Sinebrychoff Porter

Pinkerton tai I Can Hear the Heart Beating as One, The Wire, Se7en tai Pulp Fiction, Trainspotting ja Liima, Rochefort 10, KBS ja Sinebrychoffin Porter. Paras levy, TV-sarja, elokuva, kirja ja olut.

Suurimmat elämykset ja voimakkaimmat tunteet syntyivät nuorempana, silloin, kun oli jo aavistus, mutta ei vielä tietoa, kun tarjontaa oli vähemmän ja niukkuus loi arvoa, kun ei vielä ollut kuunnellut tuhansia levyjä, katsonut satoja telkkarisarjoja ja elokuvia tai lukenut, kuten kirjallisuuden laitoksella yritin opetella lukemaan. Tai kun ei vielä ollut maistanut reilua kolmea tuhatta olutta.

Opiskeluaikoinani join olutta soluasunnossani, kotibileissä, opiskelijariennoissa ja Nelivitosessa. Kolmeen ensimmäiseen sai tuolloin salkullisen keskiolutta alle kahdellakympillä ja muutaman Koffin Portterin reilun parin euron pullohintaan. Nelivitosessa Portteri puolestaan maksoi suunnilleen saman verran kuin hana-Karjala, joten hinta- ja laatutietoisena nuorenamiehenä tartuin tilaisuuteen usein. Väittäisin, että olen juonut Koffin Portteria kylmänä, lämpimänä, lasista, pullosta, nousu- ja laskuhumalassa, pikku hiprakassa ja oletettavasti myös selvinpäin. Ja aina olen nauttinut.

Yökerhoissa, myös Nelivitosessa, hilluminen on viime vuosina jäänyt erittäin vähiin, mutta viime viikolla suuntasin pitkästä aikaa Nelivitoseen stand up -klubin houkuttelemana. Tarjolla oli edelleen Portteria, joka tutussa miljöössä maistui erinomaiselta. Kaikki asiat eivät muutu!

Nyt kotioloissa tuumaillessa Porter maistuu tutusti kuivan paahteiselta. Kahvia, suklaata ja lakritsaa on hillitysti, katkeruuttakin jälkimaussa mukavasti. Koffin Porter on edelleen mahtava olut, mutta ei yhdelläkään “objektiivisella” mittarilla maailman paras. Onneksi oluiden arvo kuitenkin määritellään elämässä eikä laboratorio-olosuhteissa tai Untappd-keskiarvoissa.

Sinebrychoffin Porter on klassikko, jonka kohdalla on mieletöntä miettiä, onko se yli- vai aliarvostettu. Arvostettu se kuitenkin on. Useissa olutkirjoissa Porter on ainoa tai yksi harvoista mainituista suomalaisista oluista, nelisen vuotta sitten parisenkymmentä olutbloggaajaa julkaisi oluesta yhteispostauksen, Hesarin olutjutuissa Portteri muistetaan kehua säännöllisesti ja Olutoppaalla Sinebrychoffin Porter valittiin viime kuussa (!) kuukauden olueksi, eikä valinta todellakaan ollut ensimmäinen. Arvostus Porteria kohtaan on kuitenkin keski-ikäisten poikien ja miesten arvostusta, sillä Koffin Porter ei ole koskaan ollut erityisen muodikas. Aivan erityisen epämuodikkaalta Carlsberg-panimojätin omistama balttiportteri tuntuu nykyisten hypepanimoiden humalamehujen rinnalla.

Jarmo

Leave a Reply