Miten voi oululainen olutkulttuuri?

Kahden viikon koronakurimuksen jälkeen on selvää, että kriisi osuu rankasti myös suomalaiseen pienpanimoskeneen. Pienyrittäjät ovat vastanneet haasteisiin eri tavoilla, ja olen ilokseni pistänyt merkille, että kriisin keskellä syntyy myös innovaatioita. Humaloidut selvitti oululaisten alan toimijoiden tilannetta. 

Sonnisaari 

Humaloidut tavoitti Sonnisaaren väen Instagramin kautta. Panimolta alleviivataan samaa, mitä olutsomessa on kovasti pöhisty: yksi tärkeimmistä myyntikanavista, anniskeluravintolat, eivät enää osta olutta sisään. 

Sonnisaaren tilanne on siinä mielessä onnellinen, että heillä on valmiiksi tuotteita Alkon valikoimissa ja ainakin oululaisissa marketeissa Sonnisaari on paikallisista toimijoista ehkä jopa näkyvimmin esillä. 

Tällä hetkellä Sonnisaaren panimokauppa jatkaa yhä toimintaansa ja asioinnista on tehty epidemiaystävällistä. 

– Panimomyymälässä otetaan sähköpostilla vastaan ennakkotilauksia, jotka pakataan asiakkaalle valmiiksi noutoa varten. Verkkokauppa laitetaan pystyyn ihan lähiaikoina, mikä mahdollistaa maksamisen verkossa, panimolta kerrotaan. 

Alkoholilaki ei edelleenkään salli suomalaisille panimoille etämyyntiä, joten vaikeiden aikojen ja lakipykälien seassa luoviessa verkkokauppa kuulostaa omaan korvaani loistoidealta. 

Sonnisaarelta kerrotaan, että tuotantoa on jouduttu supistamaan, mutta toiminta jatkuu ja panimolla uskalletaan katsoa tulevaisuuteen. 

– Nytkin on tulossa useampia uusia oluita! Koitetaan tsempata eteenpäin päivä kerrallaan. 

Maistila 

Myös Maistilalla suunnitellaan somelähteiden mukaan verkkokauppaa myyntiä edistämään. Sähköpostilla toimiva ennakkotilaus toimii myös Maistilalla, joten ihmiskontaktien minimointi onnistuu myös Alppilasta kaljaa hakiessa. Kauppa on taas auki myös lauantaisin, jolloin kaljaa voi käydä kantamassa kotiin klo 12–16. 

Mielenkiintoisena toimena panimolta saa mukaansa myös mäskimallasta, josta voi kotona leipoa vaikkapa keksejä. Näin karanteeniaikana varmasti mukavaa pientä näpräämistä iltojen (ja päivien) ratoksi. Facebookista ongittujen tietojen mukaan mäskistä ei tarvitse maksaa. 

Panimolla pantiin myös “Yhteisö IPA” -niminen ipa koronapelkoja haihduttamaan. Oluen ainesosat äänestettiin somessa Maistilan valitsemista vaihtoehdoista. Hauska idea! Toivottavasti myös lopputulos on makoisa. 

Mallaskellari 

Mallaskellari laittoi viime viikolla ovet säppiin, mutta toiminta jatkuu. Mallaskellari nimittäin muuttui kriisin myötä pullokaupaksi. Kauppa on auki keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 15–20. Tarjolla on myös heidän omia oluitaan, joita ei tietääkseni ole tätä ennen kotipakettiin saanut. Ajankohtaisen listan valikoimasta löydät Untappdista

Juomapuohi 

Juomapuohi muuttaa, joten kriisi ei kaiken järjen mukaan vielä vaikuta hirveästi toimintaan. Uusi Juomapuohi avataan osoitteessa Kirkkokatu 17. Facebookin perusteella ulosmyynti on tarkoitus aloittaa heti remontin valmistuttua. Uudessa Juomapuohessa tulee olemaan myös hanoja ja oikeasti tilaa istahtaa. Odotamme innolla! 

Panimo Narri 

Uuden panimon kohdalla kriisi ei voisi tulla huonompaan aikaan, sillä baarien sulkiessa ovensa myyntikanavia on niukasti jäljellä. Narrin Janne Översti on katsoo asiaa kuitenkin positiivisten lasien läpi. 

– Koronan vuoksi olen aikaistanut myymälän avaamista, ja haku myymälään on jo aluehallintovirastolla. Lisäksi tölkityslaitteistoa työstän parhaillaan valmiiksi myymälää varten, Översti kertoo Whatsapin välityksellä. 

Översti oli varautunut taloudellisesti hiljaiseen alkuun, joten mitään paniikkia ei ole vielä ilmassa. 

– Oikeastaan epidemia tuo vain lisäaikaa tuotannon viimeistelyyn. 

Leave a Reply