Quadrupelit sokkomaistelussa

Kun Humaloituja pyydetään maistelemaan olutta, Humaloidut maistelee. Tällä kertaa vuorossa oli quadrupeleiden sokkomaistelu, mikä tuntui etukäteen kiinnostavalta ja haastavalta, vaikka yksi asia olikin selvä: “Kyllähän sitä Rochefort 10:n ainakin tunnistaa!”, ajattelimme.

Aluksi pari sanaa käytännön järjestelyistä. Jokainen kuudesta maistelijasta toi mukanaan kuusi samanlaista lasia ja lasien pohjaan liimattiin numerolappu. Maistelun järjestäjä kaatoi oluet numeron mukaisiin laseihin, minkä jälkeen lasien järjestystä tietysti vielä vaihdettiin. Lasikaappini on puolillaan olutlaseja, mutta yhtäkään lasimallia ei ole kuutta samanlaista. Tämän vuoksi jouduin tyytymään aivan tavallisiin juomalaseihin, minkä nopeasti huomasin vaikeuttavan urakkaa, koska lasista ei irronnut oikein minkäänlaista tuoksua!

Haastetta riitti myös oluissa. Olin aikaisemmin maistanut kaikkia oluita, mutta neljää vain kertaalleen vuosien 2015 ja 2017 välissä ja St. Bernardusin Abt 12:llakin näytti minun Untappdissa olevan vain kaksi merkintää, joten muistikuvien perusteella en pystynyt oluita tunnistamaan. Rochefortin 10:n olin sentään täpännyt kahdeksan kertaa ja luultavasti maistanut vielä useammin. Toisaalta antamani Untappd-arvosanat antoivat syyn odottaa, että klassikot erottautuisivat edukseen: Gulden Draak 9000, Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier ja La Trappe Quadrupel olivat saaneet minulta 3,75-4 palluraa, Sbt 12 4,5 pojoa ja “maailman paras” (= Westvleteren 12) sekä maailman paras (=Rochefort 10) täydet 5 tähteä.

En huomannut maistelun aikana kirjoittaa havaintoja makueroista, joten mennään suoraan tuloksiin. Ensin oma rivini parhaimmasta huonoimpaan:

  1. Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier
  2. Rochefort 10
  3. St. Bernardus Abt 12
  4. Westvleteren 12
  5. La Trappe Quadrupel
  6. Gulden Draak 9000

Ennen oikeiden oluiden paljastamista tehtävänä oli myös arvata oikeat oluet. La Trappen ja Gulden Draakin sain arvattua oikein, mutta on myönnettävä, etten tunnistanut Rochefortin kymppiä! La Trappen ja Gulden Draakin poimiminen tuntui helpommalta, sillä molemmat olivat muita vaaleampia, huomattavan makeita ja hiukan banaanisia, mikä ei mielestäni tähän tyyliin kuulu. Suurin yllätys oli tietysti se, että mielestäni sokkomaistelun paras oli aikaisemmin keskinkertaisena pitämäni Straffe Hendrik. Edelleen yllättäen myös Humaloidut-Sampolla, toisella Rochefortin ystävällä, Straffe Hendrik vei kärkipaikan ennen Rochefortia. Selitystä pohtiessamme päädyimme tähän: kun maistelee pieniä annoksia samantyylisiä oluita, vahvin maku vetoaa eniten. Straffe Hendrik oli yrttinen, lakritsainen ja makeudessaan jopa imelä. Uskomme molemmat, että isommassa annoskoossa esimerkiksi Rochefortin hillitympi ote miellyttäisi enemmän.

Vaikka olimmekin Sampon kanssa samoilla linjoilla (ainoa ero taisi olla se, että Sampo nosti Westvleterenin St. Bernarduksen yli), muiden maistelijoiden kesken mielipiteet jakaantuivat suuresti. Jos hätäiset muistiinpanoni pitävät kutinsa, esimerkiksi Westvletereniä ja Gulden Draakia pidettiin sekä setin huonoimpana että parhaimpana oluena. Taisipa joku moittia Westyä kiljumaiseksikin. Kun jokainen maistelija antoi mielestään parhaalle oluelle 6 pistettä, seuraavalle 5 ja niin edelleen, päädyimme tällaiseen lopputulokseen:

  1. Rochefort 10
  2. St. Bernardus Abt 12 ja Straffe Hendrik Brugs Quadrupel Bier
  3. La Trappe Quadrupel
  4. Gulden Draak 9000 ja Westvleteren 12

Olen pitänyt selvänä, että oluen maine, brändi, saatavuus ja hinta vaikuttavat siihen, miten hyvänä tai huonona oluen kokee, mutta en millään olisi uskonut, että vaikutus olisi näin suuri. Westvleteren, jolle olin aikaisemmin antanut täydet pisteet Untappdissa ja joka maksoi suunnilleen yhtä paljon kuin maistelun viisi muuta olutta yhteensä, oli minun listallani vasta neljänneksi paras olut ja kuuden harrastajan yhteislistalla viimeinen. Kaikkea sitä näkee, kun vanhaksi elää.

En ole aikaisemmin osallistunut sokkomaisteluihin, mutta se osoittautui erittäin kivaksi puuhaksi. Suosittelen! Uudesta sokkotastingista oli jo puhetta, ja Humaloidut lupaa järjestää klassisen bulkkilagereiden sokkotastingin ennemmin tai myöhemmin.

-Jarmo

Leave a Reply