Humaloitujen vuosikatsaus täällä taas moi! Saatat muistaa minut aiemmilta vuosilta, jos listat ja sen sellaiset kiinnostavat!
Kolmas paska vuosi putkeen. Rajanaapurin aloittama hyökkäyssota, pandemian rippeet, yhä korkeammalle kiipeävä inflaatio ja mitä kaikkea. Ei ole ihme, että panimo- ja ravintolarintamalta on kuluneen vuoden aikana tullut useita huonoja uutisia. Eikä vielä edes olla niin pohjalla, ettei huonommaksi voisi muuttua!
Kun tekstin aloittaa noin isoilla vedoilla, tuntuu irvokkaalta jatkaa pienellä piperryksellä. Jatkan silti. Omaan vuoteeni, kiitos vain kysymästä, on mahtunut myös kurjuutta kummempaa. Olueen liittyviä kohokohtia miettiessäni joudun luottamaan Untappd-kirjanpitoon. Enemmän tai vähemmän fiilispohjainen data kertoo, että yleisen sarjan voittajat olivat Funky Fluidin 3rd Anniversary Barley Wine ja Cantillonin Drogone Lambic (2022), jotka molemmat ylsivät 4,75 Untappd-palluraan. Paras suomalainen olut oli mielestäni Tujun Cadaver, joka oli 4,5 IS-viidakon tähtösen arvoinen kalja ja vuoden oululainen olut oli joko Maistilan Riutunkainalo, Sonnisaaren Aasi ’22 tai Jyrä IPA. Jokainen näistä ansaitsi noin 4,25 Untappd-pistettä.
Vuoden aikana ehdin reissata Islantiin, Kreetalle ja Madridiin. Olutmielessä positiivisin yllätys oli ehdottomasti Reykjavik, jonka oluttarjonta yllätti sekä laajuudellaan että laadullaan. Reykjavikin baareissa ei juuri ollut tarjolla tuontioluita, vaan paikalliset pienpanimo-oluet täyttivät hanapaikat, mikä tietysti oli ilahduttavaa. Positiivista oli myös se, että Islanti ei ollut läheskään niin kallis kuin etukäteen pelkäsin. Kreetalla korona vei lopulta Mythoksen viimeisetkin maut, mutta Rethymnon Bricks Beers & Tales -olutbaari oli ilahduttava piristys massalagerin seassa. Madrid puolestaan on mahtava kohde olutturistille, ja vaikken pelkästään olutasioissa ollutkaan reissussa, Madrid tarjosi paljon ja kaikkea. Tästä paljoudesta voisi erikseen mainita Be Hoppy -olutkaupan/-baarin, jossa yhdistyi ensiluokkainen palvelu, laaja valikoima ja sopivan puritaaninen asenne: myynnissä ei ole lainkaan alkoholittomia oluita, limuja, drinkkejä, viinejä tai ruokaa, mutta jos jotakin edellä mainituista tekee mieli, niitä voi kyllä ostaa vaikkapa lähikaupasta tai -ravintolasta ja syödä/juoda oluen kaverina. Sole niin nuukaa tai justhiinsa!
Ehdin viime vuonna myös kolmille olutfestareille, joista ensimmäistä kertaa järjestetyt Haze Wave ja Craft Beer Oulu olivat sen verran onnistuneita tapahtumia, että kumpikin järjestetään myös ensi kesänä. Early Bird -liput kumpaankin tapahtumaan ovat jo myynnissä. Mikä se kolmas sitten on? No tietysti Oulun SOPP, jota tuli vähäteltyä blogissakin heti tuoreeltaan.
En juuri palaa kirjoittaamiini blogijuttuihin enää julkaisun jälkeen, joten en rohkene sanoa mitään tekstien laadusta tai lukijämääristä. Parhaiten mieleeni on kuitenkin jäänyt Bottenvikens Bryggerin Craft Beer Oulua pohjustanut juttu. Laitoin panimolle muutaman sähköpostikysymyksen ja vastaus oli vapaasti suomennettuna “Kiva, mutta hoidetaanko tämä puhelimessa”. Puhelinkeskustelussa vierähti tunti ja puolikas toistakin, poristuksi tuli monenlaista asiaa oluesta ja sen liepeiltä eikä puoletkaan päätynyt tekstiin asti, kun muistiinpanolappusestani loppui jopa marginaalin marginaali. Hyviä heppuja nuo ruotsalaiset!
-Jarmo