Onko porttioluiden aika ohi?

Onko dry stouttien aika porttioluina ohi?

Tämä tarina sai alkunsa, kun arvon bloggarit istuivat muutama viikko sitten Oluthuone Leskisessä. Yhtäkkiä naaman eteen ilmestyi tuoppi tutun näköistä, melkein ruosteenväristä olutta ja kehoitus maistamaan. Ensikulaus oli kuin aikamatka koko olutharrastuksen alkuun ja hymy nousi huulille: ESB!

ESB:n litkiminen kirvoitti keskustelua. Olut on edelleen nautittava, mutta mitään “wauta” se ei ole tarjonnut pitkään aikaan. Se on myös tyyliltään henkäys maailmasta, jota ei enää ole. Tällaisia oluita ei enää juuri tehdä.

Nykyään vitsaillaan, että milleniaalien nostagiannälkä on loputon luonnonvara ja jos sen saisi valjastettua energiaksi, olisi ilmastonmuutos jo ratkaistu. Omien olutharrastuksen alkuaikojen oluiden juominen on osa tätä nostalgian ihannointia. Iso osa makuelämystä ovat muistot.

Minusta on edelleen hauska juoda omia harrastuksen alkutaipaleen suosikkejani. Kun porukalla muisteltiin omia ensimmäisiä erikoisoluita keskustelussa lenteli tutut nimet: Guinness, Kilkenny, Sierra Nevada Pale Ale, Kozelin tumma, Fullers ESB ja Punk IPA. 

Jokainen meistä on aikansa lapsi. Esimerkiksi irlantilaiset dry stoutit on meidän ikäluokan ensimmäisiä “erikoisoluita” sen takia, että 15 vuotta sitten lähikaupasta ei muuta laatikkolagerin lisäksi saanut. Punk IPA:lla ja BrewDogilla oli oma etsikkoaikansa ja Alkon valikoimista Sierra Nevada Pale Alea sai suurin piirtein joka pitäjästä. Silti tietty niukkuus on määrittänyt ainakin minun olutharrastukseni alkutaivalta.

Tästä päästään tämän kirjoituksen pihviin. Nyt olutharrastuksensa alkutaivalta aloittavalla tällaista niukkuutta ei ole. Sukupolvi Z saa aloittaa harrastuksensa maailmassa, jossa lähimarketit notkuvat mehuipaa, souria ja milkstouttia. Valikoiman sijaan valintaa ohjaa omat mielikuvat ja mieltymykset. 

Mikä on tällaisessa maailmassa porttituote oluen juomisesta harrastamiseen? En millään usko, että se on enää mikään edellä mainituista vaan jokainen sukupolvi pääsee itse määrittämään klassikkonsa. Ja niin pitääkin olla.

Voi myös olla sukupolvi Z ei tarvitse porttiolutta, koska “erikoisoluet” eivät enää ole laatikkobulkista erillinen saareke ja on vain olutta? Näin tarvetta hyppäykselle “erikoisoluisiin” ei ole tarvetta vaan ne ovat jo osa elävää olutkulttuuria. 

Joka tapauksessa olen kateellinen niille nuorille, jotka pääsevät aloittamaan harrastuksensa nyt. Toisaalta olen iloinen, että olen itse päässyt osaltani seuraamaan nykyistä olutbuumia ja sen kehitystä. Asioilla on aina kaksi puolta.

–Sampo

1 thought on “Onko porttioluiden aika ohi?

Leave a Reply