Viking Age Brew – Kulttuuriviennin ytimessä

Mika Laitinen on suomalaisessa olutskenessä keskeinen hahmo. Bloggari, olutaktiivi, tietokirjailija – mies luovii monessa roolissa.

Laitisen uusin teos kantaa nimeä Viking Age Brew – The Craft of Brewing Sahti Farmhouse Ale. Teos on iso askel suomalaiselle olutkulttuurille. Kirja on tietääkseni ensimmäinen englanninkielinen sahdista laajasti kertova teos, jonka lisäksi kirja on suunnattu kansanvälisille markkinoille. Sahti toden teolla valloittaa maailman!

Sahti on harvoja vanhoja oluttyylejä, jonka valmistuksen salat eivät ole kadonneet historian hämärään. Tämän lisäksi sahti elää ja voi hyvin yhä tänä päivänä. Sahdin erikoislaatuisuutta alleviivaa myös kirjan saatesanoissa Randy Mosher, joka on myös itse pitkän linjan olutkirjailija. Mosher yltyy jopa niin runolliseksi, että maalaa sahtia ja muita ”muinaisoluita” linkiksi meidän ja koko neoliittisen vallankumoukseen jälkeisen ihmisen historiaan. En tiedä allekirjoitanko ajatusta, mutta olen lukenut tyhmempiäkin juttuja kirjojen sivuilta.

Kirja alkaa useamman kappaleen kertauksella sahdin historiasta. Läpi käydään sahdin yhteys muihin pohjoismaisiin muinaisoluisiin, sahdin raaka-aineiden historiallinen kehitys sekä tarkastellaan muinaisoluita maantieteellisistä lähtökohdista. Tämän jälkeen siirrytään käymään läpi sahdin historia Suomessa. Kuvituksessa kulkee mukana niin kuurnat kuin Gallen-Kallelan freskotkin.

Kun historia on saatu purkkiin, Laitinen siirtyy kuvaamaan suomalaista sahtikulttuuria tänä päivänä. Läpi käydään esimerkiksi sahdin teon SM-kisat, jonka lisäksi kirjasta löytyy esittelyt kaupallisista toimijoista.

Toinen puolisko kirjasta tähtää sahdin valmistukseen kotioloissa. Jokaiselle sahdin peruskomponentille ja sen käytölle on omistettu oma päälukunsa, jossa käydään raaka-aineen nyanssit tarkkaan läpi. Puolisko huipentuu reseptiosioon, josta löytyy reseptejä erilaisten muinaisoluiden valmistukseen. Kotioluiden harrastajille tämä osio on varmasti mieluinen ja resepteistä on iloa eri tasoisille kotipanijoille.

Minä nautin kirjan lukemisesta ja suosittelen sitä kaikille, jotka ovat meidän kotimaisesta juoma-aarteesta kiinnostuneita. Jos sahti maittoi legendaariselle olutkirjailija Michael Jacksonille, niin kyllä meidänkin pitää sitä osaa arvostaa.

Ainoa ihmisryhmä, jolle en suoraan kirjaa uskalla suositella, ovat ne, joiden kirjahyllystä löytyy jo Sahti – Elävä muinaisolut, jonka tekemisessä Laitinen on ollut myös mukana. Kirjojen välillä on aika paljon päällekkäisyyksiä. Tämän vuoksi useammassa luvussa huomasin selaavani tekstiä eteenpäin melko kursiivisesti, sillä mitään uutta ja ihmeellistä ei silmiin sattunut.

Sahti on muuten mainio juhannusjuoma. Itse joudun tyytymään Orvaliin. Hyvää juhannusta!

Sampo

Katso myös:

Leave a Reply