Suuri bulkkilagertasting

Olin viikonlopun mökillä ja siinä saunoessa se idea sitten kirkastui: bulkkikaljatasting! Olen miettinyt bulkkikaljatastingin pitämistä jo pidemmän aikaa, mutta sen pitäminen kotopuolessa tuntuu jotenkin hassulta. Miesseurassa mökillä aika tuntui juuri oikealta, ja seurakin innostui ajatuksesta. Seitsemän ihmistä ja jokainen nappaisi mukaansa yhtä perusbulkkia.

Ajatusta lähdettiin toteuttamaan, mutta Tahkolla sijainneen mökin realiteetit siirsivät tastingia vielä päivällä, sillä Tahkon Salesta ja K-Marketista ei yksinkertaisesti löytynyt kuin viisi erilaista bulkkia. Tilanne korjattiin seuraavana päivänä Kuopiossa ja kattaus oli valmis.

Lapin Kulta A 5,2 %

Olvi Export 5,2 %

Aura 4,5 %

Karhu 4,6 %

Rainbow Lager 4,3 %

Karjala 4,5 %

Koff 4,6 %

Lähdetään ennakko-oletuksista. Itse olen lähestynyt bulkkeja negatiivisuuden kautta ja julistanut turuilla ja toreilla Karhun suomen huonoimmaksi bulkiksi. Olen ollut maistavinani siinä epämiellyttävää makeutta verrattuna muihin. Sokkona väitin etukäteen tunnistavani ainakin Karhun. Myös Lapin Kullan makuprofiilin ajattelin olevan niin kevyt, että sen kyllä tunnistan. Tähän päälle arvelin Olvin ja Lapin Kullan vievän kisan ja olevan helpommin tunnistettavissa korkeamman alkoholiprosenttinsa takia. Sandelsin ulosjääminen harmittaa, mutta demokratia on demokratia.

Kuinkas sitten kävikään? Kuten arvata saattaa, valitsin etukäteen parjaamani Karhun sokkona parhaimmaksi. Lisäksi tunnistin oikein ainoastaan Rainbow Lagerin, jonka erittäin vetinen maku erotti sen muista. Ei häävi tulos, mutta kilpailun sijaan tärkeintä on kokemus.

Seitsemän ihmisen raati pisteytti myös oluet ja järjestys näytti seuraavalta:

  1. Karjala
  2. Aura
  3. Lappari
  4. Karhu
  5. Olvi
  6. Koff
  7. Rainbow

Mielenkiintoista oli myös keskustella kanssamaistelijoiden kanssa siitä, mikä tekee hyvän bulkkilagerin. Erittäin helteinen päivä ja liikunnallinen päivä ulkona sai ihmiset arvostamaan helppoa juotavuutta, mutta silti Rainbown vetisyys oli liikaa. Karjala oli itseasiassa sokkona yllättävän tasapainoinen. Kevyt, juotava, mutta suutuntumaa löytyy tässä olutkavalkadissa kivasti. Veikkasin tätä muuten Olvin Exportiksi, koska ajattelin vahvemman makuprofiilin kertovan suuremmasta alkoholiprosentista.

Tasting oli hauska. Se opetti sen, että peruslagereiden tunnistaminen toisistaan on todella vaikeaa. Minä väitän, että makuun vaikuttaa loppujen lopuksi näillä makueroilla eniten se etiketti. Jos juuri sinusta Karhu on vahvin ja luonteikkain olut, niin etiketin placebovaikutus tekee siitä juojalleen parhaan bulkkilagerin. Itse en varmasti tämän tastingin perusteella pysty vielä Karhua sen minun mielessäni olevasta stigmasta vapauttamaan vaan aion jatkaa Karhun huonoudesta saarnaamista.

Toisaalta, kuulin myös toiselta maisteluryhmältä, että heidän vastaavassa tastingissaan myös juuri Karjala korjasi potin. Parhaan totuuden omista makumieltymyksistä saa varmasti selville kokeilemalla itse.

–Sampo

2 thoughts on “Suuri bulkkilagertasting

  1. Onpa harmi että Sandels puuttui. Se on kuitenkin ylivoimaisesti kehutuin bulkki oman lähipiirin keskuudessa.

Leave a Reply