Olutkaupunki Oulu – Joulukuu 2022

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Maistilan amokjuoksu jatkuu, Sonnisaaren Aasi’22 saapui ja Nailo julkaisi kaksi tynnyrikypsytettyä uutuutta.

Maistila

Maistila jatkoi marraskuun tapaan uutuuksien julkaisemista kiivaaseen tahtiin. Heti joulukuun alkuun putkahti ulos Patruuna. Kyseessä on vain growlereissa myytävä Belgian ipa, jossa humalakattauksessa dominoi Barbe Rouge ja mukana myös ripaus Mosaicia.

Kuun toinen uutuus oli Red Coast IPA, jonka Mars-planeetalta innoituksensa saanut ulkoasu kätkee sisälleen panimon somen mukaan seuraavaa:

“Päähuomio on luonnollisesti konehuoneessa, jossa kitalaen kuulalaakereita voitelee huhutusti itse NASA:n hyväksymä luottokolmikko: Ahtanum, Amarillo ja Cascade. Ei siis parane hömpötellä, kun mailimittari maasta katsottuna näyttää 140 miljoonaa. Päähumalana RCI:ssä solisee muikean hedelmäisä ja maanläheinen Mosaic.”

Hiutales on puolestaan growlerina löytyvä hazy ipa. Voltteja 6,5 ja humalakattauksessa mukana Patruunan tapaan Barbe Rouge. Liekö panimon nurkasta löytynyt iso pussi kyseistä humalaa, joka on pitänyt saada käytettyä pois ennen tauolle vetäytymistä?

Fokstrotti on taas tupla-ipa, jossa laskennalliset ibut huitelevat panimon mukaan parin sadan hujakoilla. Humalina Galaxy, Columbus ja Centennial. Growlerissa tämäkin.

Välipäivänä panimo julkaisi vielä yhden growler-uutuuden. Twintip on India rye pale ale, jossa nimensä mukaisesti mukana ruista ja humalina perussetit: Comet, Citra, Columbus, Chinook ja Centennial.

Sonnisaari

Sonnisaaren joulukuu lähti käyntiin perinteisin menoin, kun Aasin tämän vuoden versio saapui kauppaan. Somessa tämän vuoden tuotosta hehkutetaan seuraavasti:

“Aasi’22:n teemaksi valikoitui RUNKO. MALLASRUNKO. Todella tuhti RUNKO. Mallaspankki on luonnollisesti sen verran mittava ja monimuotoinen, että se vaati tuplamäskäyksen ja todella pitkän keittopäivän. Tuloksena tummasuklaisen-kahvista, kauran pehmentämää täyteläisyyttä. Siihen malliin, että varmasti jäävät huulet ja niissä rehottavat haivenet tahmaan! Mitään imelää siirappia emme tietenkään suostu tekemään, joten tasapainottavaa humalaa on jenkkityylisessä Aasissa enempi-vähempi-kosolti. Katkerot 86 EBU, josta kiittäminen enimmäkseen upean kliinistä Magnumia. Maun vuoksi mukana myös klassikkopari Mosaic & Citra, joista suklaiseen menoon mukautuva hedelmäisyys.”

Tämän vuoden versiota saa pullosta panimolta ja tarjolla on myös vuoden kypsynyttä vuoden 2021 versiota.

Kuun toinen uutuus oli Paljon melua Citrasta neipa, jossa on lähdetty hakemaan sitruunamarmeladin makumaailmaa. Saa growlerissa panimolta tai lähibaarista.

Kuun kolmas uutuus on Aina, viisiprosenttinen gluteeniton ja vegaaninen lager. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen panimon tekemä gluteeniton olut, joten mistä tahansa bulkista ei nyt ole kyse. Tätä saa panimon lisäksi pian myös lähikaupasta. Aijai!

Nailo Brewing

Nailon joulukuun tarjonnasta on nostettava esille ehdottomasti kaksi tynnyrikypsytettyä uutuutta. Näitä ei kotimaisilta panimoilta turhaan tiheään näe.

Pits & Sticks on on punaviinitynnyrissä kypsynyt kirsikoilla ja kanelilla maustettu sour. Humaloitujen testiryhmä joi oluen ja sanotaanko näin, että perään juotu 3 Fonteinin Kriek on parempi, mutta ihan samassa liigassa tämä pelaa. Ehdottomasti jatkoon!

Toinen tynnyrikypsytetty uutuus on Abyss. Börbbätynnyrissä kypsytetty ja pähkinöillä maustettu imperial stout on jo Nailoksi tuhdimpaa kamaa – prosentteja 8,1. Tätäkin saa pullotavarana panimolta. Itse hain jo omani, mutta en vielä maistanut.

Joulukuun kolmas uutuus Nailolta kantaa nimeä Purberry. Selkeästi joulumarkkinoille tähdätty sour sisältää mustikkaa ja kardemummaa. Panimon some hehkuttaa seuraavasti:

“Purberry was inspired by two food related things that make us think of Finland every time – blueberry juice and cardamom.

They might not come as something special to Finns. But from the perspective of a foreigner, it’s a whole different story. Spending summer in the forest picking blueberries, having blueberry pie every day for like a month and slowly but surely filling your freezer to the brim with the leftover kilos – sure, that sounds exactly like our childhood. But blueberry juice? Well that’s something else… In a good way!”


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Maistila

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Leave a Reply