni dominoi tätä paria, mutta vei onneksi osan banaanisesta vehnäisyydestä pois. Juustosta jäi hieman rasvainen tunne suuhun pidemmäksi aikaa, mikä hieman häiritsi seuraavan parin maistelua. Osa kommentoi, ettei ole valkohomejuuston fani, mutta tässä tastingissa juusto toimi oluen kaverina.

Pari 3. Herkkujuusto ipalla

Juusto: Vintage cheddar (kysyttävä hyvin varustellulta juustotiskiltä), tarjoiltiin leipäpalalla

– puolikova, hyvin rasvainen ja suolainen, mureneva keltainen juusto, lähes pistävä, mutta erittäin miellyttävä maku, joka teki lähtemättömän vaikutuksen useampaan maistelijaan

Olut: 40250 (2019 edition) jyväskyläläiseltä Hangaround & Nobody Brewingiltä

– tuoksussa hedelmää, mutta ei mehumainen, melko kuivahko ja maussa katkeroa, mutta ei överisti

Parin toimivuus: Tämä pari sopi hyvin yhteen myös, mutta juusto oli niin käsittämättömän hyvää, että se hieman dominoi tätä yhdistelmää. Juusto oli valtaosalle uusi tuttavuus ja meni myös itsellä ostoslistalle välittömästi ensihaukusta. En ole yleensä myöskään IPA-oluiden ystävä, mutta humala ei peittänyt kaikkea muuta alleen niin kuin joissain ipoissa, joten lasin pohjalle ei tarvinnut jättää mitään. Juusto taittoi IPA:n jälkimakua kivasti.

Pari 4. Ääripäät

Juusto: Roquefort Papillon, tarjoiltiin keksillä ja viikunahillolla

– pehmeä, vahvasti tuoksuva sinihomejuusto, jossa myös todella vahva, lähes pistävä maku (vaatii hilloa)

Olut: Father Midnight, liettualaisen Sakiškių Alus-panimon ja virolaisen Tankerin kollaboraatio

– imperial stout, josta ei puuttunut makua, mutta maut (kahvisuus, tunkkaisuus tai tupakkaisuus, palanut puu) olivat mukavasti tasapainossa, vahva myös prosenteiltaan (11 %)

Parin toimivuus: Toimi! Tämä oli ehdottomasti vahvin makupari. Sekä olut että juusto olivat vahvoja, mutta kumpikaan ei dominoinut yhdistelmää ja maut täydensivät toisiaan. Makuparista tuli jopa jouluinen makumuisto – ehkä stout ja homejuuston mielleyhtymä pipariin, jolla sitä usein tarjoillaan synnyttivät sen.

Homejuusto oli sen verran vahva, että isompaa palaa olisi ollut vaikea nauttia, mutta tähän tastingin yhteyteen se sopi erinomaisesti. Juusto tarjottiin hillolla, mikä olikin hyvä, sillä ilman sitä kombinaatio olisi ollut makumaailmaltaan vähän kuivahko. Tasting oli juuri sopiva paikka maistaa myös Isä Keskiyötä, sillä pullollista noin vahvaa stouttia en olisi saanut kenties alas. Tämän oluen kaverina voisin kokeilla myös suklaakakkua. 

“Tästä tulee hyvällä tavalla syntinen olo!”, kommentoitiin ääripääparia maistelijoiden keskuudesta.

Yhteenveto

Kokonaisuutena maistelu oli hyvä kokonaisuus, ja hintakin oli maltillinen 20 euroa. Juustoja oli ”vain” neljä, mutta niitä pystyi maistelemaan useamman oluen kanssa, joten makupareja oli paljon enemmän. Kaikki oluet olivat itselle uusia tuttavuuksia, mutta siitä huolimatta ostoslistalle meni vain yksi juustoista. Jotta olut toimii tastingissa, se ei yleensä voi olla äärimmäinen vaan enemmän perusolut, joka tukee juustoa jyräämättä sitä, joten ehkä siksi oluet itsessään eivät tällä kertaa sytyttäneet erityisesti.

Ilmoittautuneita oli yhtä monta kuin paikkoja, vaikka Juomapuohi pieni onkin, joten vastaavankaltaisille tapahtumille lienee Oulunkin kokoisessa kaupungissa kysyntää. Ymmärtääkseni esimerkiksi naisten polttareissa maistelut alkavat olla tavallisia.

Useampi maistelija lähti jääkaapin kautta jokin henkilökunnan suosittelema olut mukanaan (suosituin ostos kotona korkattavaksi taisi olla Sakiškių Alus-panimon ja Bakuninin mainio Marshmallow IPA), joten olutkauppakin todennäköisesti hyötyi illan eventistä.

Itsellä heräsi jo innostus järjestää sour ale -paritusilta ja ottaa vastaan haaste: löytääkö siihen sopivat juustot.

– Tanja

Leave a Reply