Olutkaupunki Oulu – kesä- ja heinäkuu 2023

Etkö ole ehtinyt istumaan kesäiltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset koko kesän ajalta.


Humaloitujen kesämiehet unohtivat muilta kiireiltään raportoida kesäkuun oululaiset uutuusoluet, vaikka blogi on muuten varsin aktiivisena pysynytkin. Tässä siis parin kuukauden edestä oululaisia uutuusoluita napakassa paketissa.

Sonnisaari

Sonnisaaren kesä- ja heinäkuu täyttyi humaloiduista pintahiivaoluista. Kesäkuun uutuuksia olivat Simcoella, Mosaicilla ja Nelson Sauvinilla humaloitu West Coast IPA Paarma sekä jo kolmas näkemys Mosaic IPAsta.

Heinäkuun uutuuksia olivat puolestaan HOJO! Pale Ale, jonka mallaspohjassa on suomalaisia, saksalaisia ja englantilaisia maltaita ja humaloinnissa saksalaiset, amerikkalaiset ja uusi-seelantilaiset lajikkeet. Vähän samanhenkinen kaikki kertaa kaikki -tyylinen pläjäys on myös Pehkolassa jyrää, jossa hävikin minimoimiseksi on käytetty Pehkolan mallastamon laarien pohjia ja Sonnisaaren humalavarastojen jäänteitä. En ole ehtinyt olutta vielä maistamaan, mutta huhupuheiden perusteella Pehkolassa jyrätään täydellä katkerolastilla ja tukevalla mallasrungolla.

Sonnisaaren uutuuksista minulle mieluisin on tietenkin uusin versio Tippa-DIPAsta. Tällä kertaa dipataan sameampiin vesiin, mutta mukana on silti aimo annos katkeruutta. Humalissa piisaa, sillä keittokattilaan on laitettu CTZia, Mosaicia, Strataa ja Citra Incognitoa ja kuivahumalointi hoidettiin Azaccalla, Stratalla ja Talusilla. Tippa maistui pienenä annoksena Leskisen patiolla niin hyvältä, että piipahdan tänään growler-ostoksilla ja suosittelen samaa kaikille sumukaljojen ystäville.

Nailo Brewing

Laskujeni mukaan Nailon kiivaimpiin kesäkuukausiin mahtui olutfestareiden, Qstockin ja Varjon lisäksi neljä uutta olutta. Näistä Grove on pelkällä Ekuanotilla humaloitu alkoholiprosentiltaan maltillinen kveik-NEPA ja Punch raparperi-vadelma-sour, jossa on mukana myös vaniljaa ja appelsiinin kuorta.

Kaksi muuta Nailo-uutuutta on tehty yhdessä Craft Beer Oulun unkarilaisten vieraiden kanssa. Lost Tea on First Craft Beerin kanssa tehty hedelmäinen sour, jossa eksoottisten hedelmien joukossa on kiinalaista vihreää teetä, ja Felhöö puolestaan on Mad Scientistin kanssa pantu hillalla maustettu 7,9-pinnainen DDH DIPA. Lapsuuden kesät soilla kärsineelle lappilaiselle hilla ei ole mikään myyntivaltti, mutta muuten kuulostaa kiinnostavalta, kun olut on humaloitu Galaxylla, Motuekalla ja Hallertau Blancilla ja kun Nailo ei kovin usein ylitä maitokauppavahvuutta.

Hailuodon panimo

Todella maltilliseen tahtiin uusia oluita tehtaileva Hailuodon panimo julkaisi kesän alussa Kölssin, joka panimon näkemyksen mukaan on on luonteikas, kirkas ja kirpeä ale, joka on humaloitu limetin ja mintun raikkaita aromeja sisältävällä Polaris-humalalla. Jos minulta kysytään, Kölssi on mainio juomakalja, jota kelpasi aurinkoisella kelillä ottaa toisenkin kahvatuopillisen.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Leave a Reply