Olutkaupunki Oulu – Elokuu 2022

Venetsialaiset, SOPP ja kesäfestarit meni ja on aika orientoitua syksyn rientoihin. Elokuussa Oulun panimot laittoivat taas hyvän kattauksen uutuutta pihalle. Elokuun uutuuksista löytyy varmasti kaikille sopiva rapujuhlaolut. Myös vanhoja suosikkeja oli kuun aikana palannut valikoimiin, joten kannatta uusia herkkuja hakiessa katsoa hyllyjä myös “sillä silmällä”.


Sonnisaari

Sonnisaaren kuun uutuudet ovat vahvempaa sortimenttia. König Boozer Imperial American Pilsin tarina on sen verran hupaisa, että laitan sen tähän kaiken kansan ihmeteltäväksi:

“Tällä oluella, sen idealla ja varsinkin nimellä on PITKÄ historia! Tarinahan menee niin, että ystävämme Samuli heitti Timolle joskus kotipanoaikojen alussa idean “viinalagerista” nimeltä König Boozer. Timo nieli vannoutuneena lagerin rakastajana syötin syvälle kitusiin asti: tämä tehdään vielä joskus! Ja nyt se sitten tehtiin, yli 10 vuotta myöhemmin ja vähän isommin.

König Boozer on siis Imperial Pils, vahvalla jenkkitwistillä tosin. Intensiivistä, kuivaa maltaisuutta piisaa, samoin katkeroita kuten kunnon pilsissä pitääkin. Jenkkivibat tulevat tietysti humaloinnin puolelta, johon sekoitimme perinteisiä saksalaisia lajikkeita (Magnum, Tettnang) ja Amerikan ihmeitä (Centennial, Amarillo, Citra). König Boozer kuivahumaloitiin kahteen kertaan Amarillolla ja Citralla.”

Toinen Sonnisaaren uutuus on Nakufarmi Imperial Sour. 7,3 volttinen sour on saanut nimensä sen pelkistetystä reseptistä: mausteena on vain humalaa ja suolaa. Humalina Hallertau Blanc ja Galaxy ja panimon mukaan pitäisi laittaa suun mutrulle.

Maistila

Tämän kuun growler-IPA on nimeltään 𝗕𝗼𝘅-𝗧𝗼-𝗕𝗼𝘅, 6,4 %. Panimo hehkuttaa tuotostaan seuraavasti:

“Box to Box ei olekaan tavanomainen keskikentän jyrä, vaan sekoitus ameriikan vastakkaisten rannikoiden IPA-tyylejä: sameaa maltaista pyöreyttä ja suuta sopivasti kuivattavaa katkeroa. Asiaankuuluvalla hyväilevällä humalaisuudella.

Näitä greippisen sitruksisia, passionhedelmäisiä, mangomaisia ja kukkean pihkaisia sävyjä tarjoilevat pelikirjaan piirretty humalakaksikko: Citra ja Idaho 7.”

Titta på Tuira sour ale on tämän vuoden lähiöfestareille taiottu tuotos, josta potkua löytyy 4,6 %. Tänä vuonna makumaailmaan on haettu metsäisiä elementtejä ja keitoksesta löytyy kuusenkerkkää, ruista ja havuisia humalalajikkeita.

Elokuun alussa panimo pukkasi ulos Päärynä & lime mehujää sour alen. Sitruunamehujää sourin henkinen jatkaja, tai kuten panimolta kerrotaan, siamilainen kaksonen. Neljä prosenttia viinaa ja nimensä mukaisesti souria päärynällä ja limellä. Miksi kaikki oluet ei ole nimetty näin informatiivisesti?

Nailo Brewing

Nailo julkaisi elokuussa kaksi uutuutta. Blaze on west coat IPA, josta ei pitäisi sitruunaa ja yrttisiä makuja puuttua. Citraa, Cascadea ja panimoa lainaten “ripaus muutamaa tuntemattomampaa lajiketta”. Nailolle epätyypillisesti myös prosentit kohdillaan: 6,5 %.

Swish on puolestaan 5 prosenttinen sour, jossa on mukana oma syksyn sadon suosikki: karviaismarja. Karviaisten lisäksi mukana litsiä, joten tätä pitää kyllä käydä hakemassa.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Maistila

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Panimo Narri

Leave a Reply