Sopiiko frisbeegolf oikeasti kaljoittelulajiksi?

Perjantaikiekan selviytymispaketti.

Frisbeegolf ja kaljanjuonti on tullut minulla vastaan vast’ikään kahdessa eri mediassa. Ensin Olutposti jakoi olutvinkkejä fribakierroksen kylkeen ja sen jälkeen Urheilulehti sivusi aihetta frisbeegolfia sivuavassa pitkässä teema-artikkelissaan. Olutpostin artikkeli on itseasiassa parin vuoden takaa, mutta on ilmeisesti kesäuusintana hypännyt somefiidiini.

Olutpostin artikkelissa käydään läpi lajin rentoa meininkiä ja miten hyvin se sopii pienen kaljoittelun verukkeeksi. Urheilulehden artikkelissa samaa ilmiötä sivutaan sen tuottaman problematiikan kautta: miten vakavaksi urheilulajiksi pyrkivä frisbeegolf pääsee eroon kaljakassin kanssa pelattavan pihapelin maineesta?

“Samaan aikaan, muutaman kilometrin päässä frisbeegolfkeskuksesta, on näkyvillä frisbeegolfin toinen puoli.

Tampereen Vihiojan puistokenttäkin on täynnä pelaajia viikonlopun alkamisen kunniaksi. Kenttä on täyttynyt monipuolisesta joukosta eri-ikäisiä miehiä. Tekniset urheiluvaatteet ovat vaihtuneet farkkushortseihin ja urheilujuoma kaljatölkkiin.”

Aiheeseen oli pakko tarttua, sillä sekä olut että frisbeegolf ovat itselleni rakkaita harrastuksia. Kiekkoa olen heitellyt vuodesta 2009, joita ensimmäiset kuusi vuotta ainakin osittain tavoitteellisesti: kävin kisareissuilla ulkomaita myöten ja osallistuin käytännössä kaikkiin Oulun seudun PDGA-kisoihin, jotka kalenteri salli.

Alkoholia ja frisbeetä olen yhdistellyt useassa eri muodossa. Kisareissujen illat käytännössä menivät ryypätessä ja opiskeluaikoina järjestimme vappufrisbeen, joka toimi viinatasoituksella: parhaan väylätuloksen heittänyt otti shotin viinaa.

Lajin harrastajamäärät olivat vielä 10 vuotta aivan jotain muuta kuin nykyään. 10 hengen asuntovaunupooli ympäripäissään pitkin Meri-Toppilan frisbeegolfrataa ei ollut vappuna mikään ongelma, koska muita pelaajia ei radalla yksinkertaisesti ollut. Nykyään radat ovat aivan tukossa, ja moinen olisi kaikkien harrastajien mielestä silkkaa painajaista.

Kuten edellisestä käy ilmi, minulla ei ole juuri varaa moralisoida pussikaljan ja frisbeegolfin yhdistäjiä. Teen sitä myös edelleen itse, ja se on todella mukavaa. Monen fribabägin yläosa toimii muuten kätevänä kylmälaukkuna, kunhan vuoraa sen kylmäkalleilla. Kuusi pirkkotölkkiä pysyy näin vaivatta mukana ja optimaalisessa juomalämpötilassa. Tästä huolimatta haluan alleviivata muutaman seikan ennen kuin ihmiset  ryntäävät kiekot ja kaljat kilisten radalle.

Kaljarundi ei tarkoita lajietiketin unohtamista. Poolien ehdoton maksimikoko on viisi, nopeammat päästetään ohi ja ei hypitä väyliä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin turvallisuus, joka alkoholin vaikutuksesta voi jäädä unholaan. Esimerkiksi heittojärjestyksesä on hyvä pitää kiinni (kauimpana oleva heittää ensin ja eteen ei mennä palloilemaan) eikö kiekkoa heitetä, jos on pienikin mahdollisuus, että kiekko voi osua ohikulkijoihin tai muihin pelaajiin. Jokainen heittäjä on vastuussa omista heitoistaan, veren dopinglukemista huolimatta.

Itse en näe Urheilulehden tavoin kaljakiekkoilijoita lajille samanlaisena imago-ongelmana. Kisat tietysti erikseen ja kisoissa alkoholin käyttöä ei tietysti pidä vakavasti otettavassa urheilulajissa katsoa. Muuten uskon kaljakiekkoilun olevan vain hyvästä lajille, sillä lajiin mahtuu eri tasoja, jotka kaikki vievät harrastusta omalla tavallaan eteenpäin. Kaljakiekkoilijoiden määrä muun muassa luo painetta uusien ratojen rakentamiselle.

Loppuun vielä mielestäni hauska anekdootti kaljan ja frisbeen todellisesta pyhästä liitosta. Frisbeegolfin kolminkertainen maailmanmestari Nate Doss ja hänen vaimonsa, nelinkertainen maailmanmestari Valarie Jenkins ovat nimittäin kovan luokan olutintoilijoita. He ovat aktiiviuran jälkeen vieneet harrastuksen myös uudelle tasolle ja perustaneet kaupallisen panimon. En ole Bevel Craft Brewingin tuotteita päässyt vielä maistamaan, mutta ehdottomasti nämä ovat tämän elämän bucketlistillä. Harvoin itselle kaksi näin tärkeää harrastusta paiskaavat kättä samaan tapaan.

Hyviä heittoja ja muistetaan maltti radalla kaljoitellessa!

-Sampo

Leave a Reply