Tällä postauksella Humaloidut aloittaa Pienpanimoklassikko-juttusarjan, jonka tarkoituksena on selvittää merkittävien kotimaisten käsityöläisoluiden tarinat ja samalla kehaista tuotteita, joiden edessä ei voi muuta sanoo ku hattuu nostaa. Koska olemme keskittyneet pääosin oululaiseen olutelämään, tuntuu sopivalta, että sarjan aloittaa oululainen olut – Sonnisaaren Vattu. Kysymyksiimme vastasivat Sonnisaaren panomaisteri ja toimitusjohtaja Timo Kanniainen sekä myynnistä ja markkinoinnista huolehtiva Outi Kanniainen.
Milloin Vattu julkaistiin ensimmäisen kerran ja millainen on oluen tausta?
Ensimmäinen erä Vattua tehtiin panimon kahden työntekijän häitä silmällä pitäen, ja Vattu oli hääoluena näissä molemmissa hääjuhlissa syksyllä 2017. Haluttiin tehdä simppeli vadelmasour, koska oli tiedossa, että vadelma sopii hyvin hapanoluisiin. Toiveita tuli myös morsianten suunnalta siitä, että häihin olis kiva saada joku nätti, ehkä pinkki olut ja semmonen sitten tehtiin.
Onko olut muuttunut vuosien varrella?
On muuttunut ja on edelleen jatkuvassa muutoksessa. Suuren kysynnän takia tuotantomääriä ja -prosesseja on skaalattu ylöspäin, mm. oluen hapatusprosessia on jouduttu muuttamaan. Oluessa käytettävä vadelmasose on maataloustuote, jonka laatu vaihtelee vuosittain, ja tämä aiheuttaa myös makueroja olueen. Ensimmäiseen erään verrattuna nykyinen Vattu syö tuplamäärän sosetta. Myös etiketin ulkoasu on hiljattain päivitetty.
Miksi oluesta tuli niin onnistunut?
Vattu on selkeästi vadelmainen ja raikas olut, jossa kuitenkin erottuu myös pohjamaltaiden maku. Se ei ole liian äärevä vadelman eikä happamuuden määrässä, joten Vattu maistuu hapanolutdiggareiden lisäksi myös perinteisemmän oluen ystävälle ja heille, jotka eivät olutta normaalisti juo.
Millaisia kommentteja olette asiakkailtanne kuulleet Vatusta?
Kyllähän siitä monet tykkää ja paljon olutta kehutaan – onhan se meidän myydyin olut! Kauppiaat sanovat, että tuote viedään saman tien hyllystä. Nykytrendin mukaan hedelmien, marjojen ja muiden mausteiden määrä tuntuu jatkuvasti lisääntyvän oluissa. Tähän trendiin ihastuneilta olemme kuulleet myös kommentteja, että Vatussa saisi olla enemmän vadelmaa, happamuutta ja varmaan vähän enemmän kaikkea. Se ei ole kuitenkaan tämän oluen pointti.
Oulun SOPPissa julkaistiin erinomainen Villivattu. Pääseekö tätä vielä maistamaan jossakin, ja onko uutta erää suunnitelmissa?
Villivattu tulee lähiaikoina myyntiin 0,75 litran pulloissa panimon myymälään, ravintoloihin ja todennäköisesti myös Alkoon. Uutta erää ei tulla ainakaan ihan heti näkemään, koska Villivatun teko kesti yli vuoden. Lisäsimme normaalin Vatun jälkikäymiseen lambiceista tutun Brettanomyces bruxellensis -villihiivan ja annoimme sen tehdä työtään 9 kk. Taikajuoma viimeisteltiin vielä toisella annoksella vadelmaa ja samppanjahiivalla.
Millaisia ovat Sonnisaaren suunnitelmat syksylle ja talvelle?
Vielä tässä syksyn aikana on näillä näkymin luvassa muutamat olutfestarit, Tampereen SOPP syyskuussa ja Olutsatama lokakuussa. Uusia oluita on tulossa tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä meillä on myös uuden työntekijän haku käynnissä; etsimme uutta tekijää tuotantoon, koska nykyisellä porukalla hommat tuppaavat venymään turhan usein yömyöhään.
Mikä olut teillä tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan suomalaisesta pienpanimoklassikosta?
Tähän vois luetella aika monta Plevnan olutta, joista Siperia tulee mieleen ensimmäisenä. Plevnalla on pitkä historia takana ja loistavat tuotteet.
Jarmo