Olutkaupunki Oulu – Tammikuu 2022

Kuun odotetuin uutuus oli tietysti Nailon ensimmäinen yli kauppavahvuinen olut, Dipso.

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Yksi, kaksi, kolme… kahdeksan uutuutta vuoden ensimmäisenä kuukautena. Kyllä nyt oluenystävää hemmotellaan. Käydäänpä läpi, mitä kaikkea Oulussa tapahtui tammikuussa Herran vuonna 2022.

Sonnisaari

Sonnisaari pykäisi tammikuussa ulos kaksi uutuutta: Nepulan ja Neilan.

Nepula on 5,5 prosenttinen New Englan Pale ale, josta veistellään panimon somessa seuraavasti:

“Tuupattiin tähän melkoisen jykevä satsi meidän “go-to” jenkkihumalia eli Citraa, Mosaicia ja El Doradoa, joten täyteläisen persikkaisen-mangoisen-sitrushedelmäiset kyydit on taattu!”

NEILA on puolestaan New England india Lager, jossa potkua on 6,3 %. Melkoisen mielenkiintoinen liemi on tämäkin: 

“Pohjalta löytyy ihanaista Golden Promise-ohramallasta, kauraa, vehnää ja dextrin-mallasta. Keittohumalina greippipommeina tunnetut Comet ja Cascade. Kuivahumalointi tehtiin kahteen kertaan Cascadella, Centennial CRYO:lla ja Simcoe CRYO:lla. Hiivana on meidän tuttu lagerpuolen työjuhta, eli saksalaista alkuperää oleva Fermentis W34/70. Neila käytettiin viileässä meidän normaalien lagereiden tapaan.”

Näitä pitää käydä hakemassa!

Maistila 

Maistila aloitti vuoden Brux Trois APA Abduktiolla, jossa alkomahoolia 5,4 %. Panimolta kuvaillaan olutta seuraavasti: 

“Pohjilla perinteikäs greippisillä ja hienoisen havuisilla, mutta enimmäkseen sekahelmäisillä lajikkeilla humaloitu american pale ale. Johtotähtenä konehuoneessa taas vienosti funkahtava, sitruksinen ja vinkeisiin, aavistukseen valkoviinimäisiin sävyihin taittuva Bruxellensis Trois -hiiva.”

Toinen panimon uutuus kantaa nimeä Hillosilmä. Sour alessa on pinnoja 5,0.

“Hillosilmässä on muikeasti marjaisuutta mustikan, mansikan, raparperin ja vadelman muodossa, pyöreästi, mutta sopivan virkistävästi ja kirpsakasti”, kertoo Facebook.

Maistila kerkesi julkaista tammikuussa vielä kolmannen oluen. Se on Kameleontti tropical Gose 5,0 %. Somevahtimme nappasi oluesta talteen seuraavan kuvauksen:

“Se on ahtanut sisuksiinsa trooppisen sitruksisen, ananaksesta, passionhedelmästä, sitruunasta ja mangosta koostuvan hersyvän hedelmäkoktailin, joka on taittuu hienoisen hyväilevästä makeudesta suolaiseen ja virkistävään kirpeyteen.“

Nailo

Myös Oulun uusin tulokas urakoi tammikuussa markkinoille kolme uutta olutta. Ensimmäinen yli kauppavahvuinen Nailo on Dipso, 7,9 volttinen tupla-IPA. Humalina Mosaic, Amarillo, Galaxy ja Cashmere.

Toinen uutuus kantaa nimeä Horchata. Panimo määrittelen sen tyylin “no milkstoutiksi” ja panimon verkkokaupassa sitä myydään seuraavalla lausekkeella:

“Horchata on meksikolainen riisipohjainen virvoitusjuoma, jonka inspiroimana tämä kevyehkö stout syntyi. Panemiseen käytettiin rutkasti kauramallasta ja riisilastuja, maustepuolesta huolehtii vanilja, kaneli ja kaakao.”

Viimeinen uutuus on 5,0 prosenttinen hapankirsikkasour Morelloed. Somehehkutusta:

“Hedelmänä morello-hapankirsikka, puhdas maku ja melko leppoisa happamuus. Sopii kuin nyrkki silmään heille, jotka pitävät helposti lähestyttävistä, virkistävistä soureista.”


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Maistila

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Panimo Narri

Leave a Reply