Oluttietoa ja -viihdettä kotisohville

Kuinka paljon jostakin aiheesta pitää tietää, jotta siitä voi kirjoittaa blogitekstin? Pitäisikö aiheeseen olla perehtynyt laaja-alaisesti ja pitäisikö tehdä tutkimus- ja selvitystyötä, jos tietoa ei ole? Vai voisiko blogipostauksessa myöntää vajavaisuutensa, avata keskustelun ja toivoa lukijoiden osallistuvan ja jakavan omaa tietoaan?

Näitä kysymyksiä pohdin (tai ainakin väitän johdannon vuoksi pohtineeni), kun päätin kirjoittaa olueen liittyvistä podcasteista, vlogeista ja sen sellaisista diginatiivien touhuista, joista en oikeastaan tiedä juuri mitään, mutta joille huomaan etätöiden, kotijumpan ja muun koronatylsyyden keskellä olevan tarvetta.

Mitäs minä sitten tiedän? Ainakin sen, että Pien on julkaissut useita viihdyttäviä perjantaivideoita ja karanteniaikojen olutmaisteluita Youtubessa. Mainion Jano-podcastin jaksoja olen kuunnellut Soundcloudista, ja ne ovat tarjolla myös Spotifyssa ja Youtubessakin. Olutkulttuurillisesti arvokasta trokausta pitkin Etelä-Suomea harrastanut NeManniset on vieraillut Oulussakin. Siinäpä se Suomen osalta. Tekeekö joku muu erinomaisia olutaiheisia podcasteja tai Youtube-videoita, joista perkele ei oo mulle kerrottu?

Ulkoimaiden tubettajista olen tutustunut oikeastaan vain tanskalaiseen Master of Hoppetsiin, jonka olutarvioita ja panimoesittelyitä olen jaksanut satunnaisesti katsella, vaikka Peterin maneerit vähän rasittavatkin. Kuka ulkomailla hoitaa olutaiheiset videot viihdyttävimmin ja/tai asiantuntevimmin? 

Hampurilaispalautteen hengessä on hyvä muistaa, että kyllä oluesta saa aikaan paskaakin. Netflixin tuoreen, käsityöläispanimoon sijoittuvan, Brews Brothers -sitcomin katsominen oli piinallista. Yhden jakson sinnittelin, mutta niin tylsää minulla ei tule olemaan, että toista jaksoa katsoisin. Kehotan välttämään! Televisiosta puheen ollen: pidän yllättävänä, ettei pitkään jyllännyttä craft beer -buumia ole juurikaan sivuttu TV-sarjoissa eikä aiheesta ole tietääkseni myöskään tehty dokumentteja. Sinänsä mainio Crafting a Nation on jo 7 vuotta vanha ja poistunut ainakin Suomen Netflixin valikoimista. Onko jossain olutmaailman Anthony Bourdain, mutta minä en vain tiedä sitä? Jos ei ole, voin koronakurimuksen jälkeen uhrautua, jos hinnasta sovitaan.

Kaikesta digistä huolimatta loppuun muutama lukuvinkki:

  • Beervana on mielestäni olutblogeista paras. Tarjolla on esimerkiksi olutkulttuuria ja -bisnestä, panimovierailuja sekä kattava kuva koronan vaikutuksista Pohjois-Amerikan panimoihin. Beervanan Jeff Alworth on kirjoittanut myös erittäin suositeltavan The Beer Bible -järkäleen.
  • Paste Magazine käsittelee mm. elokuvia, TV-sarjoja, musiikkia, politiikka ja olutta. Olutsisällöistä kiinnostavimpia ovat kattavat sokkomaistelut. Oluissa on vahva jenkkipainotus, joten läheskään kaikkia listattuja oluita ei Suomeen voi saada, mutta silti on mukava lueskella, mihin järjestykseen päätyvät esimerkiksi 324 IPAa tai 102 craft lageria.
  • Olutposti on luettavissa ilmaiseksi korona-ajan.

Pysykää terveinä!

Jarmo

Leave a Reply