Humaloitujen vuosijuhlaviikko: Vieraskynä Tanja

Humaloidut täytti lauantaina vuoden. Tämän kunniaksi tällä viikolla blogissa normaalia enemmän toimintaa. Alkuviikosta esitellään vuoden aikana blogiin kirjoittaneita vieraskyniä ja loppuviikosta ruoditaan kulunutta vuotta vakiokaluston kanssa.

Juhlaviikon avaa vieraskynä Tanja Seppälän haastattelu. Tanja runoili meille tekstin seuraavien kysymysten pohjalta:

  • Kuka olet?
  • Miten tutustuit aikoinaan erikoisolueen? Mikä oli “porttioluesi”?
  • Miten harrastus on kehittyny vuosien varrella? Vai onko?
  • Minkälainen on täydellinen oluthetki?
  • Mikä harrastuksessa kiehtoo / on parasta?
  • Oletko harrastanut olutmatkailua? Mitä kaupunkia suosittelisit?
  • Lempi oluttyyli? Entä lempiolut?
  • Olut ja ruoka: onko suosikkeja?
  • Anna vinkki Oulussa vierailevalle olutharrastajalle?
  • Kenen kanssa haluaisit oluelle? Mistä juttelisitte?

Terve! Olen Tanja, oululaistunut rovaniemeläinen, joka harrastaa muun muassa improvisaatioteatteria. Tällä hetkellä teen etätöitä Jyväskylään, ja syksyllä onkin tähtäimessä Jyväskylän olutskenen kartoitus.  

Erikoisoluiden maistelu taisi alkaa toden teolla joku vuosi sitten roadtripillä Virossa, jossa pienpanimobuumi näkyi ennen Pohjois-Suomea. Onni on ollut myös asua Oulussa, jossa on viime vuosina päässyt helposti maistelemaan monenlaisia herkkuja.

Porttiolutta en muista, lasketaanko tumma Kozel tai Guinness? Yksi aikanaan ensimmäisenä eniten mieleenjääneitä oluita oli Brett Sonja ja mustikkasour BLBRR BLURPP, molemmat Maistilalta.

Harrastus on kehittynyt ehkä niin, että nyt tulee maisteltua enemmän oluita laidasta laitaan ja on oppinut tunnistamaan oluttyylit, joista todennäköisesti ei pidä. Vuosien varrella olen toivottanut tervetulleeksi etenkin hapanoluiden suosion nousun. Päivittelen Untappdiä lähinnä itselle päiväkirjamaisesti: muistaakseni, mitä olen maistellut ja mitä mieltä aiemmin olin juomista – aika usein huomaan, että jos täppään saman oluen toisen kerran, tähtiluokitus onkin eri. Jos tarjoutuu tilaisuus osallistua olutmaisteluun, hyppään mielelläni mukaan. En kuitenkaan aktiivisesti seuraa uutuuksien tuloa enkä opiskele panimoiden ja oluiden tietoja ulkoa. 

Täydelliseen oluthetkeen liittyy varmasti kaverit sekä jotain hyvää purtavaa. Nykyään moni viikonloppuhetki, illanistujaiset kavereiden kanssa, elokuva- tai lautapeli-ilta, kruunautuu yhdellä kahdella tarkoin valitulla oluella. Yksittäisistä olutkokemuksista hienoimpia on ollut Tallinn Craft Beer Festival vuosi sitten: miten käsittämättömän hyvin organisoitu tapahtuma, jossa lähes kaikki panimot ja oluet olivat itselle uusia.

Harrastuksessa parasta on se, että jatkuvasti on saatavilla uusia oluita. En yleensä katso samaa elokuvaa kahdesti tai lue hyvää kirjaa uudelleen. Oluissa on nykyään niin laaja valikoima, että uusia makuja janoavalle löytyy aina jotain uutta.

Nykyään matkoilla tulee aina tsekattua ruokapaikan tai pubin olutvalikoima: juon mieluummin olutta kuin viiniä, jos oluissa on tarjolla muutakin kuin perusoluet. Kun poikkeusolot helpottavat, suosittelen olutharrastajille Puolaa, ainakin Krakovaa, Varsovaa, Poznania ja Gdanskin seutua. Sen lisäksi että ruuan ja juoman hintataso on selvästi matalampi kuin Suomessa, paikallisia panimoita on valtavasti, oluttyylien kirjo on laaja ja esimerkiksi Untappdin avulla voi suunnistaa todella hyviin pubeihin. Esimerkiksi Krakovasta löytyy pienpanimoiden pubeja, Varsovasta Mikkellerin pubi. Hieman vaivaa näkemällä voi törmätä myös hienoihin käsityöläisolutkauppoihin.

Lempioluttyylejä on monta: sour alet, lambicit, red ja amber alet, saisonit. Mihin muuten farmhouse alet ja villihiivaoluet on kadonneet? Helpompaa on ehkä sanoa, mitkä oluttyylit eivät uppoa: barley winet, kirsikkasourit, tynnyrikypsytetyt oluet ja perus-IPAt.

Tämänhetkisiä suosikkioluita on kaksi, kotimainen ja ulkomainen. Kotimaisista Coolheadin Salted Licorice Raspberry sour ja ulkomaisista Omnipollon Lemon Meringue Ice Cream Pie ovat kyllä aivan vertaansa vailla. 

Ruoka ja juoma -vinkkinä annettakoon vintage cheddar ja hapanoluet. Ei kuulosta välttämättä hyvältä kombolta, mutta on. Kaikki kovat juustot ylipäätään sopivat mielestäni todella monien oluiden kanssa, ja juustojen ja oluen parittaminen on mielestäni helpompaa kuin viinin ja oluen.

Oulussa vierailijoille suosittelen Juomapuohi-olutkauppaa. Sinne on aina ilo mennä, sillä suositukset osuvat kohdilleen, valikoima päivittyy jatkuvasti ja henkilökunta on lämminhenkinen. Oluen voi joko nauttia paikanpäällä tai ostaa kotiin. Uusi sijainti on myös kätevästi Rotuaarin pallolla eli keskellä keskustaa – Mallaskellari-pubin naapurissa.

Olisi mielenkiintoista päästä juttelemaan Olutpostin päätoimittajan Aniko Lehtisen kanssa. Hän on ollut pitkään Suomen olutskenessä eturintamassa, ja yksi harvoja näkyviä naisia. Kysyisin hänen tämänhetkisestä lempioluestaan sekä siitä, mitä trendejä hän ennustaa lähitulevaisuuteen. 


Leave a Reply