Kunnolliset tullimiehet linjaavat: “Vain Jaffaa perille!”

Esimerkiksi tästä kesäisestä oluesta jäi verot maksamatta. Sori siitä.

Kuten kaikki tämän blogin lukijat varmasti jo tietävät, Verohallinto ja Tulli aloittivat ulkomaalaisista nettikaupoista tilatun alkoholin tehosyynin marraskuun alussa. Alkoholin tilaaminen on edelleen laillista, sallittua ja suositeltavaa, mutta verottajaa kiinnostaa sekä valmisteverojen saaminen Suomeen että asiakkaiden ja alkoholia myyvien kauppojen pelottelu.

Ronskisti mutkat oikoen homma toimii niin, että jos asiakas itse järjestää kuljetuksen, kyse on etäostosta, ja asiakas on verovelvollinen. Nämä tilaukset tulevat tilaajalle normaaliin tapaan, mutta juomien lisäksi perille saattaa löytää myös verotuspäätös. Jos taas tilauksen yhteydessä myyjä antaa kuljetusvaihtoehdot, kyse on etämyynnistä, ja verovelvollisuus on kaupalla. Käytännössä kaikki laatuoluita tarjoavat eurooppalaiset nettikaupat toimivat juuri etämyyntiperiaatteella. Vaarana on, että Tulli tekee haltuunottopäätöksen ja NEIPAt ja muut makukaljat jäävät Tullin varastoon odottamaan verojen maksua. Jos rahaa ei kuulu puolen vuoden sisällä, humalamehut kaadetaan viemäriin, mikä on Alko-tuoreiksi kypsytettyjen tuotteiden kohdalla perin harmittavaa. Kokonaan toinen asia on se, onko ulkomaisella olutmyymälällä mitään käytännön mahdollisuuksia edes hoitaa äyrejään Suomen verottajalle.

Selvää on, että Tulli ei mitenkään voi tarkistaa kaikkia lähetyksiä, ja tilaukset ovatkin esimerkiksi Suomen olutharrastajien FB-ryhmän keskustelun perusteella tulleet perille normaalisti. Olisihan se järkevää, että Tulli keskittyisi niihin isoihin tilauksiin, joissa halvat lonkerolavat etsivät rakastavaa kotia, mutta järjellä on toisaalta harvoin ollut Suomen alkoholipolitiikan kanssa mitään tekemistä.

Vaikka tilaukset eivät jäisikään tulliin, vaarana on, että Tullin uusi käytäntö säikäyttää verkkokaupat, mikä lopettaisi toimitukset Suomeen. Hollannin Beerdome ehti jo siirtyä etämyynnistä etäostoon, toimintamalliin, jossa asiakas järjestää kuljetuksen ja on siten velvollinen maksamaan verot.

Ajattelin itse pitää pienen tauon oluttilauksissa ja seurailla tilanteen kehittymistä. Lähipanimot tuottavat laatuoluita, kellarissa on varmuusvarastoa ja ennen marraskuuta tein tilauksen sekä Puolaan että Tšekkeihin, joten pärjäilen hyvän tovin ilman nettitilauksia. Kun lisäksi Systembolaget on verrattain lähellä ja Pien Webshopin joulukalenteri on jo noudettavissa lähikaupasta, hätä ei ole esimerkiksi tämän näköinen.

Vaikka Verohallinnon ja Tullin toiminnassa on viime kädessä kyse Alkon monopoliaseman pönkittämisestä, en usko asioivani Alkossa sen enempää kuin aikaisemminkaan. Pitäkööt tunkkinsa, mutta Schlenkerlan Eichea käyn kyllä ostamassa kunhan saan aikaiseksi.

Lopuksi vielä Tullijohtajan näkemys

-Jarmo

Leave a Reply