Olut ja viski – Match made in Heaven?

Tarjoiluehdotus.

Aloitetaan mainoksella. Tänään perjantaina on Oulun Mallaskellarissa tarjolla mielenkiintoinen tilaisuus oluenystävälle. Jarkko Nikkanen ja Maistilan pojat tarjoilevat olutta ja viskiä kansalle. Itse en pääse paikalle, mutta onneksi perhekunnan kauniimpi osapuoli pääse edustamaan. En tiedä, onko tilaisuus jo loppuunmyyty, mutta kannattaa kysäistä.

Tämän viikon blogipostaus käsittelee myös viskin ja oluen yhdistämistä. Itselle viski on ollut aina se alkoholijuomien ykkösvalinta ja ensirakkaus. Myös blogiurani olen aloittanut kirjoittamalla viskistä osoitteeseen justpeatit.blogspot.fi.

Koska satun pitämään myös oluesta, oluen ja viskin luulisi olevan täydellinen yhdistelmä. Seuraa paljastus: ainakaan binäärisessä ykkösten ja nollien maailmassa näin ei ole. Suurin osa näiden kahden yhdistelmästä ei ole ollut edes osiensa summa. Kannustan silti kokeilemaan, mukaan on sattunut myös helmiä.

Käydään ensin läpi faktoja. Viski vaikuttaa oluen makuun ja toisin päin. Omaan suuhun viski korostaa oluen humalointia ja toisaalta olut korostaa viskin maltaisuutta. Koska viskiä ja olutta on useampaa sortimenttia, asia ei toki ole ihan näin yksinkertainen. Tässä suosittelen tiettyä avarakatseisuutta: makumaailmoja kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Sen verta olen viskillä ja oluella lätrännyt, yhdessä ja erikseen, että uskaltaudun antamaan muutaman vinkin onnistuneeseen viskin ja oluen yhdistämiseen.

Älä hifistele viskin kanssa. Tätä en voi korostaa liikaa. Vähänkään monimutkaisemmat viskit joko jyräävät oluen alleen tai eivät saa yhdistelmässä tarpeeksi huomiota. Port Ellenit, single cask Highland Parkit ja tynnyrivahvat tykittelyt kannattaa säästää muihin iltamiin. Parhaiten oluen kanssa ovat toimineet viskit, jotka tarjoavat yksinkertaisen, mutta vahvan makumaailman. Esimerkkeinä näistä Islayn peruspullotteet, kaikki bourbonit ja yksinkertaiset sherryvetoiset single maltit.

Marjasourit on pop. Itse olen saanut parhaat kokemukset oluen ja viskin yhdistämisestä marjavetoisten sourien kanssa. Hapan marjaisuus sopii usean eri viskin perusmaun kanssa yhteen.

Kuivamaistele. Olen kuullut sisäpiiritietona, että viskin ja oluen yhdistelmiä etsitään ammattilaisten toimesta kuivamaistelemalla. Metodissa kuvitellaan olut, mietitään sen makumaailmaa ja aletaan pohtimaan, mikä viski sen kanssa sopisi. Näin käydään läpi määrä X olutta ja määrä Y viskiä ja pohditaan sopivia makupareja. Kun sopiva makupari on paperilla löytynyt, hankitaan viski ja olut saman pöytään ja kokeillaan, pitikö syntynyt mielikuva paikkansa. Kätevää ja ennen kaikkea edullista.

Olut- ja viskitastingeissa on usein puhuttu siitä, että makuparilla leikkiminen on hauskaa. Tämä on totta ja parhaimmillaan maut voivat kohdata yllättävän kivasti. Hutien määrä on kuitenkin niin suuri, että itse suosin viskin ja oluen nauttimista erikseen. Mutta jos et ole vielä kokeillut näitä herkkuja yhdessä, maista ihmeessä.

-Sampo

Leave a Reply