Road to Craft Beer Oulu – Mad Scientist

Ookko nää juonu sinistä olutta? ©Rauli Alaruikka

Craft Beer Oulun ulkomaanvahvistuksista pisimmän matkan pääkallopaikalle tekee unkarilainen Mad Scientist. Marton Sefcsik kertoi Humaloiduille kuulumisia ennen festivaaleja.


Lähdetään liikkeelle perusasioista. Mad Scientist on Budapestissa majaansa pitävä 2016 perustettu pienpanimo. Alun perin kolmen kaveruksen perustama panimo työllistää panimon nettisivujen mukaan tällä hetkellä 18 henkeä ja viikossa olutta syntyy noin 40 000 litraa.

– Tavoitteenamme on tehdä maailmasta parempi paikka tuoppi kerrallaan, Sefcsik kertoo.

Erikoisuuksia juotavuutta unohtamatta

Sefcsikin mukaan panimon tavoitteena on tehdä kokeellisia oluita uskaliaille harrastajille.

– Usein julkaisemme jopa kolme uutta olutta viikossa. Emme tee erikoisuuksia erikoisuuden vuoksi, vaan mietimme aina myös juotavuutta. Mitään yhtä juttua meillä ei ole: simat, tynnyrikypsytykset, vaihtoehtoiset käymisprosessit – kaikki käy!

Jos panimon oluita pitäisi lähteä pystymetsästä kokeilemaan, kannattaa Sefcsikin mukaan tarttua panimon Liquid Cocaine West Coast dipaan.

– Se on meidän parhaiten myyviä tuotteita. Perinteinen vanhan koulukunnan olut, jota juodessa tekee mieli juhlia aamuun asti.

Mad Scientistin oluita löytyy hyvin myös oululaisista ravitsemusliikkeistä. Sefcsikin mukaan panimon tuotannosta noin 40–45 prosenttia menee vientiin. Suomen suhteen hän painottaa maahantuoja Alcoluxin roolia.

– Jonas ja Mika ovat ystäviämme ja arvostamme suuresti heidän omistautumistaan meidän kaltaisellemme pienpanimolle.

Unkarin olutkulttuuri

Oululaisille unkarilainen olutkulttuuri on tullut monelle tutuksi Mallaskellarin ja Nailon Bencen kautta. Sefcsikin mukaan varsinkin Budapestista löytyy vireä ja mielenkiintoinen pienpanimokulttuuri.

– Isoin yksittäinen tapahtuma on tietysti Budapest Beer Week, mutta kaupungissa on käytännössä pienpanimoravintola tai -kauppa jokaisessa kadunkulmassa.

Muista Unkarilaisista panimoista Sefcsik haluaa nostaa esille neljä nimeä.

– The Dealbreaker tekee erinomaisia soureja. Horizont Brewingin on tehnyt hienoa työtä tynnyrikypsytysten parissa. Reketye on puolestaan tehnyt tajunnan räjäyttäviä neipoja ja arvostan myös Brew Your Mindin työtä. 

Miksi Craft Beer Oulu

Oulun festareille Mad Scientist aikoo tuoda muutaman hankalammin saatavan harvinaisuuden ja muutaman valikoiman perusvarman.

– Käytännössä oluita, joita haluaisimme itse juoda ja joista ajattelemme paikallisten harrastajien nauttivan.

Craft Beer Oulu ei ole panimon ensimmäinen vierailu Suomessa. Sefcsikin mukaan panimo on vieraillut Coolheadin omilla festareilla pitäneet tap take overin Sori Taproomissa. Oulussa he odottavat myös hengailua Nailon tyyppien kanssa. 

– Nailo ja Bence ovat hyviä ystäviä ja keksimme aina yhdessä jotain hullua. Deer Friendsistäkin (Nailon ja Mad Scientistin collaboraatio) tuli yksi meidän hulluimpia kokeiluja.

Sefcsik sanoo odottavansa festareita innolla ja odottaa näkevänsä paljon oululaisia harrastajia paikan päällä.

– Olut on sosiaalinen voiteluaine ja tällaisissa tapahtumissa on aina erityislaatuinen tunnelma. Väitän, että sitä ei voi täysin ymmärtää ennen kuin sen on itse kokenut, Sefcsik tiivistää.

–Sampo

Leave a Reply