Samichlaus Classic – joulupukki puree, lyö ja antaa seuraavaksi yhden Rieseneistään

Yksi olutharrastuksen palkitsevimmista hetkistä on se, kun saa käsiinsä pitkään etsimäänsä ja himoitsemaansa olutta. Minulle tällaisia valkoisia valaita on useampikin lambic, IPA ja imperial stout, mutta vain yksi lager, itävaltalaisen Schloss Eggenbergin Samichlaus Classic.

Samichlaus Classicia pannaan vain kerran vuodessa, 6. joulukuuta, ja sitä kypsytetään 10 kuukautta ennen pullotusta. Tämä 14-prosenttinen dobbelbock on ilmeisesti aikoinaan ollut maailman vahvin olut, ja nytkin se kertoo olevansa maailman vahvin lager, mitä on hieman vaikea uskoa, koska jossain päin Itä-Eurooppa on varmasti saatu aikaiseksi vielä riuskempi pohjahiivaolut. Vahvuutta on kuitenkin sen verran, että Samichlaus Classicilla väitetään olevan liki loputtomasti kypsyttelypotentiaalia. Minulla on maistelussa vuoden 2018 pullote.

Nuoren Samichlaus Classicin maltainen ja toffeinen makumaailma osoittaa mielestäni enemmän englantilaisen barley winen kuin “tuplapukin” suuntaan. Mukana on myös pientä suklaisuutta. Alkoholi tuntuu ja lämmittää vain vähän liikaa. Odotin ja pelkäsin paljon tymäkämpää kokemusta, mutta olut on yllättävän pehmeä ja moniulotteinen. Kyllä tällä jälkiruokaviinin korvaisi!

Patrick Dawsonin Vintage Beer kertoo, että noin viiden vuoden kypsyttelyn jälkeen alkoholisuus tasoittuu ja oluesta paljastuu rusinan ja sherryn sävyjä. 10-15 vuoden jälkeen oluesta pitäisi nousta esiin luumua, Madeira-viiniä ja tupakkaa. Tämä kaikki kuulostaa sen verran lupaavalta, että vaikka Samichlaus Classic on jo verrattain tuoreena erinomaista, seuraavan avaamista harkitsen aikaisintaan nelikymppiskarkeloissani keväällä 2025 ja sitä seuraavan vaikkapa jouluaattona 2030.

Samichlaus Classic on jouluolut*, mutta Alkon jouluolutvalikoimista sitä on turha etsiä. Systembolagetista Samichlausia on parina edellisenä jouluna saanut, joten katse kannattaa suunnata Ruotsiin, jos kivuton lähestymistapa itävaltalaiseen kellarikokemukseen kiinnostaa. Edellä mainitun Alkon jouluoluista kaiken tarpeellisen kertoo tänäkin vuonna Olutkellari.

Jarmo

*Aina luotettavan Wikipedian mukaan Samichlaus tarkoittaa Zürichin murteella joulupukkia.

Leave a Reply