Kaljaa ja karkkia oululaisittain

Opin somesta, että irtokarkkia ostava aikuinen mies on “sus” ja “red flag”. Trendien aallon harjalla ratsastajana päätin heti ajella lähikauppaan ja ostaa ison pussin irtsareita. Koska tuntui vähän orvolta ostaa pelkkää karkkia, niin nappasin koriin muutaman oluen mukaan.

Oikeasti siis halusin testata irtokarkkien ja kaljan yhdistämistä, jota on tässä maassa kokeiltu ihan vedetyissäkin tastingeissa. Syy: tykkään karkista ja kaljasta.

Koska en lue käyttöohjeita ja vain itseoppineet ovat oppineita, en tietenkään valmistautunut asiaan mitenkään etukäteen, mutta automatkalla kauppaan päätin raamit. Otan neljää erilaista irtokarkkia ja neljä erilaista kaljaa.

Irtokarkeiksi valikoituivat vaniljafudge, suklaacrispit, lakupalat sekä kirpeät kolatutit.

Kaljakattaus oli seuraava:

  • Olarin Panimon Blockbuster, NEIPA, 5,5 %
  • Sonnisaaren Tuikku, tumma lager, 5,5 %
  • Nailon Pop, vadelma-lime-laventelisour, 4,7 %
  • Mallasseppien Passion Fruit Smoothie, smoothie sour, 5,2 %

Ajatuksena oli ottaa yksi vahvasti humaloitu ja pari souria, koska ennakko-oletukseni oli, että sourit ja karkit toimisivat hyvin yhdessä. Halusin mukaan yhden tummemman vaihtoehdon ja Sonnisaaren Tuikku tarttui mukaan, koska se oli ainoa tummempi paikallinen olut hyllyssä.

Ennakko-oletukset olivat lyhyesti seuraavat: laku, toffee ja kirpeät jutut toimivat sourin kanssa ja suklaa tummemman kaverina. Neipasta minulla ei ollut ennakko-oletuksia.

Joimme yhden oluen ja maistoimme jokaista karkkia oluen kanssa.

Objektiivisen ja kovaa tiedettä edustavan testin tulokset olivat seuraavat.


Olarin Panimo Blockbuster

Kolatutti nosti oluen katkerohumaloita esiin ja toimi yllättävän kivasti. Lakritsi oli sen sijaan melko ällöttävä yhdistelmä. Toi mieleen yskänlääkkeen. 

Olut korosti sekä suklaan että fudgen makeutta, jolloin makeus meni minun suussani ällöttävän puolelle, vaikka melkoinen sokerihiiri olenkin. Fudgen ja oluen yhdistelmä toi myös jollain hämmentävällä tavalla mieleen lakritsin, mutta olisiko fudgen pintaan vaan jäänyt jotain lakritsipölyä?

Sonnisaari Tuikku

Kolatutti ja Tuikku eivät toimineet. Kirpeys ei jaksanut tumman oluen läpi ja karkki muuttui esanssisen makuiseksi, muoviseksi. Laku ei myöskään oikein jaksanut tumman oluen kanssa. Tuntui, että laku vain hävisi suuhun.

Suklaa sen sijaan toimi mainiosti, eli ennakko-odotukset pitivät. Oluen ja suklaan yhdistelmä oli keksinen ja toi mieleen jopa rommin, tai ainakin erinäiset rommileivonnaiset. 

Fudgen makeus puolestaan korosti kivasti paahteisia aromeita. Ei paha tämäkään!

Nailo Pop

Vadelma-lime-laventelisour toimitti kolatutin kanssa. Molempien kirpeys korostui ja suu meni mutrulle. 

Myös laku oli sourin kanssa todella hyvä. Laku ja Pop oli kahden hengen arvosteluraadin suosikkiyhdistelmä ja ainoa, jossa maut oikeasti tuntuivat kietoutuvan yhteen. Nam!

Suklaa puolestaan korosti oluen happamuutta, mutta epämiellyttävällä tavalla.

Toffeen ja sourin yhdistelmä taas aiheutti äkillisiä nielemisvaikeuksia. Ynseä yhdistelmä.

Mallassepät Passion Fruit Smoothie

Myös toinen sour toimi kolatutin kanssa. Erityisesti kolan esanssisuus toimi tämän marjapuuron kanssa loistavasti ja itseasiassa olut jännästi taittoi karkin kirpeyttä. 

Laku ei taas yllättävästi Mallasseppien luomuksen kanssa toiminut, vaan laku taittui ikävästi yskänlääkkeen puolelle. Olisiko tässä enemmän humalaa tai jotain, joka tuo silomatit mieleen?

Toffee toimi tämän kanssa paremmin kuin Nailon oluen kanssa, mutta mikään hitti ei tämäkään ollut.

Suklaan kanssa sama juttu: raadin arvio oli selkeä “ihan jees”.


Oluen kanssa leikkiminen on kivaa ja mukavasti näiden kanssa sai ajan kulumaan. Jos tekisin tämän uudestaan, niin pitäisin huolen, että karkkien perusmaut olisivat vielä yksinkertaisempia. Nyt suklaapaloissa oli sisällä toffeeta ja toffeepaloissa vahva vaniljan aromi, joka ei varmasti ollut optimi.

Niin kuin monessa muussakin olut+x-maistelussa, vahva humalointi näyttää olevan vaikea pala mille tahansa parille. Niinpä seuraavalla kerralla voisi napata vain lisää erilaisia soureja ja kokeilla oikeasti tuhdimpaa tummaa olutta. Myös vehnäolut voisi olla hyvä veto.

Kolmas huomio liittyy määrään. Karkin ja kaljan yhdistelmä on melko tuhtia tavaraa ja en muista milloin olisin ollut muutaman oluen jälkeen näin täynnä ja ähkyssä. Aikuisiällä kaljalla ja karkilla arki-iltana aikaansaatu paha olo tuo mukanaan vielä jonkun tason morkkiksen, joten suosittelen oman eventin kalenterointia vapaapäiville.

Leave a Reply