Olutkaupunki Oulu – helmikuu 2024

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Helmikuu osoittautui oululaisten uutuuksien suhteen hiljaiseksi, kun saldona oli vain neljä täysin uutta olutta ja yksi vähän laajempaan jakeluun päässyt vanhempi tuote. Määrä ei kerro kaikkea, sillä jokainen uutuuksista herätti mielenkiinnon Humaloitujen päämajassa.

Sonnisaari

Sonnisaaren uutuuksista epäilemättä laajimmassa jakelussa on Mussukka, mustikalla ja vadelmalla höystetty 4,8-pinnainen hapanolut. En ole maitokauppahappamien ylin ystävä, mutta tästä pidin ja väitän, että Mussukka toimii sekä Vatun ystäville että Maistilan kevyitä soureja ikävöiville olutharrastajille.

Kronologisessa tarkastelussa Sonnisaaren toinen helmikuun uutuuksista on mangopyreellä maustettu* NEIPA. Mangoosissa maistunevat hillon lisäksi Azaccan, El Doradon, Cashmeren ja Eclipsen sävyt. Mangoosin sanotaan olevan trooppisen hedelmäinen mutta kuivana ja maltillisesti takapotkuisena helposti juotava. Minulla oli useampana päivänä tarkoitus ajaa Kaakkuriin, ostaa growler ja ottaa asiasta selvää, mutta se on toistaiseksi jäänyt tekemättä.

Sonnisaaren uutuuksista kiinnostavin on Kieronymus-NEIPA, jossa on käytetty Phantasm-pulveria, jota Sonnisaari kuvailee näin:

Tästä löytyy paitsi perinteistä humalaa, myös viinirypäleen kuoresta valmistettua “taikajauhetta”, jota Phantasm-pulveriksikin kutsutaan. Nämä aineet kun laittaa vielä käymään tietyillä hiivoilla, voi monimutkaisten bioreaktioiden kautta saada ainakin teoriassa aikaan rutosti sitä eksoottista hedelmää, josta jengi ei tunnu saavan tarpeekseen.

Sonnisaaren somet

NEIPAn ystävälle Phantasm ei ole enää mikään Ameriikan temppu, mutta kotimaisten panimoiden osalta Sonnisaaren edelle ovat ehtineet ainakin/vain** Olari ja Malmgård. Sonnisaaren suunnasta vakuutellaan, että tämä olut on lähempänä trooppista hedelmämehua kuin olutta, mikä ei mielestäni ole myyntivaltti, mutta herättää kyllä kiinnostuksen.

Nailo Brewing

Nailon helmikuun ainoa varsinainen uutuus Dune-NEIPA on Azaccalla, El Doradolla, Cryo Citralla ja Amarillolla humaloitu 6,5-prosenttinen hämymehu. Makuun luvataan mangon, ananaksen ja mandariinin aromeja.

Helmikuussa laajempaan jakeluun tuli myös erinomaiselle Koivurannan saunalautalle tehty Saunakalija, jonka luvataan olevan kevyt ja raikas helles. Mielestäni Nailo on parhaimmillaan pohjahiivaoluissa, joten tämä pitää ehdottomasti maista.


*Luulin, että tällainen sekoilu on lopetettu.

**Arden blogista taannoin huomasin nämä kaksi, mutta luultavasti muitakin on.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Leave a Reply