Panimoiden Suomi, osa 2

Viime kesän roadtrip vei panimo(myymälä)vierailulle Tampereelle, Mathildedaliin, Fiskarsiin ja Espooseen. Tänä vuonna kierros kulki Tampereen kautta Raumalle, Poriin ja Raippaluotoon.

Saavuimme Tampereelle sunnuntaina iltapäivästä, ja ruokailun jälkeen kello alkoi olla kahdeksan, mutta ei hätää! Plevna palvelee päivittäin ja myy oluitaan panimoravintolasta yhdeksään asti. Kuinka kätevää! Nostelin ostoskoriin muutaman Siperian, pari Petolintu Galaxya ja kokeeksi yhden pullon Art Ale Not So Hazy -DDH IPAa. Kirkasta oli, muttei haissut pahalle!

Raumalla piipahdin pikaisesti Lindenin panimomyymälässä. Teollisuusalueelta löytyi halli, josta löytyi pieni kioski – näinhän se homma toimii Oulussakin. Hyllyt olivat valitettavasti melko tyhjillään, enkä parkkisakon ärsyttämänä viitsinyt kysellä uutuuksien perään, mutta muutaman oluen sain sentään mukaani. Vinkiksi Rauman seudulla kulkeville, että hyllyihin näytti olevan tulossa Sonnisaarta. Oululaisille puolestaan tiedoksi, että Sonnisaaren myymälästä saa vastaavasti Lindenin oluita, joista ainakin Pilsiä ja Hefeä uskallan suositella.

Porissa panimotarjontaa riittää, mutta tällä kertaa olosuhteet rajoittivat hamstraamista: Tiedossa oli, että seuraavana päivänä auto seisoo useamman tovin sekä Yyterissä että Reposaaressa, joten oluita olisi turhaa ostaa takapenkille tai peräkoppiin kiehumaan. Tästä huolimatta en malttanut lähteä Beer Hunter’silta ostamatta muutamaa olutta myös mukaani. Porissa vierailevia (tai jopa asuvia!) suosittelen vilkaisemaan Beer Hunter’sin pullolistaa Untappdista, koska varsinkin imperial stouteissa saattaa tehdä yllättäviä löytöjä kohtuulliseen hintaan. Minä valitsin lasiini Nøgnen Dark Horizon 4th Editionin, jolla oli hintaa sopuisat 14 €. Olut oli pullotettu liki 10 vuotta sitten, silloin kun Nøgne Ø oli vielä Euroopan kovimpia nimiä, ja oli edelleen erinomaisessa kunnossa.

Porista matka jatkui Vaasaan, jossa vierailu Bock’silla ei oikein sopinut aikatauluihin, mutta Raippaluodon Kvarkenin ravintola sentään houkutteli puoleensa. Vanhaan bensa-asemaan rakennettu ravintola myy pizzaa ja Kvarkenin oluita, mutta varsinainen panimo on saaren toisessa päässä, noin 30 kilometriä kauempana. Kvarkenin oluiden Untappd-arvosanat ovat pienpanimo-oluille poikkeuksellisen matalia, mutta maistamani oluet olivat, hieman yllättäen, puhtaita, tyylinmukaisia ja oikeastaan aika mainioita. Erityisesti pilsit tuntuvat olevan hyvässä iskussa. Oluiden laatua suurempi yllätys oli se, että asiakapalvelutilanteessa jäädyin, huomasin, ettei minun ruotsin osaamisestani ole ns. mihinkään ja vaihdoin englantiin. Nolotti niin paljon, etten huomannut kysyä, olisiko keskustelua voinut jatkaa suomeksi.

Jarmo

Leave a Reply