Maistossa Maistilan uutuudet Läiskä ja Wasalli

Puistot, piknikit, pussikaljat, patiot, olutfestarit ja lomailu. Kesä on sekä olutharrastajien että panimoiden kulta-aikaa. Humaloitujen lähipanimo Maistilakin on varautunut sesonkiin kolmella uutuudella, joista hapankirsikalla maustettu Purppuravyöhyke on saatavilla viikonloppuna Jyväskylän Olutsatamassa, mutta kaksi muuta uutuutta löytyi keskiviikkona panimomyymälän hyllyltäkin.

Oulun olutseuran 30-vuotis-IPA (näin kai se kirjoitetaan) Läiskä on kevyehkösti humaloitu sitruksinen ja havuinen perinne-IPA. Kauniin kultainen ja niukasti vaahtoava olut on myös maltaisen makea ja vahvuuteensa nähden aika kepeästi juotava. Yllättäen olut on myös hiukan hapan, minkä en usko olevan tarkoituksellista.

Olutseuran juhlavuoden kunniaksi pannuista oluista sekä Sonnisaaren OOS HeLLeS että Maistilan Läiskä ovat Karhu-ryhmällekin helposti lähestyttäviä mutta myös harrastajia lämmittäviä, ja mielestäni samoilla sanoilla voi kuvailla myös Oulun olutseuraa, joten näillä kelpaa (ja kelpasi) juhlistaa oululaista olutkulttuuria!

Wasalli on kaakaonibseillä ja mansikalla twistattu olutkonvehti (lainaus Maistilan FB-sivulta).

Wasallin tuoksussa on isot määrät suklaata ja mansikkaa, mutta jääkaappikylmänä olut jättää itsestään terävän, ohuen ja aika yksipuolisen vaikutelman. Kun olut lämpenee, makuja alkaa löytyä. Hetken tai parin päästä suklaa ja mansikka saavat tuekseen paahdetta, vaniljaa ja kahviakin. Terävyys katoaa ja mieli kirkastuu. Alkoholia ei huomaa ollenkaan, vaikka olut on kohtuullisen, jopa imperiaalisen, vahvaa. Tavallisesti en innostu mansikoita tai muistakaan marjoista stouteissani (tästä tykkäsin), mutta Maistila hoitaa tämänkin tyylikkäästi.

P.S. Maistelin kirjoittaessani Maistilan Birdietä, joka oli tuoreeltaan ylivoimaisen herkullinen belgi-IPA ja josta neljä kulunutta kuukautta on hieman häivyttänyt humalointia ja antanut tilaa mausteisuudelle. Upea edelleen!

P.P.S. Maistila-keikkani jälkeen huomasin sosiaalisesta mediasta, että NEJIPAsta ja Appelsiinerista on tullut tuoretta erää. Juhannusjuomaa paremmasta päästä!

Leave a Reply