Craft Beer Oulu 2022

®Craft Beer Oulu

Craft Beer Oulu, ensimmäinen oululainen pienpanimofestari, täyttää Tullisalin ja sen pihamaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Järjestävän tahon tavoitteena on kerätä viikonlopun aikana 2000-3000 ihmistä oluen äärelle. Miksi ja miten tämä tapahtuu, siitä kertoo tapahtuman tuottaja, musiikki- ja tapahtuma-alan monitoimimies sekä innokas olutharrastaja Rauli Alaruikka.

Tapahtumaan on tähän mennessä varmistunut toistakymmentä panimoa ja lisää on tulossa. En onnistunut onkimaan tarkempia tietoja mukana olevista panimoista, joten nimiä pitää odottaa ensi viikkoon asti. Hyvää taitaa olla luvassa, sillä Rauli itse on tyytyväinen jo varmistuneisiin panimoihin.

Miksi Oulu tarvitsee oman olutfestarinsa?

Oulu on hyvin eläväinen olutkaupunki, mistä kertovat täällä olevat useat panimot ja niiden kova valtakunnallinen taso, kuten myös jo vuodesta 1989 asti toiminut Oulun Olutseura Ry. Käsityöläisoluiden suosio on ollut nousujohteista jo viimeisen kymmenen vuoden ajan myös Oulussa, mikä näkyy esimerkiksi paikallisten panimoiden määrän kasvuna. Oulu on Suomen viidenneksi suurin kaupunki, mutta meillä ei ole vielä omaa paikallista olutfestivaalia, mikä löytyy monesta pienemmästä kaupungista.

Mikä tekee oluttapahtumasta onnistuneen ja mitkä asiat puolestaan laskevat tunnelmaa?

Olen käynyt useammalla olutfestivaalilla sekä Suomessa että Suomen ulkopuolella. Mielestäni onnistunut olutfestivaali pitää sisällään rennon ilmapiirin ja rauhallisen ympäristön, tarpeeksi laajan valikoiman käsityöläisoluita ja -siidereitä sekä hyvin toimivat palvelut. Elävän musiikin festivaaleille kuuluu olut, mutta olutfestivaaleille ei mielestäni kuulu elävä musiikki ja tästä syystä tämä tapahtuma keskittyy pääasiassa käsityöläisoluiden sekä pienpanimojen ympärille. Vaikka uskon tapahtuman kiinnostavan olutharrastajia, ovella ei tarkisteta kävijöiden Untappd-tilastoja. Kaikki ovat tervetulleita! Pyrin tekemään Craft Beer Oulusta sellaisen olutfestivaalin, missä itse haluaisin käydä.

Olet aikaisemmin järjestänyt musiikkifestareita, mutta miten olut- ja musiikkifestareiden järjestäminen eroaa toisistaan ja mitä kaikkea olutfestareita järjestäessä pitää ottaa huomioon?

Samankaltaisuuksia löytyy paljon, mutta erojakin on. Näkisin että olutfestivaalin panimot vastaavat musiikkifestivaalien artisteja ja samaan hengenvetoon voisin verrata panimoiden oluita artistien biiseihin. Paperisodan määrä olutfestareita järjestäessä ei oikeastaan ole sen suurempi kuin musiikkifestareita kasatessa. Toistaiseksi ei ole tullut juurikaan yllätyksiä, vaikka säätöä on aina tapahtuman kuin tapahtuman järjestämisessä. Hyvällä suunnittelulla saadaan kuitenkin pidettyä säätö minimissään. Pohjatyöt on tehty hyvin ja olen ollut yhteydessä muiden vastaavien festivaalien järjestäjiin, joilta olen saanut paljon hyviä vinkkejä suunnitteluun ja järjestämiseen.

Vetovastuu tapahtumasta on minulla ja taustajoukoissa häärii pitkään tapahtumapuolella toimineita ammattilaisia Qstock Oy:n riveistä. Ideaa olen pyöritellyt jo pari vuotta, ja alun perin tapahtuman piti toteutua jo kesällä 2021, mutta pandemiatilanteen vuoksi tapahtuma siirrettiin jo hyvissä ajoin kesälle 2022. Viime vuoden loppupuolella tapahtuma alkoi konkretisoitua ensimmäisten panimokiinnitysten myötä.

Jos mitään käytännön järjestelyitä ei tarvitsisi miettiä, mitkä kolme panimoa haluaisit Craft Beer Ouluun?

Jos mitkä tahansa panimot maailmasta voisin saada Craft Beer Ouluun, niin todennäköisesti mentäisiin rapakon taakse ja sieltä Dogfish Head Craft Brewery, Wicked Weed Brewing ja varmaan kolmantena joko Mortalis Brewing Company tai Fiftyfifty Brewing Company. Ehkä joskus tulevaisuudessa voisi jonkun heistä saada osallistumaan Craft Beer Ouluun.

Shut up and take my money eli joko liput voi käydä ostamassa?

15 euron hintaiset kahden päivän Blind Bird -liput tulevat myyntiin tänään (perjantaina 11.2.), ja niitä on myynnissä rajallinen määrä. Ensi keskiviikkona (16.2.) paljastetaan ensimmäiset panimot ja myyntiin tulevat sekä yhden että kahden päivän Early Bird -liput. Mitä aikaisemmin lipun ostaa, sitä edullisemmalla hinnalla sen luonnollisesti saa. Lipun hinta sisältää tapahtuman oman virallisen lasin ja tapahtumassa tulee tietenkin olemaan lasinpesupisteitä.

-Jarmo

Leave a Reply