Olutkaupunki Oulu – Lokakuu 2022

Miltä näytti oululaispanimoiden lokakuu?

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Lokakuu oli uutuuksien suhteen rauhallinen, mutta olutrintamalla saatiin isoja uutisia Maistilalta ja Narrilta. Palaamme uutisiin tarkemmin myöhemmin, mutta keskitytään nyt niihin uutuuksiin.

Sonnisaari

Sonnisaari julkaisu lokakuussa kaksi uutuutta. Alkukuusta panimokauppaan tupsahti Jyrä IPA, jossa prosentteja mukavat 6,7. Sonnisaareen markkinointikoneisto kertoo oluesta seuraavaa:

“Jyrä on uusi “konsepti-IPA”, joka vääntää NEIPA:n niskat nurin siihen malliin, että rusahdus kuuluu Atlantin toiselle rannalle saakka. Niin ja mikä on tämä uusi “konsepti”? Noh: sumukaljojen härskiä kuivahumalointia vastaava määrä pellettiä (Azacca + Eclipse) kärrättiin ns. kuumalle puolelle, eli keittoon ja whirlpooliin. Tällä saavutettiin paitsi kosolti katkeruutta, myös erittäin voimakas ja konkreettinen humalan maku, jollaista ei isollakaan kuivahumalamäärällä yksin saavuta.

Toki IPA kuin IPA pitää myös kuivahumaloida, joten Eclipseä kipattiin myös käymistankkiin ihan riittävästi. Ripaus kauraa ja vehnää mallaspuolella sekä neipoista tuttu Verdant-hiivakanta pitävät homman katkeruustason huomioiden yllättävän smoothina ja kulauteltavana. Jälkimaun tuhmasti tahmea ja turruttava katkeruus onkin sitten jotain, mitä nykyipoista valitettavan harvoin löytää. Ja se on juuri se HC-humalapään märkä uni!”

Toinen kuun uutuus, Mojova, on taas maltillisempi pale ale, jossa prosentteja 4,5. Humalina Mosaic ja Cashmere ja mallaspohjassa Golden Promisea ja homman kruunaa brittihiivat. Veikkaisin varsin juotavaksi.

Maistila

Maistilaa ei voi mainita tuomatta esille kuun ykkösuutista: Maistila jää tauolle vuoden vaihteessa. Humaloidut on uutisesta vieläkin shokissa ja ottanee asiaan kantaa, kunhan järkytykseltään selviää. Olennainen tieto päätöksestä löytyy Maistilan facebookista.

Tästä huolimatta Maistilalta puski lokakuussa ulos kaksi uutuutta.

Lokakuun growler-IPA on Crafterwork, 6,9 volttinen NEIPA. Panimon some hehkuttaa seuraavasti:

“Täytimme kauraisen pyöreän (mutta riittävän krispin) mallaspedin täysin uuden Ahhhroman ja vanhan luottohev.. hirvemme El Doradon humalaliitolla. Ja varsin juiceva kaveruus siitä syntyikin. Viettelevä kombinaatio intensiivistä ananasta, mangon, persikan ja vesimelonin sävyjä kera hienovaraisen kukkaisen mausteisuuden. Olutmuotoinen tropiikkiruiske syysankeuden keskelle siis.”

Mielenkiintoisempi uutuuskaksikosta on ehdottomasti Brown IPA Brownosaurus. Brownalen pohjaan on tässä keitossa tungettu perinteisiä ipahumalia ja ainakin paperilla kyseessä on mielenkiintoinen veto. En ole kerennyt maistaa, mutta tätä on pakko hakea. Ja lähikaupastakin saa, koska voltteja 5,4.

Myös paluumuuttajia ilmestyi lokakuussa useita kappaleita, mukana mm. Mood ja Muisku!

Nailo Brewing

Nailo toi lokakuussa markkinoille perinteisen helles-lagerin, jossa humalina Loral, Amarillao, Cascade ja Hallertau Mittelfrüh. Nyt pitäisi olla juotavuus tapissa. Itseasiassa erittäin mielenkiintoinen tapaus. Saa maitokaupasta ja panimolta. Ja nimi on Flora.

Myös toinen kuun uutuus on lager, nimittäin IPL nimeltään Poppy. Magnumia, Cascadea, Citraa ja Mandarina Bavariaa. Mikä voisi mennä pieleen?

Panimo Narri

Mainittakoon tässä, että myös Narri ilmoitti ensi vuoden kestävästä luovasta tauosta. Puodilla menossa alennusmyynnit, eli jos Narri maittaa niin nyt kannattaa olla nopea!


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Maistila

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Panimo Narri

Leave a Reply