Pieni pubikierros Oulussa

Lauantaina minun piti keksiä puuhaa muutamaksi tunniksi, joten päädyin tekemään pienen kierroksen oululaisissa olutravintoloissa ja vilkaisemaan, millainen on Oulun baarien tilanne helmikuussa 2024. Olin liikkeellä yksikseni, joten päädyin ajankuluksi kirjoittamaan havainnot ja ajatukset puhelimen muistiinpanoihin ja lopulta julkaisemaan tekstin käytännössä sellaisenaan. Näillä mentiin.

Graali

Mallassepät Takomo 9,6 €, 0,33 l

Graali on miellyttävä baari, jossa on mukavan rauhallisia koloja, joissa itsekseen olusteleva voi lukea kirjaa tai näpytellä Untappdia. Tällä kertaa voiton vei kuitenkin telkkarinurkkaus, jossa Liverpool teki selvää Brentfordista. En ole Liverpoolin (tai Brentfordin) kannattaja, mutta jalkapallo itsessään on parasta mahdollista baariviihdykettä yksinään kupittelevalle.

Graalin hanavalikoimassa oli tällä kertaa Tujua, Mallasseppiä, Olarin panimoa, Sonnisaarta ja Cool Headia, eikä paljon tuota enempää oikein kehtaa edes toivoa. Klassikko-osasto oli myös kunnossa, kun tarjolla oli ainakin Ayingeria, La Trappea, Urquellia ja Fuller’sin ESBiä. Olisin mielelläni jäänyt toisellekin, mutta baarikierroksen minimivaatimus ei oikein täyty, jos istuu illan vain yhdessä kuppilassa.

Graalista olemme kirjoittaneet muutaman sanasen aikaisemminkin.

Graalin valikoimaa

Rooster

Factory Brewing Reveries of… HBC 586 8 €, 0,25 l

Jos minulla on koskaan ollut kantabaaria, Rooster on kyllä ollut sellainen: olen Untappdin tilastojen mukaan vähän vajaan kymmenen vuoden aikana maistanut Roosterissa yhteensä 579 olutta, mikä on melkoinen määrä. Vaikka en enää piipahdakaan Roosterissa ihan niin säännöllisesti kuin takavuosina, palvelu, valikoima ja fiilis on aina kohdallaan. Tällä kertaa valikoima oli erityisen hyvässä iskussa, kun hanatarjonnassa oli Verdantin Putty, Trackia, Ärpusia ja Rodenbachin Vintagea. Päädyin kuitenkin Factoryyn, koska näitä oluita ei ihan päivittäin tule Oulussa vastaan ja koska pari aiempaa maistamaani Factorya ovat olleet kaiken hypen arvoisia. Suomalaispanimoiden NEIPAt, esimerkiksi molemmat tämän päivän oluista, ovat jo niin hyviä, ettei niistä baariolosuhteissa oikeastaan edes harmita maksaa 30 euroa litralta.

Blogissamme on hieman pitempi juttu myös Roosterista.

Irish Pub St. Michael

Fuller’s ESB 9,4 €, 0,5 l

Kun kantapaikoista tuli puhe, niin on sanottava, että Maikkelissa tuli käytyä usein ennen kuin Rooster avasi ovensa. Näistä ajoista jo yli kymmenen vuotta, ja vaikka St. Michael ei mielestäni mennytkään pilalle laajennuksen tai parin myötä, en ole käynyt siellä vuosiin, vaikka asuin pitkään melkein naapurissa. Muisti- ja mielikuvissani Maikkelin olutvalikoima ei ole kilpailijoidensa tasolla, ja koska St. Michael ei julkaise hanalistojaan Untappdissa, tilannetta ei oikein pääse tarkistamaan.

St. Michael ei ollut Roosterin jälkeen loogisin etappi sen enempää maantieteellisesti kuin olutvalikoiman laajuutta ajatellen, mutta kello viiden Valioliiga-matsit kiinnostivat ja Maikkelissahan on ruutu jos toinenkin. Turhaa kuitenkin oli jalkapallon perään haikailu, kun baarin jokaisella näytöllä pyöri Kärppien peli, jota en lopulta jaksanut seurata, vaikka vähän yritin.

Maikkeliin kävellessäni toivoin yllättyväni positiivisesti, mutta ainakin tällä käyntikerralla vaihtuvien hanojen tarjonta oli niin vaatimatonta, etten keksinyt niistä mitään juotavaa. Vilkaisin nopeasti perusvalikoimaa katonrajan liitutaululta, huomasin kolme kirjainta, joihin voi aina luottaa, ja tilasin ESBin. Varmaan Urquelliakin olisin saanut, jos olisin hoksannut kysäistä.

Viskiharrastajille St. Michael on ymmärtääkseni edelleen varsin asiallinen vierailukohde, mutta en oikein keksi, miksi olutharrastaja Maikkeliin menisi. St. Michael on nähdäkseni meille varhaiskeski-ikäisille suunnattu menomesta, ja sellaisena baari vertautuu pikemminkin Teerenpeliin tai Ihkun pubipuoleen kuin esimerkiksi Mallaskellariin tai Roosteriin. Jos mieli tekee ESBiä tai Urquellia, sitä saa kyllä muualtakin.

Aikomuksenani oli St. Michaelin jälkeen käväistä vielä Mallaskellarissa ja Leskisessä sekä ehkä poiketa pikaisesti myös Pikisaaressa Mallassaunalla, mutta yksikseen istuskelu alkoi vähän kyllästyttää ja kävelin lopulta ruokakaupan kautta kotiin. Vanha betoniviidakon laki kertoo, että jos on ennen seitsemää iltapalalla, jaksaa vielä katsoa pari erää alkuillan NHL-matsia ja seuraavana päivänä pääsee vaikkapa kuntosalille!

1 thought on “Pieni pubikierros Oulussa

  1. Ei ole Ihkussa enää pubipuolta. Ovat senkin pilanneet. Ainakin viime vuoden toukokuussa tilalla oli vain tahmainen lattia ja baarin laajennusosa.

Leave a Reply