Okkultismia ja auringonpimennyksiä – Esittelyssä Eclipse Aleworks

Pienpanimobuumi jatkuu – ja hyvä niin. Oulun seudulla uusin tulokas on kiertolaispanimo Eclipse Aleworks, jonka ensimmäinen kaupallinen olut julkaistiin viime viikolla. Minkälaisesta projektista on oikein kyse? Humaloidut otti selvää.

Eclipse Aleworksin muodostaa kolme oululaista olutharrastajaa. Jani Kortetin, Janne Överstin ja Rauli Alaruikan tie kaupallisiksi panijoiksi oli melko tavallinen. Kotipanoja kertyi vyölle hyvä määrä ennen ensimmäistä ”oikeaa” olutta.

– Varmaan joku kymmenen vuotta sitten aloitettiin kotipanohommat. Aluksi uutteilla, mutta esimerkiksi humalia stiipattiin jo ihan ensimmäisissä panoissa, Kortet muistelee.

Uutteista siirryttiin kuitenkin nopeasti järeämpiin aineisiin. Myös panolaitteet saivat ajan mittaan päivityksiä. Aluksi laitteisto käsitti kaksi vanhaa glögikattilaa.

– Aika nopeasti siirryttiin täysmäskäykseen. Uutteista tehtiin korkeintaan kymmenen keittoa. Jos yhteensä laskee kaikkien kotipanot niin varmasti puhutaan yli sadasta eri oluesta, miehet muistelevat.

Usein kotiolutajoilta on panijoiden mieliin jäänyt mielenkiintoisia kokeiluja. Löytyykö Eclipse Aleworksin alkuajoilta oluita, joita muistellaan vielä lämmöllä tai kauhulla?

–  Nokkosolut! Janne suunnitteli hienon nokkosoluen, joka oli helvetin yrttinen ja hapan. Kuivattua ja tuoretta nokkosta ja kuivattuja yrttejä. Melko vastenmielinen tapaus, mutta kyllä siitä osa ihmisistä piti, Alaruikka ja Kortet muistelevat yhteen ääneen.

Perinteiset porttihuumeet

Koko kolmikon innostus oluen tekemiseen ja itse kaljaan kuulostaa myös hyvin perinteiseltä. Olutharrastuksen alkuaikoja muistellessa keskustelussa nousi esille tuttu brittiklassikko.

– Kaljaharrastus lähti liikkeelle varmaan ESBistä. Sehän se on se perinteinen porttihuume, Kortet naurahtaa.

ESBin siemailusta lähipubissa on vielä matkaa kaupalliseksi panijaksi. Ajatus omasta oluesta syntyi kuitenkin melko nopeasti ensimmäisen ESB-tuopin jälkeen.

– Innostus kotipanemiseen lähti nettiä selailemalla. Sieltä sitten ensin uutteisiin ja täysmäskäykseen, Kortet muistelee

Olut on alkemiaa

Eclipse Aleworksin nimi eroaa hiukan perinteisistä suomalaisten pienpanimoiden nimeämiskäytännöistä, joissa on pitkälti luotettu suomenkieliseen ilmaisuun. Miten nimeen oikein päädyttiin?

– Helevetinmoisen tappelun jälkeen, Alaruikka kertoo.

Nimeen sisältyi vielä ylimääräinen ongelma, sillä kolmikon valmistellessa ensimmäistä kaupallista oluttaan, kävi ilmi, että Yhdysvalloissa oli perustettu Eclipse Brewing -niminen pienpanimo.

– Alun perin nimen piti olla Eclipse Brewing, mutta se oli otettu jo jenkeissä käyttöön, Alaruikka kertoo.

Kolmikko päätti pitää kiinni auringonpimennyksestä ja brewing vaihtui näppärästi aleworksiin. Nimi sisältää Kortetin ja Alaruikan mukaan suuren määrän symboliikkaa, jota kolmikko halusi korostaa. Salatieteet ja okkultismi ovat aiheita, joista panimo aikoo ammentaa tulevaisuudessa myös markkinoinnissaan.

– Haluttiin sellainen tulokulma, joka on meille kaikille lähellä sydäntä.  Oluen paneminenhan on alkemiaa. Siinä haetaan viisasten kiveä eri ainesosia yhdistelemällä, Alaruikka kertaa.

Azoth IPA

Alkeamiasta ja okkultismista on saanut innoituksensa myös Eclipse Aleworksin ensimmäinen olut. Kyseessä on aromipuoli edellä tehty IPA.

– Kyseessä reseptiikaltaan perinteinen jenkki-IPA. Olut on humaloitu pelkästään Citralla ja Amarillolla. Katkerot ovat aika minimissä, mutta Oulun sulfaattipitoinen vesi pitää huolen siitä, että sitäkin löytyy, Kortet kertoo.

Itse nimi viittaa alkemistien etsimään yhdisteeseen.

– Azoth on alkemiassa käytetty termi, jolla viitataan eräänlaiseen viisasten kiveen rinnastettavaan yhdisteeseen, jota alkemistit yrittivät löytää. Siihen liittyy myös auringon ja kuun yhdistyminen, joka on myös hyvä aasinsilta näihin kahteen käytettyyn humalalajikkeeseen, Alaruikka valaisee.

Itse olut on pantu Maistilan panimolla. Yhteistyökumppanin valinta oli kolmikolle helppo.

– Maistilalla sattui olemaan aikaa ja halua tehdä tämmöinen yhteistyö, Kortet kertoo.

Haaveissa oma panimo

Yhden kollaboraation jälkeen ei kannata päivätöitä vielä lopettaa. Eclipse Aleworks ei aio jäädä kuitenkaan yhden oluen ihmeeksi.

– Tarkoitus luoda ensin nimeä ja tehdä lisää oluita vielä tänä vuonna. Ideaalitilanteessa olisi tarkoitus saada uusi olut kesäksi, syksyksi ja jouluksi, Alaruikka kertoo panimon tulevaisuuden suunnitelmista.

Myös oluen reseptiikkaa on mietittyä tulevia julkaisuja silmällä pitäen. Patiokaudelle on jo mietitty resepti valmiiksi.

– Jokin NEIPA, mutta villillä twistillä, Kortet pohtii.

Tulevaisuudessa siintää myös haaveet omasta panimosta. Saadaanko Ouluun pian yksi ”oikea” panimo lisää?

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, on tarkoitus laittaa oma panimo pystyyn ensi vuoden alusta, Alaruikka tuumaa.

Vielä kolmikolla ei omia laitteita ole, joten on syytä kysyä tulevista kollaboraatioista. Jos kumpikin haastateltava saisi valita yhden panimon, jonka kanssa pääsisi tekemään yhteistyötä, mikä se olisi?

– Dogfish Head Jenkeistä tai Cervisiam Norjasta, Alaruikka haaveilee.

Panimon pääpanijalla on hiukan erilaiset unelmat.

– En mää tiedä. Vaikka Olvi, Kortet nauraa.

Eclipse Aleworksin Azoth IPAn saatavuutta kannattaa kysyä Oulun pubeista tai kärkkyä Untappedista.

– Sampo

Lähteet:

Rauli Alaruikan ja Jani Kortetin haastattelu.

1 thought on “Okkultismia ja auringonpimennyksiä – Esittelyssä Eclipse Aleworks

Leave a Reply