Kun matkakohde on päätetty, lento- tai junaliput ostettu ja majoituksesta huolehdittu, on taustatyön aika. Nähtävyydet, tekeminen ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat tietysti, mutta tärkeintä on ihan ensimmäiseksi selvittää kolme asiaa: mistä saa hyvää olutta, maukkaimmat pizzat ja parhaimmat hampurilaiset. Koska tämä on olutblogi, esittelen seuraavaksi muutamia hyväksi havaitsemiani tapoja löytää oluthanojen äärelle. Pika-, roska- ja lohturuokablogin aika koittaa ehkä myöhemmin.
Netti on tietysti täynnä tietoa, ja hyvä paikka aloittaa on Ratebeer, olutsivustoista suurin ja kankein. Ratebeer osaa kertoa parhaat oluet eri maista ja varsinkin suurimpien kaupunkien keskeisimmät olutkuppilat. Ratebeerin ongelmia ovat baariarvioiden varsin vähäinen määrä ja se, ettei tuoreita arvioita painoteta vuosikausia vanhoihin nähden. Nämä ongelmat näkee nopeasti esimerkiksi Helsingin baarilistasta. Kohteessa kannattaakin siksi päivittää tietojaan esimerkiksi Untappdin Nearby Venues -listan avulla.
Monet mainiot blogit sekä Olutoppaan keskustelupalstan Olutmatkailu-osio antavat tietysti myös vinkkejä anniskeluravintolan valintaan tai vaikkapa roadtripin suunnitteluun.
Myös olutkirjallisuus tarjoaa turistille vinkkejä kivan baarin ja hyvän oluen löytämiseen. Yksi tuoreimmista esimerkeistä on Evil Twin -heppu Jeppe Jarnit-Bjergsøn toimittama Where to Drink Beer, jossa viitisensataa olutmaailman toimijaa ympäri maailman kertovat suosikkibaareistaan. Pääpaino on Pohjois-Amerikassa, mutta Oseania, Aasia, Eurooppa, Afrikka ja Etelä-Amerikka saavat myös osansa. Teoksen suositukset on jaettu kuuteen kategoriaan (beer & food, beer garden, local favourite, unexpected, wish I’d opened ja worth the travel), jonka ansioista mainituksi tulee muitakin kuin suurimpia ja kauneimpia olutkeitaita. Kun vajaaseen 500 sivuun mahdutetaan koko olutmaailma, yhden kaupungin tai maan osuus jää väkisinkin hieman pintapuoliseksi ja esimerkiksi Suomen olutelämästä muodostuu kirjan perusteella erikoinen kuva, sillä maininnan saavat 11 helsinkiläistä paikkaa, Panimoravintola Koulu, Plevna, Tuulensuu, Vihreä haltiatar, Tanssisali Lutakko sekä Keppana Kellari Liesjärveltä. Jos suunnitelmissa on matka esimerkiksi New Yorkiin, Brysseliin tai Kööpenhaminaan, Where to Drink Beer toimii paremmin.
Reissussa hyödyllisimmäksi apuvälineeksi olen kokenut helppokäyttöisen Maps.me-karttasovelluksen, jonka voi ladata ilmaiseksi ainakin iOS- ja Android-vehkeille. Sovelluksen kauneus on siinä, että kiinnostavat vierailukohteet voi pinnata talteen ja että sovellus toimii gps:n avulla offline-tilassa. Maps.me näyttää reitit nykyisestä sijainnista haluttuun ja toimii jouhevasti sekä kävellessä että autoillessa, eikä sisällä lainkaan mainoksia. Pidän Maps.me-sovellusta Googlen karttapalvelua toimivampana.
Mitä nettisivuja, kirjoja ja sovelluksia te hyödynnätte matkoja suunnitellessanne ja olutta metsästäessänne? Vinkkejä otetaan kiitollisena vastaan kommenttiketjussa, Instagramissa ja Humaloitujen Facebook-sivulla.
Jarmo