“Eihän tämä maistu yhtään oluelta”


Melko moni olutharrastaja on kuullut otsikon lauseen. Monelle olut on vaalea lageria ja jos kevyen mallasrungon ja hitusen katkeron lisäksi olueen eksyy muita makuja, se herättää ihmetystä. 

Jokainen tämän blogin lukija tietää, että oluesta on moneksi. Belgisourit, imppistoutit ja vaalea lager ovat kaikki hyviä oluttyyppejä, mutta niiden makumaailman eroavaisuuksia ei käy kieltäminen. 

Itse nautin oluen monimuotoisuudesta. En halua myöntää, että olisi jokin tietty oluen määrittelevä maku tai ominaisuus, joka juomasta tulisi löytyä. Oluen makumaailmassa vain mielikuvitus on rajana.

Vajaan kuukauden sisällä yksi olut on haastanut oman Laisses-faire-ajatteluni. Olen jopa sanonut ääneen nuo kuuluisat sanat: “Hyvää, mutta onko tämä muka olutta?”

Kyseessä on tietysti Black Cat Breweryn Culture Code: Pastilla Cherry. Yritän seuraavaksi kuvailla hämmennykseni.

Kun oluen aukaisee, tölkki ei sihahda. Kyseessä on lähes hiilihapoton olut. Okei, sellaisia olen juonut ennenkin. Seuraava hämmennyksen hetki seuraa, kun kaadan oluen lasiin. Oluen viskositeetti on jotain aivan muuta kuin missään muussa juomassani oluessa. Edes Omnipollon järeimmät stoutit eivät pääse lähellekään. Tulee mieleen moottoriöljy tai marjakiisseli.

Kiisseli. Siitä puheen ollen olut myös maistuu marjakiisseliltä. Jos olet joskus maistanut Valion mehukeittoja niin nyt puhutaan suutuntumaltaan ja maultaan hyvin samankaltaisesta tuotteesta. Tämä menisi aamupuuron sekaan ongelmitta. Tuotteessa on myös hyvällä kiisselille ominaisia sattumia, jotka vahvistavat mielikuvaa jostain muusta elintarvikkeesta kuin oluesta.

Kissakin haistaa vilunkia aineosaluettelossa.

Maahantuojan tölkkiin liimaaman ainesosaluettelon mukaan oluen ainesosat ovat vesi, ohramallas, hiiva, humala ja laktoosi. Joko lainsäädännön mukaan kaikkia ainesosia ei tarvitse laittaa näkyviin tai tässä on sattunut lapsus, sillä jos tässä oluessa ei ole rekkalastillista hedelmiä, niin syön hattuni. 

Untappd sanoo oluesta seuraavaa: Native style smoothie sour ale with apple, cherry and vanilla. Omena-kirsikka-vaniljasmoothie kuvaa olutta lähes täydellisesti. 

Mitä olut on?

Väliotsikon kysymykseen ei ole yhtä selkeää vastausta. Perinteinen ajatus maltaasta, humalista ja vedestä tehdystä alkoholijuomasta ei ole enää toimiva. Se rajaa ulkopuolelle esimerkiksi sahdin. Myös mallastamaton vilja löytyy monen oluen raaka-aineista. 

Kysymys ansaitsee jossain välissä kunnon käsittelyn, mutta Black Catin tuotos tuo mieleen yhden ajatuksen: kuinka paljon veden, viljan, humalan ja hiivan yhdistelmään voi lisätä muuta, kuten hedelmiä, että juoma muuttuu joksikin muuksi kuin olueksi.

Jos oluesta tulee tipan vettä lisäämällä juomasekoitus, tuleeko drinkistä tipan olutta lisäämällä olutta? Tästä voi ihan hyvin olla olemassa säädöksiä, joista en ole tietoinen. Laittakaa ihmeessä kommenttikenttään viestiä, jos tiedät asiasta.

Viimeinen ajatus Black Cat Breweryn Culture Code: Pastilla Cherrystä on se, että onko mitään väliä, onko näin hyvä juoma olutta? Vaikka haluaisin sanoa “ei”, niin intuitio kertoo, että asia ei vaivaisi mieltä, jos se ei olisi merkityksellinen. 

Tämä kysymys vaatii vielä toisenkin neuvoa antavan. 

– Sampo

4 thoughts on ““Eihän tämä maistu yhtään oluelta”

 1. Niin! Pääsemme perustavanlaatuisen kysymyksen äärelle. Mikä on olutta? Miten olut määritellään?

  1. Ja onko sillä mitään väliä? Mielenkiintoinen kysymys on myös oluen kulttuurillinen ulottuvuus: kuinka paljon oluen määritelmästä palautuu reaalimaailmaan vai onko kyseessä kokonaan kulttuurinen konstruktio?
   –Sampo

 2. Niinpä… Ennen lakimuutosta (tai kai vieläkin?) myytiin omenaviinipohjaisia käymisteitse tehtyjä lonkeroita, mutta ei niitäkään siidereinä tai omenaviininä kaupattu. Joku raja siinä pitäisi olla minustakin, että missä vaiheessa kyseessä on mallaspohjainen käymisteitse valmistettu rtd-cocktail ja missä se on vielä maustettua olutta. Mutta mitenkäpä määrittelet. 🙂

  Ongelma toisaalta poistuu sillä sekunnilla, kun “sour beer” tai “craft beer” purkin kyljessä ei enää lisää myyntiä. Sitten siinä lukeekin “malt based alcoholic fruit drink”.

  Käytännön väliä sillä on oikeastaan vasta siinä vaiheessa jos haluan ravintolassa olutta ja olutlista on täynnä tämmöistä vispipuuroa.

Leave a Reply