Hard work, hard seltzers

Tarjoiluehdotus.

Pari viikkoa sitten pohdittiin oluen syvintä olemusta. Tästä innostuneena tämän viikon epistola käy läpi juomatrendiä, jolla ei ole mitään tekemistä oluen kanssa: hard seltzereitä. 

Tämän vuoden piti olla myös Suomessa hard seltzereiden vuosi. Sitten tuli korona, ja tästä tuli pandemian vuosi. Mutta mitäs tämä ihmejuoma oikein on? Olvin sivuilla kuvaillaan juomaa näin:

“Hard Seltzerit ovat terästettyjä, maustettuja ja hiilihapotettuja vesiä ja yksi panimoalan kuumimmista juomatrendeistä maailmalla.”

Kyseessä on yksinkertaisesti tiukalla viinalla jatkettu makuvissy. Vähän kaloreita ja erittäin kevyt ja raikas makuprofiili. Päätymistä viinapohjaiseen ratkaisuun kommentoi esimerkiksi Laitilan Rami Aarikka Iltalehdelle seuraavasti:

“Amerikassakin on jo osittain siirrytty viinapohjaisiin seltzereihin, jolloin seltzerin maku on puhtaampi. Monessa käymisteitse valmistetuissa oli selkeästi epäpuhtaasta käymisestä johtuvia makuvirheitä.”

Ainoa yhteys hard seltzereiden ja oluiden välillä on se, että niitä valmistavat osittain samat yritykset. Esimerkiksi Suomessa kyseistä juomaa on ilmestynyt Olvin, Laitilan ja Pyynikin valikoimiin. Nappasin Oulun Linnanmaan Prismasta muutama kotimaiset hard seltzerit testiin.

Iisalmi Hard Seltzer: Strawberry & Rhubarb 4,5 %

Mansikkapurkkaa. Raparperia en löydä. Ei niin esanssinen kuin odotin. Alkoholia ei kyllä maista.

Iisalmi Hard Seltzer: Mango & Pineapple 4,5 %

Ylikypsää ananasta ja purkkimangoa. Vähän lipsahtaa ällöttävän puolelle. 

Laitilan Naku Hard Seltzer: Lemon Sour 4,5 %

No nyt on sitruunavissyä lasissa! En varmaan erottais sokkotestissä Novellen vastaavasta. Mukavan raikas ja virkistävä. Näistä paras. 

Laitilan Naku Hard Seltzer: Apple Sour 4,5 %

Maistuu irtokarkkihyllyltä saatavilta omenapalleroilta. Tämä on ainoa, jossa alkoholi hiukan pääsee läpi.

Sinänsä ainakin nämä neljä hard seltzeriä ovat helppoja lähestyä. Niitä voi verrata makuvissyihin. Purkeissa olevat kuvaukset pitävät merkillisen hyvin kutinsa. Lisäksi juomat ovat lähes kalorittomia eikä niissä ole gluteenia. Alkoholia lukuunottamatta siis todellisia terveysjuomia. Värittöminä juomina ne voivat olla myös loistava drinkkien raaka-aine.

Mitä hard seltzerit voivat sitten tarjoa oluen ystävälle? Rehellinen vastaus on, että eipä juuri mitään. Hard seltzerit ovat kuitenkin selkeästi suunnattu myös oluen ystävät mielessä: juomat löytyvät esimerkiksi Untappdista, joten ainakin niitä voi käyttää levuttamiseen. 

Ja toki, jos suomalaiset panimot saavat hard seltzereillä laajennettua omaa tuoteportfoliotaan, niin sehän on vain hyvä juttu. Kyllä näillä kännit voi vetää, ei ongelmaa.

Lähteitä ja lisälukemista:

https://www.olvi.fi/tuotteet/hard-seltzerit/hard-seltzer

https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/3d764e23-8787-4416-8811-29ae628b795a

-Sampo

Leave a Reply