Koronapäiväkirja

Perjantai 27.3.

Oululaisen näkökulmasta päivän kiinnostavimmat olutuutiset liittyivät Maistilan ja Sonnisaaren uusien oluiden julkaisuun. Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia tekoja, joten sekä Maistilan Tonkka että Sonnisaaren Kveikster laskettiin suoraan tankista litran, Sonnisaaren tapauksessa myös 5 litran, muovipulloihin. Eteläisemmässä Suomessa ainakin Tujulla ja Olarin panimolla oli samanlaista toimintaa. Erittäin hyvä!

Tonkkani nautiskelin heti etätyöpäivän jälkeen, vain muutama tunti pullotuksesta. Tonkka on mainio ja tasapainoinen IPA, vaikka olisin toivonut vähän lisää sekä takapotkua että hiilihappoja. Blogi-kollegani Sampo kehui myös Sonnisaaren Kveiksteriä.

Kun baariin ei päässyt ja muuallekaan ei kannattanut lähteä, ilta kului The Crownin 3. tuotantokauden ja parin oluen parissa. Illan oluista eniten miellytti Pohjalan Baltic Pride.

Lauantai 28.3.

Panimoiden olutmyynti ravintoloille on loppunut, joten panimot ovat joutuneet keksimään uusia keinoja saadakseen oluita asiakkailleen siten, että asiakkaat saavat oluensa ilman turhia lähikontakteja. Vastauksena tähän usea panimo (esimerkiksi Cool Head, Fat Lizard sekä Olarin panimo) ja baari (esimerkiksi Pikkulintu ja Pien) on perustanut verkkokaupan, joka mahdollistaa nettimaksun ja tuotteiden nopean noutamisen.

Pienen verkkokaupan erikoisuus on useiden panimoiden support pack, jota myydään varsin kohtuulliseen hintaan. Valitettavasti Suomen lainsäädäntö estää näiden laatikoiden tilaamisen kotiovelle, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää tilauksen noutaminen suoraan Pienestä, mikä taas on tällä hetkellä mahdollista vain uusmaalaisille. Silti jokainen suomalainen voi täysin laillisesti tilata suomalaisia pienpanimo-oluita kotiinsa esimerkiksi Hollannista.

Lauantain ratoksi maistoin muutaman erinomaisen oluen. Parhaimmalta maistuivat North Coastin Old Stock Ale (2018), Mikkellerin Beer Geek Vanilla Shake (Whiskey Barrel Aged) sekä To Ølin There Gose the Seawater Pipe. Goset jäävät mielestäni helposti ”ihan hyvä” -tasolle, mutta To Ølin gose oli jo ”ihan tosi hyvä”. There Gose the Seawater Pipe on To Ølin Beer Club Goldin satoa. Maaliskuun olutkerhon boksiin osui monta muutakin erinomaista olutta, joten To Ølin olutkerho oli ehdottomasti (tarjous-)hintansa arvoinen: koodilla indaclub saa 50 prosentin alennuksen ensimmäistä olutkerhotilauksesta.

Sunnuntai 29.3.

Rakas päiväkirjani, sunnuntaina olin kotona ja kävin pienellä juoksulenkillä. Olisi ollut kiva käydä jossakin yhdellä oluella. Ehkä sitten kesemmällä.

Maanantai 30.3.

Maanantaisen rutiinini mukaisesti vilkaisin Alkon uutuudet. Näinä epävarmoina aikoina minua lohduttaa se, että kaikki asiat eivät muutu: koronakriisistä huolimatta paikallinen alkoholimonopoli jatkaa vankkumatonta ja tasalaatuista työtään: yksi uutuusolut. Jos paikallisia panimomyymälöitä ei huomioida, maitokaupparajan ylittäviä suomalaisia oluita saa vain Alkosta, joten sen soisi reagoivan panimoille vaikeaan tilanteeseen. Hengitystä pidellen tätä ei kannata odottaa.

Mahtui maanantaihin hyviäkin uutisia: torstaina iltamyöhään De Biertonnesta tilattu olutkuorma on jo matkalla kohti Oulua.

Tiistai 31.3.

Vilkaisin Porterstekenistä Systembolagetin huhtikuun uutuudet. Ruotsiin ei ole nyt asiaa, joten tämä on pelkkää itsensä kiusaamista.

Keskiviikko 1.4.

Mallaskellari avasi nettikaupan. Minä pesin kylppärin, kuuntelin Sur-rurin Ajan paksu lakana -albumia ja harkitsin lifestylebloggaajan uraa.

Torstai 2.4.

Torstaina myös Maistila avasi nettikauppansa, mutta Sonnisaaren verkkokauppa ei ole ainakaan vielä auki. Juomapuohi puolestaan paljasti, että heidän uusi toimipisteensä Rotuaarin pallon vieressä avaa ovensa 8.4. Aluksi Juomapuohi toimii tietysti vain pullokauppana, mutta toivottavasti jo kesällä pääsee hanaolut kädessä paistattelemaan päivää patiolle.

Alko jatkoi oluiden ilotulitustaan julkaisemalla huhtikuun erikoiserän teemalla ”pienpanimoiden taidonnäytteet”. Ehdin jo ilahtua, että hyllyihin tulisi lisää suomalaisia pienpanimotuotteita, mutta nämä taidonnäytteet ovatkin kohtuullisen mielenkiinnottomia oluita Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta. Samaan aikaan Ruotsissa paikallisia pienpanimo-oluita tuli tarjolle 121 kappaletta.

Jarmo

Leave a Reply